1: Pyöräkuljetin levyjä ja tolppia varten
Yksin työskenneltäessä on hankala selvitä isoista levyistä ja järeistä tolpista. Jos rakennat tämän pie-nen pyörällisen kuljettimen, selviät helpommalla. Voit kiinnittää levyt ja tolpat ruuvipuristimilla, jol-loin ne on helppo vetää tai työntää pyörien päällä sinne, missä niitä tarvitaan.
Isoja kumipyöriä myydään monissa rakennustar-vikeliikkeissä. Valitse tarpeeksi isot pyörät, jotta apuvälineesi ei juutu kiinni, kun kuljetat sitä soralla, hiekalla tai ruoholla. Varmista myös, että putki sopii pyörän akseliin, sillä putken pitää olla tiukasti kiinni. Sama koskee kierretankoa. Putki saa jatkua hieman pyörän navan yli, jotta pyörä pyörii vapaasti, kun aluslevy ja mutteri on asennettu paikoilleen.
2: Valitse oikea kaapelikela
Tavallista jatkojohtokelaa ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Jos työs-kentelet ulkona, osta oikea, paksu-johtoinen kaapelikela.
Vedä kaapeli aina kokonaan kelasta ulos, myös silloin, kun tarvit-set vain pari metriä johtoa. Johto voi nimittäin lämmetä paljon, jos se on kytketty tehokkaaseen sähkö-työkaluun, eikä johtoa ole rullattu kokonaan ulos.
Kuvan kaapelikelassa on paksu, pyöreä johto, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Se kestää jopa 2990 W. Jos johtoa ei ole kelattu au-ki, voit kuormittaa sitä vain 1000 W.
3: Suojaa teräviä työkaluja
Talttojen, jyrsinterien ja sahojen hienot terät ovat hyvin herkkiä, ja niiden tehokkuus perustuu niiden terävyyteen. Tämän vuoksi niitä ei saisi koskaan säilyt-tää työkalupakissa irrallaan. Kuvassa on hyvä kotelo vii-delle terävälle taltalle. Jokainen terä on suojattu pienellä muovihatulla. Näin myös kotelo ja sormet pysy-vät turvassa (terän lisäksi), kun kaivat tarvitsemaasi terävää työkalua esille työkalupakistasi.
4: Rakenna omat kuljetuslaatikot
Näiden laatikoiden avulla isket kaksi kärpästä yhdellä kertaa: saat tavarat verstaalla järjestyk-seen, ja välineet on valmiiksi pakattu, kun lähdet töihin kesä-mökille tai tuttavasi luokse.
Sovita laatikoiden korkeus sähkötyökalujesi mukaan, mutta pidä laatikoiden leveys ja pituus samana. Tällöin ne voi pinota. Jokainen laatikko rakennetaan niin, että siihen mahtuu yksi tai kaksi sähkötyökalua tar-vikkeineen, esim. pistosaha ja terät tai yläjyrsin ja jyrsinterät.
Rakensimme laatikot 9 mm vanerista. Ohuempaa materiaa-lia ei kannata käyttää.
Laatikoissa on kädensija-aukot mutta ei kansia.
5: Suojaa itseäsi
Sähköhöylä, yläjyrsin, katkaisu-/jiirisaha ja monet muut sähkötyökalut pitävät niin kovaa ääntä, että ennen moottorin käynnistämistä olisi hyvä suojau-tua kuulosuojaimin. Kuulosuojaimet eivät saisi sijaita kovin kaukana, jotta saat ne nopeasti käyttöön.
Jos suojaimet löytyvät samasta työkalupakista kuin suojalasit, hansikkaat ja hengityssuojain, ne on helppo ottaa mukaan myös työmaalle.
7: Käytä vyötä
Älä enää pistä ruuveja suuhusi tai ota työkaluja kainaloon, kun ryhdyt työs-kentelemään ulkona ja alat kiivetä esim. katolle. Jos varustaudut työkaluvyöllä, saat molemmat kädet käyttöön ja voit pidellä tikkaista kiinni. Vyö on kätevä, ja vältyt kiipeämästä tikkaita ylös ja alas. Mieti työprosessisi läpi, ennen kuin täytät työkaluvyön taskut.
8: Työskentele turvallisesti
Kaksi pihatuolia tai puutarhapöytä eivät korvaa työpöy-tää, kun töitä teh-dään ulkona. Lopputuloksesta tulee siistimpi ja tar-kempi, jos kappaleet on kiinnitetty vakaasti kiinni puristimilla. Kahden van-kan pukin ja työpöy-dän avulla voit työs-kennellä kunnollisen pöydän ääressä oikealla korkeudella.
9: Johdot kuriin
Verstaalla johdot kannattaa ripustaa katosta, koska lattialla lojuvat irtojohdot voi-vat aiheuttaa monia onnettomuuksia. Näin voi tapahtua myös ulkona, mutta ei yhtä helposti. Valmistimme puisen tukivarren 21 x 21 mm listasta ja vanerista. Sen saa pienillä puristimilla pöytään kiinni. Sen voi myös kätevästi irrottaa ja siir-tää muuhun kohtaan.
10: Työpöytä peräkärryyn
Tämä idea on esitelty aikaisemminkin, mutta se on niin mainio, että halusimme sen mukaan tähän koosteeseen. Tarvitaan peräkärry, joka seisoo vakaasti. Sitä on helppo siirtää paikasta toiseen. Jos sen reunaa vasten kiinnittää levyn, työ-pöydän saa sopivalle korkeudelle.
Sekä pöytälevyn että tukijalan voi valmistaa terassilaudoista. Kun asennat neljä lautaa vierek-käin ja jätät ilmaa lautojen väliin, saat noin 54,5 cm leveän työpöydän.
Pöytälevyn alle asennettavat listat sijoitetaan vähintään 2,5 cm uloimman laudan reunan sisä-puolelle. Näin pöytälevy lepää myös peräkärryn takalevyn päällä, jolloin pöytä on vieläkin vakaampi. Kahden pystytuen etäisyys sovitetaan peräkärryn leveyden mukaan.
Jos peräkärry on kiinnitetty vetokoukkuun, ei tukijalkoja tarvita.
11: Työasema jiiri-/katkaisusahalle
Jos sinulla ei ole katkaisu-/ jiirisahallesi työasemaa, voit nopeasti rakentaa sellaisen itse. Jos käytät alumiinitikkaita ”pöytänä” ja laitat tikkaat kahden pukin päälle, voit asettaa sahan esim. 22 mm vanerilevyn päälle. Levyn tulee olla niin iso, että koko sahan alusta pysyy vakaasti paikallaan. Aseta levyn alle kaksi lista-palaa, jotta levy ei liu’u tik-kaiden sivukiskojen väliin.
15: Käytä ohjainkiskoa
Kun käytät pyörä- tai upotussahaa, saat tarkimman viillon, jos kuljetat sahaa kiskoa pitkin. Jos et omista pitkää ohjainkis-koa, voit tehdä sellaisen. Tässä olemme valmistaneet ohjaimen kahdesta 6 mm vaneripa-lasta. Kapea kappale, joka ohjaa sahan pohjalevyä, liimataan ja kiinnitetään hakasilla, eikä se saa olla korkeampi kuin etäi-syys pohjalevyn alareunasta sa-han moottorin alareunaan. Kun ohjainkisko on sahattu oikeaan mittaan, niin sen reuna sijoite-taan sahattaessa merkkiviivalle.
16: Levy poratelineelle
Kiinteät koneet kannattaa asentaa levyille, jotta ne eivät vie verstaalla pöytäti-laa ja niitä on helppo siirtää. Tällaisia laitteita voivat olla esim. ruuvipenkki ja porate-line. Kun työskentelet ulkona, kiinnitä työkalut työpenkkiin muovi-kiilojen väliin. Kuvan porate-line on asennettu 21 mm paksulle vanerilevylle. Kun työpenkin muovikiiloja kiristetään, porateline saa-daan kiinnitettyä vakaasti ja tukevasti paikallaan.