5 siistiä asiaa pöytälevyistä

Pöytälevyistä voi tehdä paljon muutakin kuin keittiön työtasoja...

5 siistiä projektia. Pöytälevyistä voi tehdä melkein mitä tahansa.

Tässä jutussa on 5 upeaa ideaa, jotka voi tehdä pöytälevyistä.

Johdanto

Liimapuulevyt sopivat kaikenlaiseen rakentamiseen, sillä ne näyttävät tyylikkäiltä ja ovat lisäksi kestäviä ja halpoja. Esittelemme tässä jutussa viisi erilaista asiaa, jotka on tehty tavallisista pöytälevyistä.

PÖYTÄ JA PENKKI
Tämä pöytä–penkki-yhdistelmä on tehty sauvaliimatuista tammilevyistä.

ASKELMAT
Voit uusia vanhat ja kuluneet porrasaskelmat päällystämällä ne pöytälevynpalasilla.

KYLPYHUONEKALUSTEET
Tässä jutussa rakennetaan kylpyhuoneen allaskaappi tummasta ruusupuulevystä.

HYLLYT
Pöytälevyjä voi käyttää myös tukevien hyllyjen rakentamiseen.

PATTERINSUOJUS
Pöytälevystä voi tehdä myös nykyaikaisen patterinsuojuksen, joka on niin kestävä, että sen päällä voi istua.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rakennat pöytälevyistä 5 tyylikästä asiaa. Pöytälevyjä myydään usein alennuksella, joten voit saada rakentamiseen tarvittavat materiaalit pikkurahalla.

Mukavaa rakentelua!

Ohjeet

01
Pöytä ja penkki 7 Vaihe

Tämä pöytä-penkki-yhdistelmä on tehty sauvaliimatuista tammilevyistä. 85 senttiä leveän pöydän tekemiseen tarvitaan kaksi liimapuulevyä, sillä pöytälevyn vakioleveys on 60 senttiä.

Pöytälevyt pitää sahata suoriksi ennen liimaamista. Sahaamiseen pitää käyttää uutta ja terävää terää, jotta liitoksesta tulee huomaamaton ja kestävä.

Sekä pöydän että penkin päädyt ovat yhtä leveät kuin niiden kansilevyt. Levyt liitetään toisiinsa 45 asteen kulmassa liimaamalla. Pöydän ja penkkien tekemiseen tarvitaan vain pöytälevyjä, puuliimaa, leveää maalarinteippiä, upotussaha ja ohjainkisko tai pöytäsirkkeli.

1

Paina pöytälevyt tiukasti toisiaan vasten ja purista ne kiinni työ­ pöytään parilla puristimella. Säädä upotussahan terä siten, että se yltää 3-4 milliä levyn läpi. Purista ohjain­ kisko kiinni levyyn ja sahaa yhteen liimattavat reunat suoriksi. Käytä pienihampaista terää ja varmista, että terä osuu kumpaankin levyyn.

2

Sahaa pöytälevyn päät 45 asteen kulmassa, jotta voit tehdä pöydän päihin siistit jiiriliitokset. Säädä upotussahan terä 45 asteen kulmaan, purista ohjainkisko kiinni ja sahaa. Sahaa päätyjen alareunat suorassa kulmassa, jotta levyt pysyvät tukevas­ ti pystyssä lattiaa vasten.

3

Liimaa levyt yhteen puuliimalla. Liimaa on helppo levittää, jos sekoitat siihen tilkan vettä. Levitä liimaa pensselillä molempiin levyihin.

4

Teippaa nurkat yhteen. Aseta pöytälevy ja päätylevy tasaiselle alustalle yläpuoli alaspäin. Työnnä pääty kiinni pöytälevyyn, paina liimapinnat vastakkain ja teippaa levyt yhteen maalarinteipillä.

5

Työnnä pääty työpöydän reunan yli ja käännä pääty pystyyn. Ole va­ rovainen, sillä ”teippisaranat” särkyvät helposti. Työkaverista on apua tässä vaiheessa sekä myöhemmin, kun pöytä käännetään ympäri.

6

Levitä saumaan liimaa, kun pääty­ levy on pöydän alapuolella. Levitä molemmille pinnoille aluksi hieman laimennettua puuliimaa ja lisää sen päälle kerros laimentamatonta liimaa. Levitä liimaa niin paljon, että se tihkuu ulos saumoista. Se kertoo, että liimaa on tarpeeksi. Voit poistaa ylimääräisen liiman taltalla sen jälkeen, kun liima on kuivunut.

7

Nosta päädyt pystyyn ja kiinnitä ne maalarinteipillä. Tarkista, että jalat ovat kohtisuorassa levyyn näh­ den. Vahvista nurkat puristamalla ja liimaamalla sisänurkkiin kolmiorimat. Anna liiman kuivua vähintään parin päivän ajan, ennen kuin hiot pöydän ja käsittelet sen öljyllä.

02
Askelmat 5 Vaihe

Voit uusia vanhat ja kuluneet porrasaskelmat päällystämällä ne pöytä­ levynpalasilla. Sahaa liimapuulevyistä askelmien kokoiset palaset. Asenna jokaisen levyn alle kapeat pöytälevynsuikaleet, jotta vanhojen askelmien kuluneet reunat eivät näy levyjen alta. Voit kiinnittää suikaleet huomaamattomasti ja lujasti kalustelamelleilla eli ”kekseillä”. Keksien kolot tehdään lamellijyrsimellä eli levyliittimellä tai yläjyrsimellä. Nämä portaat päällystettiin tummalla ja kovalla puulla, joka sopii hyvin portaiden kaiteisiin.

1

Sahaa levyistä askelmien muotoi­ set palat. Käytä pistosahaa, jos osat ovat kaarevia. Voit tehdä askelmista pahvi­ tai paperisapluunat ja sahata levyt niiden mukaan. Suorat levyt on helppo sahata katkaisu­ ja jiiri­ sirkkelillä.

2

Jyrsi urat askelmien peitelevyihin ja niiden etureunaan asennettaviin kapeisiin suikaleisiin. Purista levyt tukevasti kiinni ja jyrsi jokaiseen levyyn kolme uraa.

3

Liimaa lamellit kiinni askelma­ levyjen uriin. Liimaa seuraavaksi kapeat suikaleet kiinni kekseihin. Puuliima turvottaa keksit siten, että kolot täyttyvät reunoja myöten ja liitoksista tulee lujat. Purista osat yhteen puristimilla ja pyyhi pois yli­ määräinen liima. Anna liiman kuivua.

4

Liimaa levyt kiinni askelmiin asennusliimalla. Liimaa teippi levyn reunaan ennen asentamista, jotta voit saumata askelman reunan siististi.

5

Levitä askelman reunaan akryyli­ massaa ja vedä maalarinteippi irti.

03
Kylpyhuonekalusteet 7 Vaihe

Tässä jutussa rakennetaan kylpyhuoneen allaskaappi tummasta ruusupuulevystä. Laatikon muotoinen allaskaappi on taval-lista hyllyä tukevampi, sillä altaan ja kalusteen paino jakautuu myös alahyllyn kohdalle.

Halkaise aluksi pöytälevy pituussuunnassa ja sahaa laatikon päädyt samankokoisiksi. Katkaise kaikki osat 45 asteen kulmassa, jotta voit liittää laatikon reunat yhteen siisteillä jiiriliitoksilla. Vahvista saumat niin sanotuilla kekseillä eli kaluste lamelleilla, liimalla ja ruuveilla, ja peitä ruuvien kannat puutulpilla.

1

Sahaa laatikon osat 45 asteen kulmassa. Käytä upotussahaa ja ohjainkiskoa.

2

Sahaa urat niin sanotuille kekseille, joita tarvitaan nurkka­ liitosten vahvistamiseen. Jyrsi urat lamellijyrsimellä eli levyliittimellä ja kiinnitä keksit puuliimalla.

3

Levitä laatikon saumoihin reilusti puuliimaa. Purista kalusteen osat yhteen isoilla puristimilla. Käytä välissä paria lautaa, jotta levyihin ei tule koloja.

4

Poraa levyihin reiät 12 millin oksaterällä. Asenna reikiin ruuvit ja peitä ne myöhemmin puutulpilla.

5

Poraa ylijäämäpuusta puutulpat ja asenna ne koloihin liimalla. Sahaa tulpat poikki, kun liima on kuivunut. Poista ylimääräinen puuliima.

6

Asenna seinään pitkät ruuvit laatikon kiinnittämistä varten. Laati­ kon levyjen taakse on porattu reiät jo aiemmin. Asenna laatikko paikalleen lyömällä laatikon reunaa vasaralla. Käytä välissä puukapulaa, jotta laatikkoon ei tule koloja.

7

Käsittele puu öljyllä. Öljyäminen on tärkeää, sillä käsittelemätön puu ei kestä pitkään kosteassa kylpyhuo­ neessa. Tämä kaluste öljyttiin viiteen kertaan. Anna öljyn imeytyä 15-20 minuuttia ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois kuivalla pyyhkeellä.

04
Hyllyt 2 Vaihe

Pöytälevyjä voi käyttää myös tukevien hyllyjen rakenta-miseen. Hyllyistä tulee ainutlaatuisen tyylikkäät, kun niiden nurkat vahvistetaan tummasta puusta tehdyillä suikaleilla. Se vaatii hieman vaivannäköä, sillä nurkkiin pitää sahata urat suikaleita varten. Voit tehdä hyllyt myös yksinkertaisemmin sahaamalla levyjen päät 45 asteen kulmassa ja liittämällä hyllyt yhteen kalustelamelleilla tapeilla.

Tässä jutussa hyllyjen päihin jyrsitään pienet urat sänkyhakoja varten. Ne toimivat piilokiinnityksenä ja pitävät hyllyn tiiviisti seinää vasten.

1

Liimaa päädyt kiinni hyllylevyihin, sahaa jokaiseen nurkkaan kolme uraa ja asenna uriin pienet, tummasta puusta tehdyt listat. Sahaa urat käsisirkkelillä, jonka pohja on puristettu kiinni hyllyyn. Säädä sirkkelin terä oikeaan syvyyteen (tässä 3 senttiä). Levitä jalo-puulistoihin liimaa ja lyö listat uriin vasaralla. Yhteen uraan lyödään monta suikaletta. Anna liiman kuivua vuorokauden ajan.

2

Katkaise jalopuulistat pienihampaisella sahalla. Aseta puun päälle pahvinpala ennen sahaamista, jotta levyyn ei tule sahausjälkiä. Hio hyllyt lopuksi siten, että suikaleet ovat samalla tasolla hyllyn kanssa.

05
Patterinsuojus 3 Vaihe

Pöytälevystä voi tehdä myös nykyaikaisen patterin­ suojuksen, joka on niin kestävä, että sen päällä voi istua. Levy halkaistaan pituussuunnassa, ja siitä tehdään päätylevy, jonka molemmissa päissä ja keskellä on jalat. Levyn takareuna kiinnitetään ikkunan karmiin pienillä kulmaraudoilla.

1

Halkaise levy pituussuunnassa esimerkiksi käsisirk-kelin ja ohjainkiskon avulla. Sahaa myös patterinsuo-juksen jalat. Muista, että niiden pitää yltää kaksi senttiä patterin yläpuolelle, jotta lämmin ilma pääsee leviämään.

2

Yhdistä kansilevy ja jalat toisiinsa tapeilla. Käytä tappimerkitsintä reikien paikkojen piirtämiseen. Poraa reiät pystysuorassa, jotta tapit menevät helposti paikoil-leen. Asenna jalat senttimetrin päähän levyn reunoista ja liimaa ne kiinni.

3

Liimaa levyn alle alumiinifolio, jotta patteri ei kuu-menna levyä. Folio estää levyn halkeamisen. Levitä liima paksuina noroina, levitä se lastalla ja paina folio kiinni liimaan.

Piirustus

PÖYTÄ JA PENKKI

Yhdistä kokonaiset ja puolikkaat pöytälevyt toisiinsa siten, että saumat osuvat eri kohtiin. Siten liitoksesta tulee mahdollisimman kestävä.

Sahaa kaikki reunat uudestaan, jotta liima tarttuu kunnolla kiinni ja saumoista tulee huomaamattomat.

PÖYTÄ JA PENKKI

KYLPYHUONEKALUSTEET

Laatikko kiinnitetään seinään pitkillä ruuveilla, jotka jäävät kalusteen sisään.

Jokainen sauma vahvistetaan kahdella ”keksillä”.

KYLPYHUONEKALUSTEET

HYLLYT

Jyrsi päätyihin kolot sänkyhakoja varten.

Sahaa hyllyjen päät 45 asteen kulmassa ja liimaa ne yhteen.

HYLLYT

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …