Tee itsellesi toimiva verstas

Hyvin toimivan verstaan suunnittelussa pitää ottaa huomioon neljä keskeistä asiaa: järjestys, säilytys, valot ja työpöytä. Aloita suunnittelu ajattelemalla, mitä teet verstaassa usemmin.

Moni tee se itse -rakentaja haaveilee omasta verstaasta, joka on suunniteltu tarkasti omien tarpeiden ja materiaalien koon mukaan. Hyvässä verstaassa on tilaa isoille levyille ja pitkille laudoille, ja työkalut ovat käden ulottuvilla ja hyvässä järjestyksessä.

Onnekkaimmat voivat perustaa verstaan kellariin, entiseen autotalliin tai muuhun isoon tilaan. Vähemmän onnekkaat joutuvat tyytymään käyttöullakkoon tai vajaan, johon mahtuu pari hyllyä ja tukeva työpöytä.

Verstaan suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, mitä siellä on tarkoitus tehdä. Sen jälkeen on aiempaa helpompi päättää, kuinka paljon tilaa työpöytä, hyllyt ja työkalutaulu tarvitsevat. Lisäksi on tärkeää, että verstaassa on kunnon valot.

Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa, mutta tilan voi käyttää hyödyksi mahdollisimman hyvin.

KATSO MYÖS: Märkä-kuivaimuri - testin paras

4 tärkeintä elementtiä

Toimivan verstaan tekemiseen tarvitaan hyvät suunnitelmat. Käytetyimpien koneiden pitää olla käden ulottuvilla tai esillä koko ajan. Sama koskee usemmin tarvittavia materiaaleja. Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten teet itsellesi toimivan verstaan. Käymme läpi 4 keskeistä asiaa:

  1. Järjestys: Kiinnitä huomiota siihen, että työkalut ovat aina näkyvissä.
  2. Säilytys: Hyvä näkyvyys ja tilan hyötykäyttö ovat tärkeimmät asiat työkalujen ja materiaalien sijoittelussa.
  3. Valot: Verstaassa pitää nähdä, mitä siellä tehdään. Työskentelyyn tarvitaan monenlaisia valoja.
  4. Työpöytä: Työpöytä on verstaan tärkein asia. Hyvän työpöydän voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla.

Suunnittele verstas huolellisesti

Ennen kuin aloitat sisustamisen, kysy itseltäsi, mihin aiot käyttää verstasta.

Veisteletkö lampunjalkoja vai käytätkö verstasta etupäässä isojen rakennuslevyjen ja pitkien lautojen sahaamiseen? Asia on tärkeä sen kannalta, miten verstas kannattaa sisustaa.

Puusepäntöissä tarvitaan paljon koneita, muttei kovin paljon tilaa liikkumiseen tai materiaalien liikutteluun. Isojen rakennuslevyjen kanssa tilanne on päinvastainen. Tilaa pitää olla paljon, mutta kiinteitä koneita ei tarvita kovin monta.

Eniten käytetyille koneille pitää päästä helposti, ja joidenkin pitää olla esillä koko ajan. Sama koskee useimmin käytettäviä materiaaleja.

Tee pohjapiirros, jotta saat hyvän kuvan siitä, mihin työpöydän ja hyllyjen kaltaiset kiinteät kalusteet kannattaa sijoittaa. Voit piirtää kalusteet paperille oikeassa mittasuhteessa, leikata ne irti ja siirrellä niitä edestakaisin, kunnes olet tyytyväinen järjestykseen.

1. Järjestys

Pane työkalut järjestykseen. Työkalutaulu on hyvä tapa järjestää satoja työkaluja. Seinälle nostetut ruuvimeisselit, pihdit ja avaimet ovat koko ajan näkyvissä. Voit järjestää työkalut myös työkaluvaunuun tai hyvin lokeroituihin laatikoihin.

Kiinnitä huomiota siihen, että työkalut ovat aina näkyvissä.

Sisustussuunnitelman toinen kohta on selkeän järjestyksen luominen. Työkaluja ei tarvitse panna aakkosjärjestykseen, mutta työkalujen pitää olla paikoissa, joista ne on helppo löytää.

Voit järjestää työkalut monella tavalla verstaan koon ja oman mielesi mukaan. Suunnittele verstaan sisustus tarkasti, jotta työpöytä, hyllyt, kaapit ja työkalutaulu ovat oikeassa järjestykses-sä toisiinsa nähden.

2. Työpöytä

Työpöytä on verstaan tärkein asia. Hyvän työpöydän voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla.

Verstaan perimmäinen idea on, että siellä on tilaa työskennellä. Työpöytä on verstaan tärkein kaluste. Hyvä työpöytä voi olla iso tai pieni, mutta sen pitää olla tukeva. Työpöydän pitää kestää muun muassa kiinni puristettujen metalliesineiden taivuttamista ja lyömistä.

Työpöydän pitää olla niin iso kuin mahdollista, sillä pöytätilaa ei ole koskaan liikaa.

Tässä työpöydässä on hyvät hyllyt, joihin mahtuu paljon työkaluja. Huoneen toisella puolella olevassa työpöydässä on yksi kiinteä pöytä levy ja sen alla kaksi esiin käännettävää tasoa. Se tarkoittaa, että pöytä- tai lattiatilaa on helppo lisätä tarpeen mukaan.

PIDÄ KIINNI

Ruuvipuristin on lähes korvaamaton apuväline metallin sahaamiseen ja taivuttamiseen.

Pylväsporakoneen, penkkihiomakoneen ja katkaisusirkkelin kaltaiset isot työkalut kannattaa kiinnittää työ pöytään puulevyjen avulla. Levyt on helppo kiinnittää pöytään puristimilla ja ruuveilla.

Pieni osa työpöydästä kannattaa päällystää teräslevyllä. Sen päällä on helppo takoa metallia ilman, että pöytälevyyn tule koloja.

3. Valot

Verstaassa pitää nähdä, mitä siellä tehdään. Työskentelyyn tarvitaan monenlaisia valoja.

Verstaaseen tarvitaan yleisvalaisin, joka valaisee koko huoneen. Voit käyttää loisteputkia, spotteja tai valopaneeleita.

Lisäksi verstaaseen kannattaa hankkia valot, jotka voi suunnata työ­ pisteisiin. Tavallinen työpöytävalaisin sopii tarkoitukseen hyvin.

Led-valopaneelit valaisevat huoneen hyvin ja kuluttavat vain vähän sähköä.

Kannettava lamppu on kätevä, sillä sen voi ripustaa roikkumaan eri paikkoihin. Lisäksi lamppu on helppo ottaa mukaan esimerkiksi pihavajaan tai autotalliin.

4. Säilytys

Hyvä näkyvyys ja tilan hyötykäyttö ovat tärkeimmät asiat työkalujen ja materiaalien sijoittelussa.

Hukkaan menneiden työkalujen ja materiaalien etsiminen on toiseksi tyhmintä, mitä verstaassa voi tehdä.

Vielä tyhmempää on ajaa rauta­ kauppaan ostamaan tavaraa, jota löytyy verstaasta jo valmiiksi. Tai löytyisi, ellei sen päällä olisi turhaa roinaa. Ylimääräisten materiaalien ostamiseen palaa turhaa aikaa ja rahaa.

Säilytysjärjestelmän valinta riippuu verstaasta ja sen käyttäjästä. Nyrkkisääntö on, että tavarat kan­ nattaa pitää näkyvissä. Työkaluja ja materiaaleja on helppo käyttää, kun ne löytyvät ensisilmäyksellä.

LÄPINÄKYVYYS

Kirkkaista muovilaatikoista on helppo nähdä, mitä niissä on. Läpinäkyviä laatikoita ei tarvitse nostaa lattialle ja avata, sillä niiden sisältö näkyy kauas.

TAVARAT ESIIN HYLLYILLE

Hyllyissä tavarat pysyvät näkyvissä paremmin kuin suljetuissa kaapeissa. Se ei näytä siistiltä, mutta toimii. Vain sillä on väliä verstassa. Tavarat kannattaa pitää pois lattialta silmien korkeudella.

Hyödynnä tila katon rajassa.

Ruuvinväännin pysyy hyvin käden ulottuvilla, kun sitä säilytetään katossa olevassa muoviputkessa.

Käytä hyödyksi seiniä.

Seinään kiinnitettyihin koukkuihin ja nauloihin voi ripustaa vaikka mitä. Massaputkilot voi ripustaa kätevästi pieniin nauloihin, jotka on lyöty kiinni seinään. Poraa pieni reikä putkilon pohjassa olevaan kaulukseen ja ripusta putkilo naulaan.

Käytä erilaisia telineitä.

Varren ympärille puristuvat pidikkeet sopivat työkaluille, joiden varressa ei ole ripustusreikää.

Hyödynnä myös oven tausta ripustamalla siihen esimerkiksi tikkaat.

Tarvikelaatikko sopii erinomaisesti ruuvien ja pikkuhilujen säilyttämiseen, ja tavarat näkyvät kirkkaan kannen läpi.

Koukkuun voi ripustaa melkein mitä tahansa. Se on hyvä tapa hyödyntää seiniä.

Pikkulistoja voi säilyttää esimerkiksi pahvi putkessa katon rajassa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Verstas