Rouhea seinä tiililaatoista

Tiililaatat tekevät tyylikkään ja persoonallisen säväyksen mihin tahansa. Haluatko olohuoneeseen tiiliseinän tai pinnoittaa terassilla olevan pylvään? Voit tehdä sen ohuilla tiililaatoilla, jotka on helppo asentaa ja saumata.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin tunti/m²
Hinta
80 euroa/m²

Johdanto

Tiiliseinä olohuoneeseen? Viime vuosina on totuttu tasaisiin ja hohtavan valkoisiin pintoihin, mutta karheat ja elävän näköiset tiilet ovat todella tyylikkäitä! Oikean tiiliseinän muuraaminen on raskasta työtä. Tiiliseinää ei voi rakentaa mihin tahansa, sillä pohjan pitää kestää tuhansien kilojen paino. Ohuet tiililaatat ovat kokonaan toinen juttu. Ne ovat keveitä, ja niitä on helppo käyttää.

Tiililaatat - ohuita tiiliviipaleita

Markkinoilla on paljon erilaisia ohuita kivilevyjä, joita sanotaan verhoilukiviksi. Ne ovat noin 20 milliä paksuja, laattamaisia kiviä, jotka on helppo kiinnittää seinään laatoituslaastilla.

Kaupoissa myydään valmiita tiili laattoja, mutta laatat voi tehdä myös itse vanhoista tiilistä tai muista kivistä. Seuraavilla sivuilla on ideoita tiililaattojen käyttämiseen sekä ohjeet niillä laatoittamiseen.

Ohjeet

01
Näin asennat tiililaatat 8 Vaihe

Tiililaatat asennetaan samalla tavalla sisällä ja ulkona. Tiilet kiinnitetään laatoituslaastilla huolellisesti puhdistet-tuun ja pohjustettuun alustaan.

Kun kivet on kiinnitetty seinään, ne pitää saumata. Laattojen väliin pitää jättää joka puolella yhtä leveät raot.

Tässä jutussa näytetään lyhyellä seinänpätkällä, miten laatat asennetaan ja saumataan. Samat periaatteet pätevät projektin koosta ja seinän materiaalista riippumatta.

1

Pohjusta seinä. Käsittele seinä tartunta­ pohjusteella ennen laattojen asentamista. Käytä kiinnittämiseen laatoituslaastia.

2

Levitä seinälle laastikammalla pari milliä paksu laastikerros. Levitä laastia vain parin rivin korkeudelle kerrallaan.

3

Paina tiililaatat kiinni laastiin. Paina laattaa, kunnes se tarttuu kunnolla kiinni. Laatoita rivi kerrallaan.

4

Pidä saumat yhtä leveinä. Kiinnitä huo­ miota siihen, että laatat ovat joka paikassa yhtä kaukana toisistaan. Käytä apuna laatoitus narua tai välikapuloita.

5

Seinä on nyt saumaamista vaille valmis. Tiililaatat näyttävät oikealta tiiliseinältä. Tämä seinä saumataan kalkkilaastilla.

6

Täytä saumat. Nosta laastia leveän teräslastan päälle, paina se kiinni seinään ja painele laasti saumoihin kapealla sauma raudalla.

7

Pese seinä. Kun saumat ovat täynnä, tiili laattaseinä on melkein valmis. Pese laastiroiskeet pois vedellä.

8

Näin helppoa se on! Seinän tekeminen tiililaatoista on yksinkertaista. Verhoilu­ kivien valikoima on niin laaja, että erilaisia sisustus vaihtoehtoja on lukemattomasti.

02
Näin laatoitat nurkat tiililaatoilla 2 Vaihe

Nurkkien laatoittaminen ei ole vaikeaa, mutta laatoituskuvio pitää suunnitella huolellisesti varsinkin sisänurkissa. Tii-let on helpointa asetella siten, että nur-kan toiselle puolelle tulee kokonainen ja toiselle puolelle puolikas tiililaatta. Silloin kuvio näyttää siistiltä, ja sitä on helppo katsoa.

Ulkonurkissa kannattaa käyttää nurkkaan tarkoitettuja erikoistiiliä.

1

Leikkaa nurkkakivi sopivaksi. Tiililaattoja on helppo leikata tavallisella kulmahioma­ koneella. Jos haluat tehdä tiililaatat itse kokonaisista tiilistä, tarvitset työhön vesileikkurin.

2

Levitä seinään lisää laastia ja jatka laatoit­ tamista samaan tapaan. Asenna joka toisen rivin nurkkaan kokonainen tiili ja joka toisen rivin nurkkaan puolikas tiili. Siten nurkasta tulee siistin ja tasapainoisen näköinen.

Materiaalit

  • Tiililaattoja
  • Laatoituslaastia
  • Kalkkilaastia
  • Laatoitusnarua tai välikapuloita
  • Tartuntapohjustetta

Erikoistyökalut

  • Muurauskauha
  • Laastikampa

Vie aikaa

Noin tunti/m².

Hinta

20-80 euroa/m².

Vaikeusaste

Valmiiden tiililaattojen asentaminen on helppoa.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Paljon vaihtoehtoja myös sisätiloihin

1

Tiilipintaa keittiöön. Huokoinen tiili ei ole kaikkein helpoin pinta siivottavaksi, mutta tiililaatat näyttävät uskomattoman hyviltä. Tiilipinta tuo keittiöön ripauksen Välimerta ja etelän lämpöä.

2

Tee olohuoneeseen pieni tiiliseinä. Tiililaatat muuttavat seinän ulko­ näköä dramaattisesti. Tässä tiililaattoja on käytetty lyhyen seinän verhoiluun.

3

Sekoita kiveä ja puuta. Tiililaatat ja puu sopivat yhteen hienosti. Tässä ruokailutilassa tummat tiilet ja vaaleat puutolpat korostavat toisiaan.

Laaja valikoima

Verhoilukivien väri, tyyli ja muoto ovat makuasioita. Sekä rautakaupoissa että verkkokaupoissa on lukematon määrä erilaisia verhoilukiviä. Osa kivistä on tiililaattoja, toiset ovat isompia laattoja, joissa on epätasainen kivipinta. Ellet löydä valikoimasta oman makusi mukaisia kiviä, voit yrittää leikata ne itse. Tiilten leikkaamiseen tarvitaan vesileikkuri.

Verhoilukivien ei ole pakko olla tiiltä. Tähän seinään on käy­ tetty erikokoisia kiviä. Kivien asettelu on yhtä palapeliä, mutta jälki näyttää upealta!

Tässä seinässä ei ole saumoja, vaan kivet on painettu tiiviisti toisiaan vasten. Nämä rosopintaiset tiili laatat maksoivat noin 80 euroa neliö.

Litteät ja epäsäännölliset kivet. Litteiden kivien yhteen sovittaminen on hidasta, mutta loppu tulos näyttää ainut laatuiselta.

Perinteinen punatiiliseinä tehdään tiilisuikaleista ja saumataan muurauslaastilla. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja erisävyisiä punatiililaattoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät