12 hyvää ideaa - Järjestystä verstaalle

Moni haaveilee puuseppämme Jann Wagnerin verstaasta. Täällä järjestyksenpidosta on tullut taidetta. Olipa oma verstaasi miten pieni tahansa, voit saada Wagnerin verstaalta monta hyvää ideaa. Lähetimme paikalle kuvaajan ja piirtäjän ja poimimme parhaat ideat talteen.

Jann Wagnerilla, joka on työskennellyt jo monta vuotta Tee Itse -lehdelle, on verstas, josta moni haaveilee. Työkaluille on omat vakiopaikkansa, ja verstaalla on hyödynnetty paljon hyviä ideoita - myös pienelle verstaalle sopivia.

Käytä katonalustilaa

Jos sinulla on todella tilanpuutetta, katsele verstastasi uudesta näkökulmasta. Ehkä sen katto on sen verran korkealla, että voisit laskea kattoa rimoituksella ja näin luoda säilytystilaa rimojen ja katon väliin. Rimoihin saranoituun levyyn mahtuu paljon työkaluja, ja levyn saa esiin helposti taittamalla sen alas. Kiinnitä työkalut kuitenkin riittävän hyvin, jotta ne eivät putoa, kun aukaiset luukun. Jos tilaa on, käytä kiinnittämisessä työkaluille suunniteltuja pidikkeitä.

Yksinkertainen ratkaisu

Kulmarautaa voi käyttää – kuten kuvasta näkyy – kätevänä säilytystelineenä ruuvitaltoille, naskaleille ja muille vastaaville työkaluille. Riittää, kun levyssä olevia reikiä laajentaa tarvittaessa metalliporanterällä. Niitä työkaluja, joiden on pysyttävä jatkuvasti terävinä, ei kannata asettaa metallilevyyn.

Nosta pöytä seinää vasten

Erinomainen tilaa säästävä ratkaisu on työpöytä, jonka voi nostaa pystyyn seinää vasten silloin, kun sitä ei tarvita. Kipattava työpöytä voi toimia kiinteän pöydän apupöytänä tai sen voi asentaa autotalliin, jolloin osaa autotallista voi hyödyntää nikkarointiin.

Siirrettävät koneet

Vakiokäytössä olevat laitteet on kiinnitetty levyille, jotka saa kiinni työpöytään. Levyn etureunaan kiinnitetyssä listassa on sormiruuvi, joka kiristetään pöydän alla olevaan kehykseen. Kuvassa näkyy lyöntimutteri, joka lukitsee ruuvin paikoilleen.

Sahat eivät vie tilaa

Hyödynnä paikkoja, joita et tiennyt olevan olemassakaan. Käsisahat on sijoitettu hyllykön päälle – paikkaan, joka yleensä jää täysin hyödyntämättä. Lisäksi sahan hampaat ovat suojassa ylähyllyllä, joten riski satuttaa itsensä niihin pienenee.

Taita työkalutaulu yhteen

Verstaan seinätila kannattaa käyttää tarkoin hyväksi. Liian usein se usein täyttyy hyllyistä, kaapeista ja muista lokeroista. Tilaa säästyy, kun eniten käytettävät työkalut saa säilöttyä yhteen taiteltavaan ”ilmoitustauluun”. Tämä malli koostuu kahdesta levystä kahden säilytyslaatikon välissä. Levyt on kiinnitetty pianosaranoilla ja ne avautuvat esiin, kun laatikko avataan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että saranat eivät välttämättä kestä mitä tahansa painoa. Kun laatikkoon asentaa kunnollisen tukevan kantokahvan, laatikkoa voi käyttää kuten työkalukassia – eli kuljettaa mukana.

Peitä ja suojaa työkalut

On kätevää, että käsityökalut löytyvät työpöydän edestä valmiina, kun ryhtyy nikkaroimaan. Mutta kun työskentelee paljon pölyä ja likaa tuottavilla koneilla, muut esillä olevat koneet joutuvat koetukselle. Muutaman minuutin työskentely katkaisusahalla tai hiomakoneella levittää purua ja pölyä kaikkialle. Muut työkalut ja -koneet kannattaakin suojata jo etukäteen, esim. pöydän kansilevyllä. Ideana on kiinnittää saranoiden avulla ylimääräinen ohut levy pöydän päälle. Kun levyn nostaa seinää vasten, varsinainen pöytälevy tulee esiin ja seinällä olevat työkalut jäävät levyn alle suojaan. Levyä voi käyttää myös karkeampaan työskentelyyn ja maalaamiseen ja säästää oikean pöytälevyn hienompaa ja siistimpää nikkarointia varten. Levy kiinnitetään pianosaranalla ja lukitaan magneettisalvalla.

Hyödynnä kaapinovet

Verstaan kaappeihin saa piilotettua paljon tavaraa ja samalla saa suljettua silmät sekamelskalta. Toisaalta kaapinovien sisäpintojakin voi hyödyntää työkalujen säilytykseen. Jos kavennat hieman hyllyjen syvyyttä, kaapin ovi menee hyvin kiinni ja lukkoon.

Teline koneille

Sen sijaan, että täyttäisi kaikki hyllyt koneilla koteloineen ja salkkuineen, koneet voi ottaa säilytyslaatikoista ulos ja panna ne niitä varten tehtyyn telineeseen. Kun poraat kuvan kaltaiseen hyllyyn sopivan kokoiset aukot koneita varten, koneet saa helposti hyllystä käyttöön aina tarvittaessa.

Senttimetrit nopeasti avuksi

Kun liimaat mittanauhan pöydänreunan pitkään sivuun, saat nopeasti tarkistettua, onko parhaillaan työstämäsi kappale oikeankokoinen, etkä joudu jatkuvasti kaivamaan tuumamittaa esille. Mittanauha on silmämittaa parempi eikä varmasti vie tilaa.

Kätevä puristinteline

Jos verstaaltasi ei löydy vapaata hyllyä tai putkenpätkää, johon saisit puristimet roikkumaan, voit rakentaa niille kuvassa esitetyn kaltaisen telineen. Se koostuu levynpalasta, johon on kiinnitetty kaksi kolmiopalaa poikittain. Pitkille ja lyhyille puristimille kannattaa tehdä omat telineensä, jotta ne saa helposti esille.

Matto pitää paikallaan

Tästä työkalutelineestä Jann Wagner iloitsee kaikista eniten: kaksi riviä muovimattoa puristettuina parin listan väliin pitää ruuvitaltat, pihdit, timpurinkynät yms. paikallaan. Aseta ruuvitaltta teräpuoli alaspäin mattotaitteiden väliin, niin löydät sen helposti kiireenkin keskellä. Taltan kärkityyppi näkyy nimittäin listan alta.

Suojaa työkalujasi

Mitä parempaa huolta pidät työkaluistasi, sitä pidempään niistä on iloa. Säilytä niitä siis hyvin.

  • KOSTEUS ON VIHOLLINEN. Sekä sähkö- että metallityökalut kärsivät kosteudesta, joten huolehdi verstaasi hyvästä tuuletuksesta. Ripusta esimerkiksi kosteutta imeviä pusseja.
  • AKUT VIILEÄÄN. Toisin kuin useim-mat luulevat, akkuja pitäisi säilyttää kylmässä, jotta ne säilyttäisivät vir-tansa. Sijoita akkutyökalut viileään paikkaan, niin säästät samalla sähköä.
  • SUOJAA TALTTOJA. Teräviä talttoja ei kannata säilyttää miten tahansa muiden työkalujen seassa, sillä niiden terävät reunat voivat vaurioitua. Jos ripustat taltat seinälle, aseta ne seinätelineeseen niin, että talttojen terät ovat seinään päin.
  • SUOJAA TARKKUUSLAITTEET. Vesivaaka, työntötulkit ja muut tarkat mittalaitteet on säilytettävä muista työkaluista ja tavaroista erillään. Laita ne omaan paikkaansa ja varmista, että ne eivät joudu iskujen kohteeksi.
  • UNOHDA ROMULAATIKOT. Poranterät, jotka kierivät laatikon poh-jalla, kuluvat nopeammin kuin terät, joita säilytetään telineessä toisistaan erillään. Kaiken kaikkiaan työkaluja pursuava romulaatikko tai -kassi on huono idea. Ensinnäkin työkalut vau-rioituvat ja toiseksi oikean välineen löytäminen kestää liian kauan.

    Lisää samasta aiheesta Verstas