Uusi olohuone 1000 eurolla

Olohuoneen voi remontoida lattiasta kattoon yllättävän vähällä rahalla. Lopputulos näyttää tyylikkäältä ja nykyaikaiselta. Kipsilevykatto, laminaattilattiat ja rapatut seinät tulevat niin halvoiksi, että tuhannen euron budjetti riittää takan pinnoittamiseen mustilla liuskekivilaatoilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
1000 euroa
Uusi olohuone 1000 eurolla

JÄLKEEN: Olohuone uudistettiin lattiasta kattoon uusilla materiaaleilla.

Johdanto

Monen on vaikea kuvitella, että 70-luvulla rakennetun olohuoneen voi remontoida nykyaikaiseksi ja tyylikkääksi. Tämän talon uudet asukkaat näkivät olohuoneessa mahdollisuuksia, mutta nurkassa oleva takka toi remonttiin oman lisähaasteensa. Kaiken lisäksi takan päällä oli epäkäytännöllinen avoin tila.

Ny stue for 7000 kroner - sådan så stuen ud før den store forvandling.

FØR: Sådan så stuen ud før den store forvandling. Alle stuens vægge var af hvide mursten, inklusive den murede pejs.

Remontti alehintaan

Talon toinen asukas, Thomas Nuttall, on ammatiltaan arkkitehti, joten hän osasi suunnitella, miten olohuone voisi vastata perheen haaveisiin. Alusta asti oli selvää, että muodonmuutos vaatisi nykyaikaisia materiaaleja ja lattiasta kattoon asti ulottuvan remontin.

Myös talon muut huoneet olivat remontin tarpeessa. Se tarkoitti käytännössä sitä, että olohuoneen remonttikustannukset oli pidettävä kurissa. Lopulta olohuone saatiin remontoitua kokonaan suhteellisen pienellä, noin tuhannen euron budjetilla.

Kustannukset pysyivät matalina ennen kaikkea siksi, että Thomas remontoi huoneen itse. Hänellä ei ollut rakennuskokemusta ennen remontin tarpeessa olevan talon ostamista. Nyt hän on asiaan vihkiytynyt tee se itse -mies, joka on rakentanut olohuoneensa uusiksi lattiasta kattoon!

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten olohuone remontoidaan lattiasta kattoon. Remontissa ei ole mitään vaikeaa. Rappaaminen vaatii hieman harjoitusta, mutta se alkaa sujua nopeasti. Lue remonttiin tarvittavista materiaaleista ja katso vaihe vaiheelta, miten:

 • peität takan päällä olevan avoimen tilan kevytbetonilevyillä
 • rappaat seinät
 • liimaat laatat takkaan

Ohjeet

01
Näin asennat kevybetoni­ laatat takan päälle 4 Vaihe

Takan päällä oleva avoin tila muurataan umpeen, jotta seinästä tulee selkeämpi. Tyhjä tila peitetään kevytbetonilaatoilla, jotta takka on helppo tasoittaa ja pinnoittaa liuskekivellä. Kevyt­ betonilaatat ovat suhteellisen isoja, joten aukon peittämiseen tarvitaan vain muutama laatta. Kevytbetonia on helppo sahata isohampaisella sahalla, ja laatat liimataan yhteen kevytbetoni­ liimalla. Laatat asennetaan limittäin, jotta rakenteesta tulee mahdollisimman kestävä. Markkinoilla on erikokoisia ja eripaksuisia kevytbetonilaattoja. Tässä käytettiin 10x40x60 sentin kokoisia laattoja.

1

Sahaa kevytbetonilaatat sopiviksi isohampaisella sahalla.

2

Levitä liimaa laatan reunoille ja pohjaan. Käytä laatan paksuuteen sopivaa erikois­ lastaa ja levitä liima tasaisesti.

3

Lyö saumoihin aaltonaulat, jotta saumoista tulee kestävät. Voit lisäksi kiinnittää levyt seiniin kulmaraudoilla.

4

Halkaise viimeiset levyt viistosti. Ylimmät palat on helpompi saada paikoilleen, kun ne sahataan kulmasta kulmaan.

02
Näin rappaat seinät 4 Vaihe

Takka pitää rapata tasaiseksi ennen liuskekivi­ laattojen asentamista. Täytä aluksi tiilten väliset saumat ja rappaa sen jälkeen tiiliseinä kahteen kertaan. Suosittelemme käyttämään hierto­ pinnoitetta, sillä se tarttuu uskomattoman lujasti lähes kaikkiin materiaaleihin.

1

Levitä laastia alhaalta ylöspäin leveällä lastalla. Alimman kerroksen pitää olla ohut. Etene järjestyksessä.

2

Kostuta seinä ennen toista kerrosta, jotta laasti tarttuu kiinni eikä kuivu liian pian. Käytä harjaa ja puhdasta vettä.

3

Levitä toinen kerros mahdolli-simman tasaisesti. Laasti saa olla hieman paksumpaa. Sitä on helpointa levittää teräslastalla alhaalta ylös.

4

Tasoita pinta hiertimellä, kun laasti on kuivunut hieman ja alkanut vaihtaa väriä. Kostuta hierrin puhtaassa vedessä. Käytä kiertoliikettä.

03
Näin pinnoitat takan liuskekivillä 6 Vaihe

Takka rapataan samalla tavalla kuin huoneen seinät. Sen jälkeen takka pinnoitetaan liuskekivi­ laatoilla. Ne ovat isoista liuskekivistä halkaistuja, suorakaiteen muotoisia palasia, jotka on kiinni­ tetty yhteen taustaverkolla. Liuskekiveä ei valittu pintamateriaaliksi sattumalta, sillä se on tyylikästä ja sitoo lämpöä. Se tarkoittaa, että olohuone pysyy lämpimänä vielä pitkään sen jälkeen, kun takkatuli on sammunut.

Alin laattarivi pitää asentaa tukevalle ja suoralle alustalle. Voit käyttää apuna väliaikaista puurimaa. Ensimmäisen laattarivin pitää olla tarkasti suoras­ sa, sillä loput laatat asennetaan sen mukaan.

Kivet painetaan kiinni laatoituslaastiin, jota levi­ tetään seinälle vähän kerrallaan. Kivet asennetaan vieri viereen ilman saumoja, joten seinä on valmis heti, kun laatat on asennettu. Takan reunat viimeis­ tellään siististi levittämällä niihin akryylisauma­ massaa.

1

Kiinnitä takkaan väliaikainen apurima, ellei siinä ole suoraa ja tukevaa pohjaa. Varmista, että rima on vaakasuorassa, ennen kuin ruuvaat sen kiinni. Sekoita laasti ja levitä sitä seinälle vähän kerrallaan.

2

Asenna alimmat laatat riman päälle. Paina kaikki laatat kunnolla kiinni laastiin joka puolelta.

3

Asenna seuraavan rivin laatat. Paina laatat tiiviisti kiinni alempiin laattoihin, sillä laattojen väliin ei jätetä saumoja. Laattoja ei tarvitse limittää.

4

Sahaa reunimmaiset laatat suoriksi kulmahiomakoneella. Se voi olla raskasta, joten työhön kannattaa käyttää isoa rälläk-kää ja uutta laikkaa. Muista pölynimuri ja suojalasit.

5

Anna etupuolen laattojen mennä hieman nurkan yli, jotta niiden reunat osuvat samaan linjaan toisen puolen laattojen kanssa. Siten lopputulos näyttää mahdolli-simman siistiltä.

6

Seinä on nyt valmis. Viimeistele reunat siististi akryylisaumamassalla.

Materiaalit

 • Kevytbetonilaattoja
 • Hienotasoitetta
 • Kipsilevyjä
 • Lasikuituverkkoa
 • Tasoitetta
 • Maalia
 • Solumuovimattoa
 • Lattialaminaattia
 • Liuskekivilaattoja
 • Laatoituslaastia
 • Akryylisaumamassaa

Vie aikaa

Noin 2 viikkoa kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 1000 euroa.

Vaikeusaste

Tässä projektissa ei ole mitään vaikeaa. Rappaaminen vaatii hieman harjoitusta, mutta se alkaa sujua nopeasti.

Video

TEKNIIKAT: Rakenna kevytbetonista

Liimakauhalla työ sujuu nopeasti, ja saumoista tulee tiiviit.

Video

TEKNIIKAT: Kevytbetoni - laatta ahtaaseen paikkaan

Saumasta tulee kestävä, kun laatta halkaistaan viistosti kahtia.

Video

TEKNIIKAT: Kevytbetoni - laattojen kiinnittäminen

Aaltonaulat ja kulmaraudat tekevät rakenteesta kestävän

Video

Vinkit & niksit

Remonttimateriaalit

SEINÄT rapattiin ja maalattiin valkoisiksi. Aluksi tiiliseinien saumat tasoitettiin tiilten tasolle, minkä jälkeen seinät maa­ lattiin valkoisella maalilla. Saumojen täyttämiseen käytettiin hienojakoista viimeistelylaastia, jota oli jäänyt yli aiemmasta remontista. Jos remonttiin tarvitaan uutta laastia, saumojen täyttämiseen kannattaa käyttää hiertopinnoitetta, joka tarttuu lähes kaikille alustoille. Valmis hiertopinnoite näyttää siistiltä ja tyylikkäältä. Hiertopinnoitteen ainoa huono puoli on, että se maksaa enemmän kuin tavallinen laasti.

KATTO pinnoitettiin kipsilevyillä, jotta katosta saatiin suora ja tasainen. Kipsilevyt kiinnitettiin koolauslau toihin, jotka asennettiin 90 sentin jaolla. Levyt asen nettiin limittäin, jotta niiden saumat eivät osuneet samaan linjaan. Levyt vahvistettiin lasikuituverkolla, tasoitettiin, hiottiin, tasoitettiin toiseen kertaan ja hiottiin uudestaan ennen maalaamista. Kipsilevyt ovat helppo, perinteinen ja halpa kattomateriaali.

LATTIAAN asennettiin laminaatit suoraan vanhojen ponttilautojen päälle. Lattialau­ tojen ja laminaattien väliin asennettiin askelääniä vaimentavaa solumuovia. Lattialaminaatit on helppo asentaa, ja ne kestävät kulutusta erittäin hyvin. Lisäksi la­ minaatti on yksi markkinoiden halvimmista lattiamateriaaleista. Halvimmat laminaatit maksavat noin viisi euroa neliöltä.

TAKKA pinnoitettiin mustilla liuskekivi laatoilla, jotka sitovat lämpöä ja toimivat hyvänä vastapainona isoille valkosille pinnoille. Kivet on kiinnitetty toisiinsa, joten kivilaatat on helppo liimata takan pintaan. Kun kivet on kiinnitetty, takka on valmis, sillä liuskekivilaattojen välisiä rakoja ei saumata. Liuskekivet olivat remontin kallein materiaali. Liuskekivilaattojen neliöhinta on noin 60 euroa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.