Maalauskaappi 5 minuutissa

Maalauskaappi ei vie juuri lainkaan tilaa, kun se on koottu kasaan ja nostettu seinää vasten. Sen saa avattua muutamassa minuutissa käteväksi, tilavaksi kaapiksi, joka imee sisäänsä maalien ja liuottimien pölyt ja kaasut.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
40 euroa

Johdanto

Tuulettuva maalauskaappi ratkaisee kaksi verstaan ongelmaa. Se sitoo ruiskumaalaamisesta syntyvän maalipölyn ja estää sen leviämisen muihin huoneisiin. Se poistaa myös myrkylliset kaasut ja liuotinaineet estäen niiden pääsyn keuhkoihin – varsinkin, jos maalarilla on myös hengityssuojain.

Maalauskaapeilla on kuitenkin se huono puoli, että ne vievät paljon tilaa, myös silloin, kun niitä ei käytetä. Ratkaisimme asian rakentamalla maalauskaapin, jonka voi koota, jolloin se vie tilaa vain muutaman senttimetrin ja sen voi ripustaa seinälle. Rakensimme kaapin 6 mm:n vanerilevystä. Jäljelle jäi vain pieni levynpala. Yhdistimme osat saranoiden sijasta joustavilla naruilla. Nopeaa, helppoa ja halpaa.

Ohjeet

Imua ilman kipinöitä

Jotta laatikko soveltuisi maalauskaapiksi, sii-hen on kytkettävä puhallin, joka imee kaasut ulos kaapista. Tätä varten leikkasimme laati-kon pohjan keskelle aukon, tai oikeammin takalevyyn, sillä kaappi seisoo maalattaessa sivullaan. Kiinnitimme aukon ympärille kauluksen, joka sopii pumppuun liitettä-vän putken kokoon.

Kotikäyttöön riittää tavallinen muutaman kympin maksava puhallin. Kunhan ilma pääsee kulkemaan vapaasti puhaltimen avulla, tulipalon tai räjähdyksen riski on vähäinen. Jos tilaan sen sijaan pääsee muo-dostumaan moninkertainen määrä kaasua, räjähdysriski on vastaavasti moninkertainen.

Jos maalaat paljon ja käytät palovaarallisia aineita tai liuotusaineita sisältäviä maaleja, kannattaa ilman muuta sijoittaa hieman enemmän rahaa ja hankkia kunnon puhallin, joka imee kaasut tehokkaasti ulos kaapista. Tällöin laitteelle voi tulla hintaa jopa yli 400 € - minkä verran ammattilaiset ovat tot-tuneet maksamaan laitteistaan. Älä käytä pölynimuria, sillä se kerää kaasut suodatti-meen tai pussiin, joka saattaa räjähtää.

Kokoa kaappi

1

Sahaa levyt ja poraa reiät 6 mm:n poralla. Voit joko mitata ja porata reiät yksi kerrallaan tai asettaa kaksi yhdistettävää levyä päällekkäin ja porata reiät yhdellä kertaa. Siisti reikien reunukset upotusporalla.

2

Levyt kootaan joustavalla narulla. Käytä ”pysyviin” reikiin (joiden naruja ei avata usein) 20 cm:n pituisia naruja. Aseta levyt yhteen reunat vastakkain, vedä naru reikien läpi, kiristä ja solmi.

3

Leikkaa pistosahalla flex-putkelle aukko takalevyn keskelle, jotta kaappi voi seisoa vapaasti korkealla tai matalalla sivullaan. Sovita reiän koko ostamaasi putkeen. Poraa 8 mm:n reikä viivan sisälle ja aloita sahaaminen siitä.

4

Poraa kaapin ripustusreikä 10 mm:n poralla. Poraa se kohtaan, jossa yhteen taitetun kaapin pitkät sivut kohtaavat, jotta reikä ulottuu hieman pitkän sivun sisään. Näin naula, josta kaappi ripustetaan roikkumaan, pitää sivut paikallaan.

5

Flex-putken kaulus ruuvataan tai liimataan takalevyn taakse. Kun pistät kaapin kokoon, aseta lyhyet sivut takalevyn taakse. Kaulus mahtuu lyhyiden sivujen väliin.

Materiaalit

  • 6 mm:n vanerilevy, 1200 x 2400 mm
  • 3 mm:n joustavaa narua, 3 m
  • Flex-putki
  • Putkikaulus
  • Puhallin. Tarvittaessa räjähdyssuojattu puhallinmalli. Tuotetietoja internetistä, kts. esimerkiksi www.ventur.fi

Vie aikaa

2–3 tuntia

Hinta

Noin 40 € + puhallinkustannukset. Tavallinen puhallin maksaa muutaman kympin, kalleimmat laitteet alkaen n. 400 €.

Vaikeusaste

Tehtävä sopii kaikille.

Piirustus

Näin saat koko levyn käytettyä

Takalevy ja sivut sahataan 6 mm paksusta 1200 x 2400 mm:n vanerilevystä. Narujen reiät porataan 6 mm:n poranterällä. Mittaa reiät 10 mm:n päähän reunasta ja 100 mm:n päähän kulmista. Reikien paikat on helppo merkitä, kun toisiinsa yhdistettävät reunat ovat päällekkäin.

Näin saat koko levyn käytettyä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Verstas