100 vinkkiä taloon ja pihalle

Annamme taloon ja pihalle 100 vinkkiä, jotka helpottavat huoltotöiden tekemistä.

Jos puhdistat rännejä, eikä kukaan pidä kiinni tikkaista, voit tehdä yksinkertaisen rajoittimen, joka pitää tikkaat paikallaan.

Jos puhdistat rännejä, eikä kukaan pidä kiinni tikkaista, voit tehdä yksinkertaisen rajoittimen, joka pitää tikkaat paikallaan.

Useimpia kodin askareita voi helpottaa kätevillä pikkunikseillä. Kokosimme yhteen 100 parasta vinkkiä taloon ja pihalle. Ne helpottavat talon ylläpitoa huomattavasti.

Selkeyden vuoksi olemme jakaneet vinkit alaosastoihin:

  • Nurmikko
  • Kivityöt
  • Puut & kasvit
  • Tiiliseinät
  • Kasvit & kastelu
  • Ulkovuoraus & kiinnitys
  • Maalaus
  • Terassi
  • Puu
  • Työkalut & varusteet

Nurmikko

1. Lannoita sammal pois ajan kanssa
Taistelu sammalta vastaan on pitkä ja raskas. Voit pitää sammaleet kurissa haravoimalla niitä vuosi toisensa jälkeen. Jos haluat päästä sammaleesta eroon kokonaan, lannoittaminen on paras keino. Sammaleet ovat erittäin sitkeitä, mutta ne eivät voi mitään hyvin lannoitettua ruohoa vastaan. Se tarkoittaa, että nurmikkoa pitää lannoittaa joka vuosi, jotta sammaleet pysyvät loitolla.

2. KYLVÄ VASTA SYKSYLLÄ
Kulahtaneen näköinen nurmikko tekee mieli kunnostaa saman tien kylvämällä pihalle uutta ruohoa. Siemenet kannattaa kuitenkin kylvää vasta syksyllä, kun maa on niin kosteaa, että ruoho lähtee kasvamaan kunnolla.

3. Tee itse pintamultaa
Jos haluat parantaa nurmikon kasvua lisäämällä pinnalle ravinteikasta multaa, voit tehdä sopivan sekoituksen itse. Se ei ole sen huonompaa kuin rautakaupoissa ja kauppapuutarhoilla myytävä multa, sillä sekin on tehty tavallisesta mullasta ja hiekasta. Jos tontillasi on ylimääräistä hiekkaa, tarvitset kaupasta vain multaa. Sekoita multa ja hiekka toisiinsa suhteessa 1:1. Multa sitoo kosteutta ja hiekka tai sora pitää huolen siitä, ettei maa muutu liian tiiviiksi. Asennushiekka sopii erinomaisesti pintamullan sekoittamiseen.

Kivityöt

1. Asenna aluksi reunakivet
Jos haluat piha kiveyksen ympärille oikeat reuna -kivet, asenna ne ennen pihakivien latomista. Piiloon jäävät reunatuet valetaan pihakivien ympärille vasta lopuksi. Reunakivet valetaan kiinni betoniin. Reunakivet pitävät pihakivet paikoillaan ja estävät niiden luisumisen tien sivuun.

2. PYYDÄ, ETTÄ KULJETUS FIRMA PURKAA HIEKKAKUORMAN NIIN LÄHELLE KUIN MAHDOLLISTA. SE SÄÄSTÄÄ PALJON AIKAA JA VÄHENTÄÄ KOTTIKÄRRYN PUKKAAMISTA.

3. Vuokraa minikaivuri ja säästä selkääsi uuden pihatien tai terassin rakenta-misessa. Noin 20 neliön kokoisen terassin kohdalta pitää yleensä poistaa noin 7 kuutiometriä maata. Se sujuu nopeammin ja kevyemmin koneella kuin lapiolla. Voit vuokrata samalla vaihtolavan.

4. Suoraan langan avulla
Pihakivet kannattaa asentaa suoriin linjoihin mieluummin linjalangan kuin suoran laudan tai linjarin avulla. Linjalangassa on se hyvä puoli, että sillä voi tarkistaa samaan aikaan kivien koron ja rivien suoruuden. Pidä huoli, että lanka on 2-3 milliä kivien yläpuolella.

5. Poista multa kokonaan
Uuden pihatien tai terassin pohjan pitää olla tukeva. Se tarkoittaa, että multa pitää poistaa koko alueelta. Multa on orgaanista, joten se painuu ajan myötä. Jos laattaterassin tai pihatien alle jää multaa, kivet vajoavat maan sisään. Edes murskekerros ja asennushiekka eivät pidä pihatietä suorana, jos niiden alla on höttöistä multaa.

6. Kastele hiekka ennen tiivistämistä
Tärylevy tiivistää hiekan paremmin, kun se on kosteaa. Se johtuu siitä, että vesi voitelee hiekanjyvät ja saa ne pakkautumaan tiiviimmin yhteen. Kolme kierrosta 200 kilon tärylevyllä riittää yleensä kiveyksen pohjan tiivistämiseen.

7. Saumaa kiveys saman tien
Pihakivien väliset saumat kannattaa täyttää hiekalla sitä mukaa, kun kiveys valmistuu. Jos kiveys saumataan vasta lopuksi, juuri asennetut kivet saattavat liikkua jalan alla. Muista jättää kivien väliin noin 5 milliä leveät raot, jotta saumahiekka valuu saumojen pohjalle asti. Siten kiveyksestä tulee tiivis mutta joustava.

8. Terassin portaiden pitää tuntua mukavilta kävellä
Kiviportaiden tekeminen voi tuntua niin yksinkertaiselta, että ne tekee mieli rakentaa sen kummemmin mittaamatta. Suosittelemme kuitenkin, että käytät rakentamiseen porras kaavaa: S + 2 x K = 63. S tarkoittaa askelman syvyyttä ja K korkeutta. Askelman suositeltu enimmäiskorkeus on 18 senttiä.

9. Sekoita kiviä
Eri lavoilla olevat kivet tai laatat kannattaa sekoittaa keskenään, jotta mahdolliset värierot ta-soittuvat. Samanväriset laatat ja kivet ovat usein hieman erivärisiä polttoerästä riippuen.

Puut & kasvit

1. Maan pitää olla kuohkeaa ja johtaa vettä
Älä polje tai painele pintamaata tiiviiksi kerrokseksi puun juurelle vaan pyri pitämään maa niin kuohkeana kuin mahdollista.
Jos maan pinta on liian tiivis, vesi ei imeydy puun juuriin vaan valuu puun ympärille. Voit tehdä maasta kuohkeaa helposti upottamalla maahan talikon ja kääntelemällä sitä edestakaisin. Huo­ maat kyllä, kun maa on tarpeeksi irtonais­ ta. Jos maa on todella kovaa ja savista, voit kaataa kuopan pohjalle lecasoraa. Se antaa juurille tilaa kasvaa ja estää niiden hukkumisen.

2. Pidä sama järjestys
Älä lapioi maata takaisin kuoppaan miten sattuu, vaan pyri pitämään maakerrokset samassa järjestyksessä kuin aiemmin. Siten ylimmässä multakerroksessa olevat ravinteet eivät mene hukkaan vaan jäävät pinnalle vauhdittamaan kasvua.

3. KASTELE KUNNOLLA
Vasta istutettu puu kannattaa kastella mieluummin perusteellisesti kerran viikossa kuin 2-3 kertaa vähällä vedellä.

4. Nosta ja käännä
Jos haluat saada maan tiiviisti kaikkien juurten ympärille, voit nostaa puuta hieman ylöspäin ja kääntää sitä, kun olet täyttänyt kuopasta noin kolmasosan. Sen jälkeen voit täyttää kuopan.

5. Kaksi kertaa isompi kuoppa
Puun istutuskuopasta kannattaa tehdä kaksi kertaa syvempi ja isompi kuin ruukusta, jossa se oli aiemmin. Ympärillä olevan maan pitäisi olla kuohkeaa, jotta juuret jaksavat kasvaa eteenpäin.

6. ÄLÄ PANE KOMPOSTIA TAI LANNOITETTA ISTUTUSKUOPPAAN! SE ON LIIAN VÄKEVÄÄ UUDELLE PUULLE.

7. Leikkaa juuria
Jos taimen juuret eivät mahdu kuoppaan suorina, niitä kannattaa leikata hieman. Juuret on helppo painaa väkisin kuopan pohjalle, mutta silloin ne eivät kasva kunnolla.

8. Tue puu paalulla
Jos puu tarvitsee tukea, voit pystyttää sen viereen paalun. Paalut kannattaa pystyttää jo ennen puun istuttamista, jotta juuret eivät kärsi.

9. Kastele juuret läpimäriksi
Puun voi istuttaa myös kuivana, mutta juuripaakun kasteleminen antaa kasville lisäpotkua ja auttaa juuria kasvamaan syvälle maahan.

10. Istuta puu yhtä syvälle kuin se on ollut ruukussa
Oikea syvyys on helppo päätellä rungon tyvessä olevasta värierosta, joka näkyy selvänä rajana. Älä istuta puuta liian syvälle, sillä ilmassa kasvanut kuori ei kestä, jos se on koko ajan märkä.

11. Ajoitus on tärkeää
Ruukussa kasvaneiden puuntaimien istutus ajankohta ei ole yhdentekevä asia. Toukokuu ja syyskuu ovat parhaita ajankohtia, sillä silloin maa on yleensä hieman yli 10-asteista ja kosteaa.

Tiiliseinät

1. Levitä alin kerros harjalla
Rappauksen alinta kerrosta sanotaan tartuntakerrokseksi eli ”kynsiksi”. Se tehdään melko ohuesta sementti-laastista. Kerroksen tarkoitus on saada laasti tarttumaan tiiliin ja varmistaa, että seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni seinään. Monet muurarit roiskivat laastia seinälle laastikauhalla, mutta tekniikka voi tuntua vaikealta. Toinen vaihtoehto on levittää laastia harjalla. Kerroksesta tulee yhtä hyvä tavasta riippumatta.

2. VÄHEMMÄN PÖLYÄ
Jos jyrsit laastisaumoja kulmahiomakoneella, voit estää pahimmat sotkut kiinnittämällä koneeseen imuyksikön, jonka voi liittää pölynimuriin.

3. Tasaiset seinät
Jos aiot rapata seinän, voit naulata yhteen kaksi lautaa rappauksen paksuiseksi ohjaimeksi. Väliaikainen ohjain helpottaa laastikerroksen paksuuden arvioimista ja laastin levittämistä. Siten seinästä tulee suora ja tasainen.

4. Terävät kulmat
Jos laasti leviää jatkuvasti nurkan väärälle puolelle, voit naulata tai ruuvata nurkkaan väliaikaisen ohjaimen. Voit tehdä sen suorasta laudasta. Laastia on helppo levittää lautaa vasten siten, että nurkasta tulee terävä.

5. Harjaa suola pois
Älä yritä pestä valkoisia suolakertymiä pois tiilten pinnalta, sillä suola sitoo vettä. Tiili seinässä ei pidä olla ylimääräistä kosteutta, joten käytä mieluummin kovaa harjaa suolan poistamiseen.

6. Laastin sekoittaminen ei onnistu pelkällä laastikauhalla
Laastin pitää olla tasalaatuista, ja sementin pitää levitä perusteelli-sesti joka puolelle. Pienen laastimäärän voi sekoittaa vispilällä ja porakoneella, mutta isoon urakkaan kannattaa vuokrata oikea laastinsekoittaja tai betonimyllyä muistuttava pakko-sekoittaja.

7. Rapatun seinän maalaamisessa on tärkeintä käyttää kalkkimaalia tai muuta diffuusioavointa maalia, joka antaa seinän ”hengittää”. Ota huomioon, että kalkkimaalilla työskentely on hidasta tavalliseen maaliin verrattuna.

8. Mieluummin yksi harja­ teräs liikaa kuin liian vähän
Joskus seinässä olevat halkeamat voi paikata pelkällä laastilla. Siinä on tosin se ongelma, ettei halkeamista voi aina tietää, mistä ne johtuvat ja halkeaako seinä uudelleen. Siksi laastisaumat kannattaa jyrsiä kokonaan pois ja asentaa tiilten väliin harjateräkset. Ne estävät seinää halkeamasta uudestaan!

9. Puhalla pölyt pois
Tiiliseinä pitää puhdistaa huolellisesti pölystä laastisaumojen jyrsimisen jälkeen, ennen kuin seinän voi kastella ja saumata uudestaan. Seinät puhdistetaan yleensä harjaamalla, mutta voit käyttää pölynpoistoon myös kompressoria. Koneeseen liitettävä puhalluspistooli poistaa pölyt myös kaikista koloista ja halkeamista ja nopeuttaa puhdistamista huomattavasti. Pistoolien hinnat alkava paristakymmenestä eurosta.

10. Osta valmislaastia
Jos aiot tehdä vain pienen korjauk-sen, voit ostaa putkilossa myytävää valmis laastia. Se riittää pienen kolon paikkaamiseen. Pientä korjausta var-ten ei kannata ostaa isoa sementti-tai laastisäkkiä.

11. LYKKÄÄ RAPPAAMISTA
Uuden tiiliseinän kuivuminen voi kestää kuukausia, sillä kosteus haihtuu tiilistä ja muurauslaastista hitaasti. Anna seinän kuivua vuoden päivät, ja rappaa se vasta, kun lämpötila on yli 5 astetta vuorokauden ympäri.

