Tasohöylä: Tällaisen koneen saat 300 eurolla

Oiko- ja tasohöylällä voi tehdä millintarkkaa työtä. Testasimme markkinoiden halvimpiin kuuluvan koneen ja katsoimme, pystyykö se siihen, mitä valmistaja väittää.

Tasohöylä: Tällaisen koneen saat 300 eurolla

Scheppachin taso- ja oikohöylässä on paljon vastinetta rahalle, mutta halpa hinta näkyy joissakin toiminnoissa.

Onko sinulla vinoja lankkuja jotka pitäisi oikaista? Pitääkö sinun kaventaa tolppaa 2x2 milliä tai haluatko poistaa pontin paneeleista? Taso- ja oikohöylällä kaikki sujuu helposti.

Tässä jutussa testataan pientä ja halpaa mutta kätevää yhdistelmäkonetta, joka toimii sekä taso- että oikohöylänä ja mahtuu pieneenkin verstaaseen.

Scheppachin oiko- ja tasohöylä on hyvä ja halpa kone, joka tekee hyvää jälkeä hintaansa verrattuna. Sillä voi tehdä tarkkaa työtä, höylätä itse listoja ja saada aikaan erinomaisia tuloksia. Koneessa on myös pieniä puutteita kuten epäselvät asteikot ja heppoiset säätöruuvit, eikä sivuohjain ole niin tukeva, kuin voisi toivoa. Arvioimme kuitenkin, että kone on hintansa arvoinen. Toisaalta kone jättää sen verran toivomisen varaa, ettei kalliimman ja laadukkaamman koneen ostaminen ole huono vaihtoehto.

Fakta: Scheppach HMS850

Yksi höylä - kaksi tarkoitusta

Taso- ja oikohöylä on pitkälle kehittynyt erikoistyökalu, jota käytetään tarkkuutta vaativissa puutöissä. Koneessa on kaksi terää, jotka pyörivät työtason korkeudella. Yläpuolella voi oikaista eli tasoittaa puuta. Tasohöyläämiseen käytetään terän ala- puolta. Työtason alapuolella on säädettävä hylly, jota sanotaan oikohöyläpöydäksi. Sen voi säätää niin, että terän ja pöydän välinen etäisyys vastaa höylättävän puun haluttua paksuutta.

Tarpeeksi iso myös isoille puille

Sekä oiko- että tasohöylällä voi höylätä 204 millliä leveitä puita, ja tasohöylään voi työntää enintään 120 milliä paksua puuta. Se tarkoittaa, että tavalliset tolpat ja lankut ovat sopivan kokoisia koneen kummallekin puolelle.

Tukeva tasohöylä

25 kiloa painava kone pysyy tukevasti paikallaan, joten tasohöylään on helppo työntää monta metriä pitkä lankku tai tolppa. Kone höylää suoraan eikä heilu, vaikka tolpan paino vääntää sitä. Lisäksi koneen voi kiinnittää tukevampaan alustaan, jos se ei pysy kunnolla paikallaan.

Huonot säätöruuvit

Koneen halpa hinta näkyy lähinnä säätö- ruuveissa ja asteikoissa. Ruuvit ovat isoja ja tuntuvat siltä, että ne menevät helposti rikki, jos niitä kiristetään liikaa. Myös mitta-asteikot ja lukemia osoittavat nuolet voisivat olla tarkempia.

Pieni ja kätevä

Scheppachin yhdistelmähöylä maksaa noin 300 euroa, ja sitä on helppo käsitellä. Lisäksi kone tuntuu yllättävän tukevalta, kun sen kanssa tehdään töitä. Se ei vie kovin paljon tilaa, se on helppo pystyttää, purkaa ja pakata pois, ja siihen on helppo yhdistää pölynimuri.

Oikohöylällä on rajansa

Oikohöylällä ei voi suoristaa kovin pitkiä puita, koska niitä pitää pystyä ohjaamaan käsin. Höylä toimii oikein vain silloin, kun höylättävä puu on tasaisesti alustaa vasten. Jos puu pääsee heilahtamaan ylös- tai alaspäin, reunasta tulee epätasainen, eikä sitä voi käyttää. Pitkille puille pitää rakentaa tuki, jota pitkin niitä voi työntää. Samalla pitää kiinnittää huomiota siihen, että höylättävä puu on sivuohjainta vasten.

Heiluva ohjain

Oikohöylän sivuohjaimen voi säätää 45–90 asteen välille. Se on kätevä toiminto, jonka avulla voi esimerkiksi jyrsiä huulloksen ulkovuorilaudan reunaan. Valitettavasti ohjain ei ole kovin tukeva vaan heiluu helposti. Se on kuitenkin käyttökelpoinen, mutta sitä on syytä pitää silmällä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Verstas