Tulpat jotka kestävät

Lohkesiko vaatenaulakko irti seinästä tai putosiko taulutelevio säpäleiksi lattialle? Ota rauhallisesti: niin ei käy enää koskaan. Kun tiedät perusasiat tulpista, voit ripustaa seinille mitä tahansa.

Seinäkiinnikkeiden pettäminen aiheuttaa helposti pienimuotoisen katastrofiin. Taulutelevisio saattaa pudota lattialle, ja liian raskas naulakko voi lohkaista mukanaan palan seinää. Vielä pahempaa jälkeä syntyy, jos keittiön yläkaapit romahtavat lattialle keskellä yötä.

Onnettomuuden syy on melkein aina seinässä ja vääränlaisissa kiinnikkeissä. Joko tulppa ei sovi yhteen seinän materiaalin kanssa tai tulppa on liian heikko esineen painoon verrattuna. Tai sitten kaikki muu on kunnossa, mutta tulpalle porattu reikä on jäänyt imuroimatta eikä tulppa ole tarttunut kiinni reiän reunoihin.

Kaikkiin ongelmiin on helppo ja yksinkertainen ratkaisu:

1. Selvitä, mistä seinä on tehty
2. Etsi oikean kokoinen ja riittävän painon kestävä tulppa, joka sopii seinän materiaalille.
3. Poraa reikä ja asenna tulppa ohjeiden mukaan.

Kuinka raskas esine on?

Naulakko

Naulakon painon arvioiminen voi olla vaikeaa. Pelkkä naulakko ei paina juuri mi-tään, mutta tulppien pitää kestää monen kymmenen kilon paino, kun koukkuihin ripustetaan koko perheen talvitakit, laukut ja reput.

Kuormitus kohdistuu suorana vetona ylimpiin ruuveihin, joten tulppien valinnassa kannattaa pelata varman päälle. Käytä mieluummin liian isoja kuin liian pieniä tulppia. Naulakko pysyy kiinni puuseinässä ilman tulppia.

Taulutelevisio

Taulutelevisio on helppo ripustaa seinälle, sillä tulpat valitaan television painon mukaan. Tilanne muuttuu haastavammaksi, jos televisio kiinnitetään ulosvedettävään telineeseen. Silloin kiinnikkeisiin kohdis-tuva kuormitus kasvaa sitä kovemmaksi, mitä kauemmas seinästä televisio vede-tään. Kuormitus lasketaan alla olevalla kaavalla.

Q (30 kg) x A (57 cm) / B (45 cm) = Tulpan pitää kestää 38 kilon paino.

Kaapit

Astioita täynnä oleva kaappi on todella painava. Keittiön yläkaapit ruuvataan yleensä kiinni sekä ylhäältä että alhaalta. Yläruuveihin kohdistuu sekä suoraa että alaviistoon suuntautuvaa vetoa, joten niiden pitää kestää käytännössä koko kaapin paino. Kaksi 40 kilon tulppaa kestävät yhdessä 80 kilon painon.

Mistä seinä on tehty?

Haluatko tietää, mitä tapetin takana on? Voit aloittaa tutkimisen koputtamalla seinää. Kuulostaako seinä kiviseltä vai ontolta? Pelkkä ääni voi kertoa, onko seinä tehty kipsilevyistä vai esimerkiksi betonista. Kiviseinät voivat olla tiiltä tai betonia. Saat materiaalin selville, kun tartut porakoneeseen ja teet pienen reiän huomaamattomaan paikkaan tai myöhemmin kiinnitettävän tulpan kohdalle. Käytä poraamiseen yleisterää, joka sopii kaikille materiaaleille.

Näin kiinnität tulpan oikein

Tieto seinämateriaaleista, teristä ja tulpista ei pidä esineitä kiinni seinässä. Tulpat pitää asentaa oikein, jotta opit eivät mene hukkaan.

Reiän imuroiminen voi kuulostaa tyhjänpäiväiseltä sivuseikalta, mutta se voi ratkaista, pysyykö tulppa kiinni seinässä. Reikään jäänyt pöly voi johtaa siihen, ettei tulppa tartu kiinni seinään ja kaappi tai taulu televisio putoaa lattialle. Tulpat pysyvät tiukasti kiinni seinässä, kun asennat ne näin:

Poraa seinään vaakasuora reikä. Tee reiästä vähintään viisi milliä tulpan mittaa syvempi. Monet tulpanvalmistajat suositte-levat poraamaan reiästä 10 milliä syvem-män. Merkitse reiän syvyys terään teipillä.

Imuroi pöly pois reiästä. Reikä pitää puhdistaa, jotta tulppa tarttuu kunnolla kiinni. Voit puhaltaa reiän puhtaaksi mehu-pillillä, kunhan muistat sulkea silmäsi!

Lyö sopiva kivitulppa seinään. Upota tulpan kaulus pinnan tasolle.

Ruuvin halkaisijan pitää sopia tulpan kokoon, ja ruuvin pitää olla sopivan mittainen. Sopiva ruuvin mitta on seinään kiinnitettävän esineen paksuus + tulpan pituus + viisi milliä.

Millainen tulppa mihinkin seinään?

Suurin osa tulpista on nylonia, joka on todella kestävä ja joustava materiaali. Ruuvi tarttuu nyloniin kunnolla ja samaan tahtiin, kun tulppa laajenee reiässä. Kaikenlaisille seinille on kehitetty erikoistulppia, jotka kestävät oikein käytettyinä uskomattoman raskaita taakkoja. Puuseinään ei tarvita tulppia.

Millainen tulppa mihinkin seinään?

    Lisää samasta aiheesta Seinät