Rimaseinä televisiolle

Rakenna moderni rimaseinä televisiolle itse sahatuista mäntyri-moista sekä suuresta ja tyylikkäästä vanerilevystä ja lisää siihen vielä näyttävä LED-taustavalo. Näytämme rimaseinän tekemisen perusperiaatteen, jotta voit kopioida seinämme tarkalleen tai käyttää sitä inspiraationa oman olohuoneesi seinälle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 euroa/m2
Rimaseinä televisiolle

Opi rakentamaan upea säleikköseinä tv-huoneeseen.

Johdanto

Koteihin halutaan nyt luonnonmukaisuutta, ja upeat rimaseinät ovat jo yhtä suosittuja kuin sileät valkoiset seinät muutama vuosi sitten. Hyvä uutinen on se, että kuka tahansa voi itse rakentaa oman rimaseinän.

Seinään kiinnitetään vain yksinkertaisen runko vaakarimoista, joka peitetään mustalla huovalla tai kankaalla. Sitten pystyrimat kiinnitetään naulaimella. Juuri naulaimen avulla saadaan tyylikäs lopputulos. Kapeita ja pienikantaisia nauloja käytettäessä kiinnitystapa jää varsin huomaamattomaksi.

Vaimenna kaikua

Esteettisyyden ohella rimaseinästä on myös käytännön hyötyä. Se auttaa vaimentamaan kaikumista, jotta huoneen akustiikka olisi miellyttävää korville. Television kaiuttimista kuuluva ääni on toki hyvä saada kuuluman selkeästi.

Erilaisia vaihtoehtoja

Kun rakennat oman rimaseinän, voit päättää itse, miltä se näyttää. Voit tietenkin valita useista eri puumateriaaleista omaa silmääsi eniten miellyttävän. Saat tehtyä seinän halvemmalla, jos et osta valmiita rimapaneeleja tai akustiikkalevyjä, vaan sahaat rimat itse lankuista tai levyistä. Silloin voit itse määrittää rimojen leveyden ja säätää niiden välistä etäisyyttä, jotta mustaa taustaa paljastuu juuri sopivasti.

Ohjeet

01
Rakenna tv-seinä näin 5 Vaihe

Tee 3-4 rimasta vaakasuora runko, johon voit kiinnittää kankaan ja pystysuorat rimat. Voit myös rakentaa rimaseinän alaosaan pöytätason vaikkapa Ikean laatikostoista.

1

Kiinnitä vaakasuorat rimat. Ota huomioon, mihin materiaaliin rimat ruuvataan, ja valitse sopivat ruuvit ja tulpat sen mukaan. Tässä alusmateriaalina on vanha puinen seinä. Kiinnitä rima ylhäälle ja alhaalle ja vielä yksi keskelle. Käytä keskellä kahta rimaa, ellet tee alas laatikostoa. Samalla tehdään myös vanerilevyn kehys.

2

Niittaa mustaa kangasta nitojalla rimoihin. Varmista, että kangas on kireällä. Huomaa se, että vanerilevyn kehyksen sisälle ei lisätä kangasta.

3

Tee mittaukset ja aloita pystyrimojen kiinnittäminen. Tässä rimat ovat 48 milliä leveitä, ja koska niiden välissä on 5 millin raot, niin sanottu moduulimitta on 53 milliä. Pystyrimat naulataan kiinni vaakarimoihin 40 millin nauloilla. Mittaa tarkasti ja käytä myös vesivaakaa. Hyvä keino on sahata kourallinen 5 millin välikappaleita, joita voi käyttää rakojen säätämiseen ylhäällä, alhaalla ja keskellä.

4

Asenna vanerilevy. Kiinnitä levy tiukasti kehykseen.

5

Liimaa LED-valonauhaa vanerilevyn reunojen taakse ja ripusta televisio sopivilla kiinnikkeillä.

02
Halkaise palkit rimoiksi pöytäsirkkelillä 5 Vaihe

Suurta määrää rimoja ei kannata ostaa valmiina, sillä säästät rahaa käyttämällä vaikkapa vuokrattua pöytäsirkkeliä ja sahaamalla rimat itse.

Höylätty lauta, lankku tai palkki on helppo halkaista sirkkelillä pituussuunnassa, ja saat juuri omaan tarkoitukseen sopivia rimoja.

Tässä näytämme, miten jaat 38 x 73 millin palkin täsmälleen nelikulmaisiksi rimoiksi.

1

Määritä rimojen koko ja merkitse puuhun sahauskohdat, jotta saat tarkalleen halutunlaisia rimoja. Tässä tehdään rimoja, joiden koko on 38 x 38 milliä.

2

Säädä sirkkelin sivuohjain. Käytä millimetriasteikkoa, jos sirkkelissä on sellainen, ja säädä terän ja sivuohjaimen välimatkaksi 38 milliä.

3

Tarkista etäisyys. Tarkista myös välimatka sahanterästä sivuohjaimeen sekä terän etu- että takapuolella, jotta rima ei jää puristuksiin.

4

Säädä sahanterän syvyys. Sen tulee työntyä juuri ja juuri puun läpi niin, että terä ulottuu pari millimetriä sahattavan puun ulkopuolelle.

5

Sahaa rimat pituussuunnassa. Käynnistä sirkkeli ja pidä puutavaraa sivuohjainta vasten. Työnnä puuta rauhallisesti sirkkeliin, ja sysää viimeiset 30-40 senttiä sirkkelin läpi työntötangolla tai rimanpätkällä.

Materiaalit

  • 48 x 48 mm (mänty)rimaa
  • 48 x 73 mm rimaa runkoon
  • Molton-kangasta (palonestokangasta)
  • 19 mm viilutettu levy
  • LED-valonauha
  • Nauloja, niittejä, ruuveja ja tulppia

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli
  • Naulain

Vie aikaa

2 päivää, jos sahaat itse rimat.

Hinta

Noin 40 euroa neliömetriä kohti.

Vaikeusaste

Suurin haaste on saada kaikki rimat täsmälleen suoraan. Runko ja television kehys ovat helppoja tehdä.

Video

Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Seinät