Rakenna tyylikäs hylly levynjämistä

Mitä levynpalasille pitäisi tehdä? Polttaa takassa vai heittää menemään? Ei, vaan niistä pitää tehdä jotain! Näytämme, miten rakennat nopeasti pienen ja kätevän hyllyn.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
70 euroa
Siisti hylly jämäpaloista

Puulevyjen jämäpaloja ei kannata hävittää! Tässä jutussa näytetään, miten rakennat tyylikkään hyllyn levynjämistä.

Johdanto

Jokainen rakentaja on joskus miettinyt, mitä ylimääräisille puunpalasille pitäisi tehdä. Likaiset laudanpätkät on sama polttaa, mutta siisteille levynkappaleille on parempaakin käyttöä.

Päätimme rakentaa tammipöytälevyn jämäpaloista siistin ja tyylikkään hyllyn savupiipun ympärille. Kaikissa kodeissa ei ole samanlaista nurkkausta, mutta voit soveltaa ohjeita ja säätää mittoja omien tarpeidesi mukaan.

Tämä hylly on helppo rakentaa, sillä siihen tarvitaan vain muutama levynpalanen. Kaikki liitokset ja kiinnikkeet jäävät piiloon, joten hyllystä tulee tyylikkään ja kevyen näköinen.

Pienen hyllyn rakentaminen on helppoa. Voit rakentaa hyllyn yhdessä iltapäivässä, ja materiaalit maksavat noin 70 euroa. Tee se itse -ohjeissa on materiaalilista ja ohjeet, joissa näytetään, miten:

  • mittaat ja sahaat osat
  • teet levyihin piiloliitokset levyliittimellä
  • poraat reiät piilokiinnikkeille
  • kokoat ja öljyät hyllyn
  • kiinnität hyllyn seinään

Ohjeet

01
Mittaa ja sahaa 3 Vaihe

Tämän hyllyn rakentamisessa pitää ottaa huomioon sekä sisä- että ulko-nurkka. Aluksi mitataan nurkkien välinen etäisyys.

1

Tämä hylly tehdään viidestä levyn-palasta, jotka kootaan yhteen kaluste-lamelleilla eli kekseillä. Aluksi levynpalat sahataan sopiviksi käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla. Voit käyttää myös katkaisu- ja jiirisirkkeliä.

2

Mittaa nurkka. Ulkonurkasta sisänurk-kaan on 40 senttiä. Pitkä osa (B) on 20 senttiä leveä, joten väliosan (A) pitää olla 20 senttiä pitkä.

3

Sahaa palaset. Hyllyyn tarvitaan kolme lyhyttä osaa (A + D) ja kaksi pitkää osaa (C + B). Sahaa osat käsisirkkelillä tai katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

02
Jyrsi lamellien kolot 3 Vaihe

Hyllystä tehdään tyylikäs ja kevyen näköinen vahvoilla piiloliitoksilla.

Piiloliitokset on helppo tehdä lamellijyrsimellä eli levyliittimellä. Kone jyrsii puuhun kolot, joihin asennetaan kalustelamellit. Pieniä puunpaloja sanotaan myös kekseiksi.

Lamellijyrsin maksaa noin 80 euroa.

1

Säädä jyrsintäsyvyys sopivaksi. Näihin levyihin jyrsitään 20 milliä syvät kolot, sillä liitoksiin käytetään P20-lamelleja.

2

Jyrsi osien päät. Varmista, etteivät levyt pääse liikkumaan. Päätyosista (D) jyrsitään vain toinen pää, mutta väliosaan (A) tehdään urat molempiin päihin.

3

Jyrsi kolot pitkiin osiin (B + C). Tee toiseen päähän kaksi uraa päätyosien (D) kiinnittämistä varten. Jyrsi reunaan lisäksi kaksi uraa väliosaa (A) varten.

03
Poraa kiinnitysreiät 4 Vaihe

Nyt on aika laittaa lamellijyrsin sivuun ja ottaa esiin porakone ja hiomakone. Rautakaupoissa on erilaisia piilo­ kiinnitysrautoja ja kannakkeita. Tässä jutussa käytettäviä pitkiä tulppia ei ole kaikissa rautakaupoissa. Voit etsiä samanlaisia verkkokaupoista tai käyttää muita kiinnikkeitä.

Tulppien reiät porataan levyihin puukierreterällä.

1

Purista levy kiinni. Kiinnitä osa (D) lankunpätkän päälle. Poraa reikä levyn keskelle 8 millin puuterällä.

2

Hio reikien reunat siisteiksi kapulan ympärille käärityllä koon 80 hiomapaperilla. Puhalla kaikki reiät puhtaiksi lastuista ja sahanpurusta.

3

Kokeile tulppia. Tulppa painetaan levyn sisään näin. Metalliosa ruuvataan kiinni harmaaseen muoviosaan.

4

Hio levyt. Reikien reunat on siistitty, joten seuraavaksi hiotaan hyllyjen isot pinnat. Tässä käytetään tasohiomakonettta ja koon 120 hiomapaperia.

04
Yhdistä osat ja öljyä ne 4 Vaihe

Hylly on nyt valmis koottavaksi. Täytä kolot liimalla ja paina lamellit paikoilleen.

Purista osat tiukasti yhteen siksi aikaa, kun lamellit turpoavat ja liima kovettuu. Käytä apuna puristimia.

Pyyhi ylimääräinen liima pois saman tien. Käsittele hylly lopuksi kahteen kertaan pellavaöljyllä.

1

Paina lamellit uriin. Levitä aluksi puuliimaa kaikkiin koloihin. Paina lamellit niin syvälle kuin mahdollista. Tee yksi liitos kerrallaan.

2

Kokoa hylly. Kiinnitä lyhyet päätyosat (D) pystyasennossa pitkiin osiin (B ja C). Yhdistä pitkät osat toisiinsa lyhyellä osalla (A).

3

Purista osat yhteen. Tarkista suora­ kulmalla, että osat (D) ovat kohtisuorassa. Purista osat yhteen pariksi tunniksi. Hio kui­ vunut liima pois koon 120 hiomapaperilla.

4

Öljyä hylly. Harjaa pöly pois. Levitä öljy lyhytkarvaisella maalitelalla tai kankaalla. Kiillota pinta noin puolen tunnin päästä.

05
Kiinnitä hylly 3 Vaihe

Kun öljy on kuivunut, on aika kiinnittää hylly seinään. Merkitse aluksi hyllyn paikka. Käytä apuna vatupassia tai laseria. Metallikierre ruuvataan kiinni muovitulppaan, joka laajenee reiän sisällä. Kun kaikki tulpat ovat paikoillaan, hyllyn voi kiinnittää seinään. Tämän hyllyn kiinnittämiseen tarvittiin kuusi tulppaa, kaksi kumpaankin pitkään osaan (B + C) ja yksi molempiin päätyosiin (D).

Hyllyä voi olla vaikea saada osumaan kaikkiin kuuteen kannattimeen. Pyydä kaveria avuksi.

1

Merkitse tulppien paikat. Piirrä hyllyn paikka seinään. Käytä lyhyttä vatupassia apuna merkkiviivojen piirtämiseen

2

Kiinnitä tulpat seinään. Kuvassa näkyy, kuinka pitkä tulppa on, kun sen osat on yhdistetty toisiinsa. Metalliosa jää hyllyn sisään.

3

Paina hylly paikalleen. Työnnä hylly pitkien tulppien ympärille.

Materiaalit

  • Ylimääräisiä levynpalasia (tässä tammipöytälevyn paloja)
  • Tulppia kiinnittämiseen
  • Lamelleja (tässä koko P20)
  • Hiomapaperia (koot 80 ja 120)
  • Puuliimaa
  • Pellavaöljyä

Erikoistyökalut

  • Lamellijyrsin

Vie aikaa

Yhden iltapäivän.

Hinta

Noin 70 euroa.

Vaikeusaste

Tämä projekti on helppo, vaikka et olisi käyttänyt lammellijyrsintä aiemmin.

3D-malli

3D-malli

Helppo hylly

Hylly on helppo rakentaa siten, että se sopii hankalimmallekin seinälle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yhdistetty lamelleilla

Hyllyt on yhdistetty levyliittimellä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Huomaamaton ripustus

Voit ripustaa hyllyt huomaamattomasti kätevien tulppien avulla.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Poraa seinään kohtisuorassa

VINKIT: Puhalla porauspöly pois

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisustus