Kuvat hyllylle

Kuvien esillepanoon on monta ratkaisua, yleisin on niiden ripustaminen yksittäisiin nauloihin tai ripustuslistoihin.

Johdanto

Perhekuvat ylioppilaskuvista hää- ja hautajaiskuviin nostetaan yleensä kirjahyllyyn. Joitakin kuvia ripustetaan nauloihin tai pitkään riviin ripustuslistaan. Käytännöllinen ja erilainen ripustustapa kuvahylly, kapea lista, jossa kuvien tukena on reunalista.

Kuvattu ratkaisu on erilainen, hennompi. Listassa ei ole reunatukea, vaan siihen on jyrsitty ura, joka pitää seinää vasten nojalleen lasketut kuvat paikallaan. Tukiura on parin sentin etäisyydellä listan etureunasta. Ainoa ratkaisun haitta on se, että erikorkuiset kuvat kallistuvat eri kulmaan. Tosin kuvat voi oikaista sinitarralla, teippimytyllä tms.

Listan voi kiinnittää näkymättömästi tulppaamalla kiinnitysruuvien reiät hyllyn kanssa samanlaisesta puusta poratuilla tulpilla. Tulpan materiaalilla ei ole suurta väliä, jos lista maalataan. Ruuvien kannat voi jättää näkyviin, jos ruuveiksi valitaan koristekantaiset ruuvit.

Ohjeet

01
Hyllyn teko pääpiirtein 5 Vaihe

1

Mallihylly tehtiin 21 x 70 mm listasta. Sen yläpintaan 20 mm etäisyydelle etu kulmasta jyrsittiin 12 mm pyöristysterällä 4 mm syvä ura (piirros yllä).

2

Kuvien alareunan halutulle korkeu-delle piirretään vesivaa’an avulla vaakalinja. Puurunkoisesta seinästä etsitään runkopuut koputtelemalla tai työn jäljistä päätte lemällä. Normaali runkopuuväli on 600 mm keskeltä keskelle.

3

Hyllylistaan porataan ruuvien nimellis-paksuuden mukaiset reiät ja niiden kannoille tai peitetulpille tehdään upotukset. Ruuvien pitää olla vähintään 100 mm pitkiä. Kiviseinään täytyy asentaa 8 mm ruuvitulpat.

4

Hyllylista lakataan tai maalataan ennen asennusta. Tarvittava viimeistely tehdään listan ollessa jo paikallaan.

5

Malliasennuksessa hyllylista maalattiin samalla sävyllä kuin seinä, ettei se erottuisi ainakaan korostetusti seinästä.

Materiaalit

21 x 70 mm listaa
• 1 hyllylista

Lisäksi
• kiinnitysruuvit, esim. 6 x 100 mm
• tarvittaessa 8 mm ruuvitulppia
• kalustelakkaa tai
• pohjamalia
• kalustemaalia

Hinta

enintään viisi euroa hyllymetriä kohti maaleineen ja ruuveineen.

Piirustus

Multimedia

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.