Kasvit & kastelu

1. Poista vuohenputken latva
Vuohenputki on epäilemättä yksi vihatuimmista rikkaruohoista - ja hyvästä syystä. Sitkeä kasvi leviää sekä juurten että siementen avulla, ja uusia kasveja syntyy jopa parin sentin pituisista juurenpätkistä. Tehokkain tapa vuohenputkien hävittämiseen on poistaa kaikki kasvit viimeistä juurta myöten. Valitettavasti se on äärimmäisen työlästä.
Ellet jaksa kitkeä pois kaikkia juuria, voit nyppäistä irti kasvin maan päällä näkyvän osan. Se hidastaa vuohenputken kasvua ja pitää huolen siitä, ettei kasvi leviä yhtä tehokkaasti kuin aiemmin ja levitä uusia siemeniä.

2. KITKE AJOISSA
Säästyt paljolta kitkemiseltä, kun poistat kasvit ennen siementen kypsymistä.

3. Varmista, että vesi imeytyy
Jos aiot istuttaa uuden pensaan, kaada kuoppaan kastelu kannullinen vettä ennen istuttamista.
Jos vesi imeytyy maahan nopeasti, maapohja on kunnossa. Jos vesi jää seisomaan kuopan pohjalle pitkäksi aikaa, pohjalle kannattaa kaataa lecasoraa tai etsiä pensaalle toinen paikka.

4. Pane vauhtia kasvuun
Voit nopeuttaa vihannesten kasvua selvästi rakentamalla pihalle kasvihuoneen. Pieni kasvihuone vie vain vähän tilaa mutta pidentää kasvukautta merkittävästi.

5. Kukkapenkit ylemmäs
Kohopenkki voi olla hyvä ratkaisu, ellet halua kumartua alaspäin joka kerta, kun istutat, kitket tai korjaat satoa. Kohonpenkin rakentaminen on helppoa.

6. Automaattikastelu
Kasteluautomaatti huolehtii puutarhan kastelusta myös sillä aikaa, kun olet kesälomalla. Se tarkoittaa, ettet joudu pyytämään avuksi sukulaisia tai naapureita joka vuosi.

7. YHTEEN TAI KAHTEEN SADEVESITYNNYRIIN MAHTUU NIIN PALJON VETTÄ, ETTEI KASTELUVEDESTÄ TARVITSE MAKSAA.

8. Leikkaa puut talvella
Voit leikata hedelmäpuut myös kevättalvella, kun niissä ei ole lehtiä ja niihin on helppo päästä käsiksi. Hedelmäpuut voi leikata myös keskikesällä. Silloin puut eivät kuivu pystyyn eikä niihin tule turhia versoja.

9. Auta köynnöskasvit matkaan
Maata pitkin kasvavat köynnöskasvit on helppo nostaa takaisin seinälle asentamalla seinään rautalangat.

10. Älä pihistele tikkaissa
Ellet uskalla puhdistaa rännejä vanhoilla ja huojuvilla tikkailla, ne on korkea aika vaihtaa uusiin. Nykyaikaiset laatutikkaat ovat turvalliset eivätkä luhistu jalkojen alla. Turvallisuus ennen kaikkea!

11. Jos kukkapenkit ovat vaarassa kasvaa yhteen, voit ratkaista asian helposti levittämällä hiekkaa niiden väliin. Voit asentaa penkkien väliin myös isoja kiviä, jotka estävät kasvien leviämisen vielä tehokkaammin.

Julkisivu & kiinnittäminen

HELPPO JA LUJA LIITOS

Bulldogs-levyssä on terävät hampaat, jotka sitovat kaksi puuta tiukasti kiinni toisiinsa. Liitoksesta tulee luja, ja levyt on helppo asentaa.

1. Aloita oikein
Vaakasuuntaisen ulkovuorauksen tekeminen aloitetaan aina alhaalta. Ensimmäisen laudan asentamiseen kan­ nattaa käyttää aikaa, jotta se tulee varmasti vaakasuo­ raan. Kun ensimmäinen lauta on suorassa, loput laudat menevät suoraan automaattisesti.
Jos alin lauta menee vinoon, lautoja on pakko yrittää kääntää ponttia raottamalla. Se ei välttämättä pistä silmään, mutta hankaloittaa työtä.

2. Upota tolpat roudattomaan syvyyteen asti, jos rakennat routivalle maalle. Voit kaivaa kuopat maakairalla tai tolppalapiolla. Jos routa ulottuu tolpan alapuolelle, maa laajenee ja puskee tolppaa ylöspäin. SIlloin aita vääntyy yleensä kieroon. Aitojen vierustat ovat yleensä lumen peitossa pahimmilla pakkasilla, joten roudaton syvyys on lähempänä pintaa kuin rakennusmääräyksissä.

3. Viisto on hyvä
Vesi valuu itsestään alas viistoilta pinnoilla. Se kannattaa muistaa niin ikkunan alalasilistan asen­ tamisessa kuin betonisokkelin tekemisessäkin. Kallistuksen ei tarvitse olla iso, jotta se toimii.

4. Merkitse ruuvirivit
Ulkovuorilautoja ei kannata naulata kokonaan kiinni seinän rakentamisen aikana, vaan naulat kannattaa ampua suoriin riveihin sarjatyönä sen jälkeen, kun kaikki laudat ovat paikoillaan. Siten naulariveistä tulee suorat, eikä pontin särkyminen haittaa.

5. Käytä ruuveja, jotka eivät ruostu
Älä osta rautakaupan halvimpia ruuveja! Ruostumattomat ruuvit maksavat usein kaksi kertaa tavallisia enemmän, mutta ne eivät kulu pilalle sateessa. Se on lopulta paljon tärkeämpää.

6. Vaihda alin lauta
Sekä pystyettä vaakalaudoitukset ovat kestäviä, jos niiden takana olevat rakenteet on tehty oikein. Lautavuorauksen tekninen käyttö ikä on yleensä noin 50 vuotta. Kaikki laudat eivät kuitenkaan lahoa yhtä nopeasti, vaan lahoaminen alkaa alhaalta. Vaakalaudoituksessa on se hyvä puoli, että alin lauta on helppo vaihtaa uuteen.

Maalaaminen

1. Vältä pälviä seinien maalaamisessa
Lomalaudoituksen alemmat laudat kannattaa maalata kertaalleen ennen ylempien lautojen asentamista. Jos seinä maalataan vasta valmiina, ylempien rimojen viereen ilmestyy kapeita raitoja, kun puu kuivuu ja kutistuu. Myös ulkovuoripaneelien urospontit kannattaa maalata kertaalleen ennen asentamista samasta syystä.

2. ”Katso” maalipurkin läpi
Maalipurkkia ei kannata avata vain maalin määrän tarkistamisen takia. Ota tavaksi liimata maalipurkkiin teipinpätkä pinnan kohdalle ennen purkin sulkemista. Siten näet helposti, kuinka paljon maalia missäkin purkissa on.

3. Estä maalin valuminen ottamalla pensseliin sopivasti maalia. Pensselin pitää olla märkä, mutta maali ei saa valua holtittomasti. Asiassa on kyse tasapainon löytämisestä.

4. Valitse oikea maalarinteippi
Maalarinteippiä kannattaa käyttää, jotta maalia ei mene vääriin paikkoihin. Teipit pitää kuitenkin muistaa irrottaa heti maalaamisen jälkeen, jotta ne eivät ”pala” kiinni pintoihin. Halvimmat keltaiset ja valkoiset maalarinteipit palavat kiinni kaikkein herkimmin, varsinkin, jos ne ovat suorassa auringonvalossa. Kaupoissa on myös auringonvaloa kestävää maalarinteippiä, joka ei pala kiinni ollenkaan. Se on yleensä sinistä.

5. Käännä ikkuna, kun työ edistyy
Ikkunat kannattaa irrottaa puitteiden maalaamisen ajaksi ja asettaa esimerkiksi maalaus -telineelle. Aloita maalaaminen alimpana olevasta reu-nasta ja käännä ikkunaa sitä mukaa, kun työ ete-nee. Maali ei valu ikkunaa pitkin, kun maalattava reuna on koko ajan alim-pana.
Telineestä on myös se hyöty, että sen ympärillä on paljon työskentelyti-laa, eikä ikkunan karmeja, peitelistoja tai ikkuna-lautoja tarvitse suojata maalaamisen ajaksi.

6. TOUKOKUUSTA SYYSKUUHUN
Seinät pitää maalata kuivina ja lämpiminä. Lämpö­ tilan pitää olla vähintään 5-10 astetta. Parhaat maalausilmat ovat ennen juhannusta.

7. Valoa, valoa ja valoa
Hyvä valaistus on ratkaisevan tärkeää sen kannalta, että maalaaminen onnistuu. Voimakas työvalo auttaa estämään pälvien syntymistä ja maalin valumista.

8. Irrota pensselistä irtokarvat
Uusissa pensseleissä on usein irtokarvoja, jotka tarttuvat helposti kiinni maaliin. Voit estää sen hankaamalla pensseliä hiomapaperia vasten, ennen kuin aloitat maalaamisen. Vedä pensseliä muutaman kerran paperia vasten, kunnes irtonaisimmat karvat ovat irronneet.

9. KÄYTÄ HENGITYSSUOJAINTA SEKÄ HIOMISESSA ETTÄ MAALAAMISESSA. SIIHEN KANNATTAA TOTUTELLA.

10. Valkoisissa on eroja
Kahta täysin saman-laista valkoista sävyä on vaikea löytää. RAL 9010-sävy on yleinen perussävy, mutta myös sitä kannattaa testata ennen maalaamista.

11. Tarkista vanhan maalin tyyppi
Talousspriillä ja rätillä on helppo tarkistaa, millaisella maalilla pinnat on aiemmin maalattu. Maali on vesiohenteista, jos se irtoaa, kun pintaa hangataan. Öljymaali ei irtoa samalla tavalla.

12. Jos aiot maalata puupinnan kahteen kertaan akrylaattimaalilla, mutta tehdä sen nopeasti, voit korvata alimman kerroksen pohjamaalilla. Se kuivuu nopeammin ja on helppoa hioa. Lopputuloksesta tulee yhtä siisti.

13. Käytä kosteusmittaria
Ellet tiedä, milloin ulkopinnat voi maalata, voit ostaa kosteusmittarin. Puun kosteus-prosentin pitää olla 15-20, jotta sen voi maalta.

14. Kannen pitää sulkeutua tiiviisti
Kiinnitä maalipurkin reunaan teippi ja pyyhi pensseli sitä vasten. Muuten maali kovettuu purkin reunaan, eikä kansi mene kunnolla kiinni.

15. Elvytä pensseli
Pensseliä ei tarvitse hävittää vain siksi, että se on kuivunut. Pensselin voi yleensä elvyttää hieromalla siihen suopaa ja kääri-mällä pensselin muovipussiin. Parin päivän päästä voit puhdistaa pensselin ja jatkaa maalaamista.

Terassi

1. Poraa reiät valmiiksi
Jos ruuvaa terassilaudat kiinni suoraan yläpuolelta, poraa ruuveille valmiit reiät ja upota ruuvin kannat pinnan alapuolelle.
Jos asennat ruuvit ilman valmiita reikiä, laudat halkevat helposti. Pienistäkin halkeamista on haittaa, sillä vesi imeytyy niiden kautta puuhun. Ruuvinreiän pitää olla sopivan kokoinen, jotta ruuvit tarttuvat kiinni reunoihin. Upota ruuvinkannat pinnan tasolle, mutta älä ruuvaa niitä liian syvälle. Muuten ruuvien viereen kertyy vettä.

2. Muista jättää lautojen väliin pienet raot, jos laudoitat terassin päädyt. Rungon ja terassilautojen alapuolen pitää saada ilmaa, joten jätä päätylautojen väliin vähintään 5-10 milliä leveät raot.

3. PALJON KIINNIKKEITÄ
Kulmarautoja ja palkkikenkiä ei kannata säästellä, jos niistä on hyötyä ja ne jäävät piiloon. Ne vahvistavat runkoa ja säästävät aikaa, kun puita ei tarvitse loveta kiinni toisiinsa.

4. Maalaa ennen kokoamista
Jos aiot maalata tai suojata terassisi jollakin muulla tavalla, maalaa kaikki hankalat paikat ennen terassi lautojen asenta­ mista. Se säästää todella paljon aikaa ja vaivaa.

5. Jalopuun näköä halvalla
Ruskea kestopuu ja lämpöpuu näyttävät tyylikkäiltä ja ovat samansävyisiä kuin jotkut kalliit jalopuut. Männystä tehdyt laudat maksavat noin neljästai viidesosan jalopuun hinnasta. Kestopuuja lämpöpuulaudat kestävät vähintään parikymmentä vuotta, kun ne asennetaan oikein. Lisäksi yksittäisten lautojen vaihtaminen on helppoa ja halpaa, sillä puutavaraa on aina tarjolla.

6. Rako palkin ja seinän väliin
Jos puuterassin toinen reuna on kiinni seinässä tai sokkelissa, reunapalkin ja seinän väliin pitää jättää pieni ilmarako. Se on helppo tehdä pujottamalla kiinnitys ruuveihin pari aluslevyä tai asentamalla palkin ja seinän väliin muutama suikale huopaa.

7. Ruuvit suoriin linjoihin
Yläpuolelta kiinnitettävät terassi laudat kannattaa asentaa suoriin riveihin vatupassin tai linjalangan avulla. Se näyttää ammattimaiselta ja yksin­ kertaisesti paremmalta.

8. Kauan eläköön komposiitti
Komposiitti on muovista ja puusta tehty sekamateriaali, joka ei kärsi lahottajista ja sienistä. Komposiitti sopii erityisen hyvin kaikille, jotka eivät halua käyttää aikaansa pensselin heiluttamiseen.

9. Sydänpuoli ylöspäin
Terassilaudat kannattaa asentaa sydänpuoli ylös­ päin. Sydänpuoli on kovempaa kuin puun pinta ja kestää paremmin kulutusta. Oikea puoli on helppo erottaa katsomalla vuosirenkaita laudan päässä.

10. Estä kosteuden nouseminen muovilla tai huovalla. Terassilankkujen alle asennettavat muovijalat tai huopapalat estävät kosteuden nousemisen maasta puuhun. Kosteus voi nousta puuhun sekä betonista, kivistä että maasta. Sama koskee puita, jotka asennetaan tiiliseinää vasten. Huopa on kätevä tapa varmistaa, ettei kosteus imeydy puuhun. Jos niin käy, puu menee pilalle melko nopeasti.

11. Luota silmään
Jos jokin on suorassa, se ei välttämättä tarkoita, että se näyttää suoralta. Esimerkiksi terassilaudat eivät ole aina täsmälleen yhtä leveitä, joten terassista voi tulla vinon näköinen, jos laudat asennetaan pelkän välikapulan avulla. Katso säännöllisesti, näyttävätkö laudat suorilta, ja käännä lautoja tarvittaessa sitä mukaa, kun työ etenee. Lautojen asentamisessa on tärkeintä, että ne näyttävät suorilta.

Puu

1. Auta taltta alkuun sahaamalla pari uraa
Aidan voi rakentaa tukevilla runkoliitoksilla loveamalla puut ristiin. Tolppien ja lankkujen loveaminen on kuitenkin kovaa työtä, jos siihen käytetään pelkkää vasaraa ja talttaa. Runkoliitoksia on tehty samalla tavalla vuosisatojen ajan, mutta nykyään lovet voi tehdä helpommin, tarkemmin ja nopeammin katkaisu­ ja jiirisirkkelin avulla. Sahaa puuhun 4-5 yhtä syvää uraa ja poista niiden väliin jäävät puunpalaset taltalla. Sirkkelillä voi tehdä niin tarkkoja sahauksia, että puut sopivat yhteen täydellisesti - ainakin, jos mittaat tarkasti oikein!

2. KOSTUTA LIIMAA
PU-liima kovettuu, kun se joutuu tekemisiin veden kanssa. Jos puu on hyvin kuivaa, voit vauhdittaa liiman kovettumista kostuttamalla puuta ennen liiman levittämistä.

3. Täydellinen jiiriliitos
45 asteen kulmassa sahatut puut pitää yhdistää toisiinsa varovasti, jotta ne osuvat tarkasti toisiaan vasten. Väännä ruuveja aluksi vain vähän ja varmista, etteivät puut liu’u toistensa ohi. Pidä puut lujasti paikoillaan ja väännä ruuvit varovasti pohjaan asti.

4. Vältä kieroja lautoja
Tarkista lautojen suoruus, ennen kuin nostat ne perä­ kärryn kyytiin rautakau­ passa. Suoraa puutavaraa on paljon helpompi käyttää kuin kieroa.

5. Isot ympyrät
Harppi on hyvä työkalu pienen ympyrän piirtämiseen. Jos aiot tehdä ison ympyrän esimerkiksi vanerilevyyn, voit kiinnittää sen keskelle ruuvin ja pujottaa siihen aluslevyn. Sido levyyn naru, sen toiseen päähän kynänpätkä ja piirrä.

6. Suorat päät
Tolpat on helppo lyhentää nopeasti yksinkertaisen lauta­ sapluunan avulla. Sapluuna pitää terän paikallaan ja oikeassa asennossa, joten voit keskittyä sahan liikuttamiseen.

7. Lyhennä lopuksi
Kattoruoteet ja seinän päätylaudat kannattaa asentaa ylipitkinä ja katkaista käsisirkkelillä vasta lopuksi. Se vähentää mittaamista ja varmistaa, että kaikista laudoista tulee varmasti yhtä pitkiä.

8. Suojaa ränniä
Syöksytorvelle ei tee hyvää, jos tikkaat pystytetään sitä vasten. Voit suojata syöksy torvea asentamalla seinään laudan, joka ulottuu hieman syöksytorven ulko­ puolelle, ja pystyttää tikkaat lautaa vasten.

9. Väännä lauta paikalleen
Jos joudut asentamaan kieron laudan, voit vääntää sen suoraksi pitkällä puristimella ennen ruuvaamista.

10. Lyhennä tolpat vasta, kun olet valmis. Jos sahaat tolpat liian aikaisin, niitä on vaikea pystyttää oikeaan korkeuteen. Tolpat kannattaa lyhentää vasta lopuksi siitä riippumatta, rakennatko aitaa, terassia tai piha­ varastoa.

11. TIESITKÖ, ETTÄ VOIT TEHDÄ VÄLIAIKAISEN SAHAUSPÖYDÄN KAHDESTA PUKISTA JA ALUMIINI­ TIKKAISTA?

Työkalut & välineet

1. Nouse tikkaille turvallisesti
Rännien puhdistaminen tikapuilta on vaarallista, sillä tikkaat kaatuvat helposti. Tikapuilla ei pitäisi periaatteessa työsken-nellä ollenkaan, mutta joskus sitä on vaikea välttää. Jos työskentelet yksin eikä kukaan pidä tikkaita pystyssä, voit tehdä tikkaiden alapäähän stopparin. Ruuvaa kaksi keppiä kiinni kahteen lautaan, kiinnitä ne tikkaisiin pitkillä puristimilla ja ipota kepit maahan siten, että laudat ovat maata vasten.

2. Suojaa jalkasi polvisuojilla
Laattojen ja terassi-lautojen asentamisessa kannattaa käyttää polvisuojia. Mukavin tapa käyttää polvi suojia on ostaa työhou-sut, joiden polvipusseihin voi sujauttaa irrotettavat suojat.

3. SUOJAA KUULOSI
Jos et halua käyttää perinteisiä kuppikuulosuojaimia, voit kokeilla sankamallia. Ne ovat kevyemmät ja suojaavat kuuloa kovilta ääniltä.

4. Räpsäytä suora viiva
Värilangalla on helppo tehdä suorat merkki viivat esimerkiksi terassin runkolankkuihin.
Värilangan käyttämiseen ei tarvita työkaveria, sillä langan päässä on koukku, jonka voi kiinnittää esimerkiksi naulaan. Kiristä lanka tiukalle pari senttiä lankkujen yläpuolelle, nosta lankaa sormien välissä ja päästä se räpsähtämään alas.

5. Säästä voimiasi
Kiviterassin tekeminen voi ottaa voimille, jos kivet tai laatat pitää kantaa terassin paikalle käsivoimin. Nokkakärrystä voi olla valtavasti apua laattojen siirtämisessä. Sillä on helppo kuljettaa isoja laattoja ja kiviä pitkiä matkoja liikoja rehkimättä. Halvimmat nokkakärryt kestävät noin 60 kilon painon, mutta hieman kalliimmat mallit kestävät yleensä noin 150 kilon kuorman.

6. TIESITKÖ, ETTÄ MONEN KÄSISAHAN KAHVA ON MUOTOILTU SITEN, ETTÄ SEN VOI ASENTAA LAUTAA VASTEN 45 ASTEEN KULMAAN PIIRTÄMISTÄ VARTEN?

7. Sahaa helpommin kovaa jalopuuta
Saha liukuu tavallista kevyemmin kovassa jalopuussa, kun terään hierotaan steariinia tasaisin väliajoin. Steariini vähentää kitkaa ja helpottaa sahaamista.

8. Ammu naulat kiinni
Viimeistelynaulaimella voi ampua laudan tai listan kiinni sekunnin murto-osassa. Naulain sopii erittäin hyvin sarja työhön ja töihin, joissa on paljon toistoa. Se on kätevä myös tilanteissa, joissa toisen käden pitää olla vapaana.

9. Sahaa kaikki kerralla
Neljää tai viittä puuta on vaikea sahata täsmälleen yhtä pitkiksi peräjälkeen. Purista laudat yhteen pitkillä puristimilla ja sahaa ne poikki kerralla. Siten laudoista tulee varmasti yhtä pitkät.

10. Sama etäisyys joka kerta
Tee avuksesi välikapula tai pari, jos asennat monta samanlaista lautaa yhtä kauas toisistaan. Välikapuloista on hyötyä esimerkiksi aidan rakentamisessa. Työ sujuu nopeasti ja laudat osuvat yhtä kauas toisistaan.

11. Vuokraa laattaleikkuri ja säästä paljon aikaa. Voit sahata pihakivet myös kulmahiomakoneella ja timanttilaikalla, mutta siitä syntyy paljon melua ja pölyä. Sen sijaan laattaleikkuri katkaisee laatat siististi muutamassa sekun-nissa. Kerro vuokraamon väelle, millaisia kiviä aiot leikata, jotta saat vuokrattua omille kivillesi sopivan leikkurin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo