Lasikuitutapettia ei kannata poistaa

Oletko kyllästynyt vanhaan lasikuitutapettiin ja haluat siitä eroon? Lasikuitutapetti ei tarvitse poistaa, sillä sen voi esimerkiksi peittää tasoitetapetilla.

Johdanto

3 tapaa peittää lasikuitutapetti

Lasikuitutapetin poistamisen sijasta kerromme tässä artikkelissa, miten voit peittää lasikuitutapetin kolmella tyylikkäällä ja edullisella tavalla.

Lasikuitutapetin voi joko tasoittaa ja päällystää tasoitetapetilla, liimata sen päälle paksun erikoistapetin tai peittää sen yleistasoitteella.

Sama hinta

Kaikki keinot tulevat lopulta yhtä kalliiksi, joten voit valita tavan oman makusi mukaan. Tavoille on yhteistä se, että vanhan lasikuitutapetin pitää olla lujasti kiinni seinässä.

Helppo tapa

Lasikuitutapetti on helpoin peittää liimaamalla sen päälle paksu erikoistapetti.

Perinteinen tapa

Perinteisesti lasikuitutapetti on tasoitettu yli, ja tasoitteen päälle on liimattu ohut tasoitetapetti.

Tyylikkäin tapa

Tyylikkäin tapa on valitettavasti myös vaikein. Siihen tarvitaan kaksi kerrosta yleistasoitetta. Tasoite voi olla hieman jähmeää, ja sen käyttäminen vaatii jonkin verran taitoa. Lopputulos näyttää kuitenkin erittäin hyvältä. Tasoite pitää lopuksi maalata tai päällystää tapetilla.

Jos haluat poistaa lasikuitutapetin

Harkitse tarkasti muutamia asioita, ennen kuin aloitat lasikuitutapetin poistamisen. Lasikuitutapetin poistaminen voi olla huomattavan vaikeaa, jos se on kiinnitetty laastiin tai betoniin. Osa laastista tai betonista irtoaa lasikuitutapetin mukana, ja kolot pitää tasoittaa umpeen.

Kipsilevyjen paperipinta menee pilalle lähes väistämättä, joten kipsilevyssä olevaa lasikuitutapettia ei pitäisi koskaan poistaa.

Ohjeet

01
Tyylikäs: rapattu seinä 12 Vaihe

Hienolaasti levitetään lastalla noin millin paksuiseksi kerrokseksi niin ripeästi, että ämpärillinen valmiiksi sekoitettua laastia säilyttää notkeutensa viimeiseen kauhalliseen asti.

Lasikuitutapetti sopii laastin alustaksi, jos se vain on puhdas, kuiva, ehjä ja lujasti kiinni. Laastia voi levittää myös laatoille ja maalattuunkin seinään sekä sisällä että ulkona.

Laasti levitetään seinään kahtena kerroksena. Ensimmäisen kerroksen on oltava ohut. Se tasoitetaan joko teräslastalla tai siveltimellä vaakasuuntaisin vedoin.

Ensimmäinen kerros toimii tartuntapohjana seuraavalle, noin 1 mm paksulle laastikerrokselle, joka hierretään huopalastalla. Sen pitää kuivua noin vuorokauden verran ennen seuraavan levitystä. Rapattu pinta kestää käsittelyä 3-5 vuorokauden kuluttua ja sen voi silloin maalatakin. Kosteat tilat kuten kylpyhuoneet rapataan märkätilan laastilla, johon sivellään ainakin höyrynsulku.

Rappaustasoituksen hyviä puolia

  • Laasti täyttää kolot ja tasoittaa epätasaisuudet.
  • Laastilla ei ole kovin vaikeaa saada tehtyä tasaista ja sileää seinäpintaa.

Rappauksen huonoja puolia

  • Sitkeä laasti on työlästä levittää ja rappauskertoja on kaksi.
  • Lattia pitää suojata huolellisesti, sillä laastia tippuu, “rapatessa roiskuu”.

Lasikuitutapetin irronneen kohdan ympäri tehdään viilto ja pala poistetaan. Ruuvinkolot ym. voi jättää käsittelemättä. Ne katoavat kuitenkin rappauksen alle. Lasikuitutapetti on tarkastettava huolellisesti, sillä laastin alustan on oltava lujasti kiinni.

Seinät on puhdistettava likaa ja rasvaa hyvin irrottavalla maalipesuaineella tai esimerkiksi kidesoodaliuoksella pesemällä.

Tärkeää: lattia ja kalusteet on suojattava hyvin, sillä laastia roiskuu yleensä pitkänkin matkan päähän.

Kuiva laasti sekoitetaan veteen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan (25 kg säkistä tulee noin 22 litraa laastia). Laastia sekoitetaan vähintään viisi minuuttia porakoneeseen kiinnitetyllä laastivispilällä.

Valmiin laastin pitää olla tasalaatuista ja kuohkeaa, mutta ei valuvan notkeaa.

Vinkki: 25 kg kuivalaastierään kannattaa lisätä ylimääräinen neljänneslitra vettä. Se tekee laastin hieman notkeammaksi ja sitä on helpompi levittää.

Rappauslaastia vedetään seinään alhaalta ylöspäin suuntautuvin liikkein. Jäykkä ja karkea rappauslaasti ei levity aivan kevyesti. Työssä on käytettävä voimaa, ettei laastikerroksesta tule liian paksu.

Laasti on jaettava pinnoille tasaisesti - erityisen tarkkana on oltava reunoissa ja kulmissa. Ensimmäinen, ohut kerros on nopea levittää isoille pinnoille.

Pintaa sivellään märällä kalkkiharjalla, kun laasti on kuivahtanut ja tuntuu tarttuneen kiinni. Harjalla vedellään vinosti vaakalinjaan nähden, niin seuraava laastikerros on helpompi levittää.

Laastin annetaan kuivua vuorokausi ennen seuraavan kerroksen levitystä. Suojaamattomiin kohtiin joutuneet roiskeet kannattaa puhdistaa heti tuoreeltaan.

Tärkeää: laastit ja tasoitteet tarttuvat lähes kaikkeen, myös tekstiileihin.

Vuorokauden veraan kuivuneen ohuen laastikerroksen päälle vedetään toinen kerros laastia. Sen on oltava ensimmäistä kerrosta hieman paksumpi ja ohuimmastakin kohdasta vähintään millimetrin paksuinen.

Pinnat hierretään huopalastalla, kun laasti on levitetty. Kerralla ei kannata yrittää hiertää valmiiksi juuri paria neliötä suurempaa alaa. Hierto huopalastalla tehdään, kun laasti on kuivahtanut 5-15 minuuttia.

Laastikerrosta ohennetaan työskentelyalueen reunalla, ettei rajoja jää näkyviin. Suuri huopalasta on hyvä työväline, kun laastia on siirrettävä paksusta kerroksesta liian ohuiksi jääneisiin kohtiin.

Terävä kulma tehdään panemalla lasta kulmaa vasten pystyyn ja työntämällä sitä kevyesti painaen kulmasta poispäin.

02
Kätevä alustapetti 11 Vaihe

Nykyaikaisen alustapetin pohjana on lasikuitukudos on koteloitu solumuovikerroksen sisään. Tapetti on paksua ja sen kiinnittämiseen tarvitaan paljon tapettiliimaa tai raskaille tapeteille tarkoitettua erikoisliisteriä. Tapetti muodostaa sileän pinnan, joka on helppo joko tapetoida pintatapetilla tai maalata.

Seinät on pestävä hyvin ennen tapetointia. Samalla tarkastetaan lasikuitutapetin kunto. Alle jäävän lasikuitutapetin pitää olla hyvin kiinni seinässä. Lasikuitutapetin irronneet alueet leikataan irti tai niihin vedetään ristikkäiset halkiot ja tapetti liimataan uudelleen kiinni.

Irtonaisia kohtia ei kannata poistaa, koska se vaatisi tasoittamisen laastilla, jotta reiät eivät häämöttäisi alustapetin läpi. Seinään kannattaa sivellä vielä kerros täyttävää pohjamaalia olipa seinäpinta sitten imevää tyyppiä tai ei. Pohjamaali takaa, että väriaineita ei imeydy alustapetin läpi liimakerroksen kuivuessa.

Alustapetin hyviä puolia

  • Helppo asentaa.
  • Reunat ja kulmat saa leikattua tarkasti.
  • Työ on nopeaa.
  • Pienehköt reiät ja epätasaisuudet katoavat.
  • Kahdella maalikerroksella seinään muodostuu sileä pinta.

Alustapetin huonoja puolia

  • Paksun liiman tai liisterin levittäminen on aika työlästä.
  • Tapetit ovat jäykkiä käsitellä.
  • Vanha, irtonainen tapetti on leikattava irti ja liimattava uudelleen kiinni.
  • Kaikki reiät ja kolot vanhassa lasikuitutapetissa on ensin tasoitettava ja sitten hiottava.
  • Tapetti kannattaa pohjamaalata ennen pintamaalin levitystä.

Seinä pestään ensin huolellisesti yleis- tai maalipesuaineella tai kidesooda liuoksella. Tarkoitus on poistaa lika ja rasva ja myös parantaa liiman tarttuvuutta pintaan.

Reiät kitataan ja hiotaan puhdistuksen jälkeen. Lasikuitutapetin irronneet osat kiinnitetään uudelleen. Vanhan tapetin on oltava lujasti seinässä kiinni.

Seinään telataan paksu kerros raskaille tapeteille tarkoitettua tapettiliimaa tai liisteriä. Litra liimaa riittää 2-3 m2 alalle. Liima levitetään pitkänukkaisella maalaustelalla.

Kulmien ja rajoittavien pintojen viereen liima levitetään leveällä siveltimellä. Liima levitetään siveltimellä myös sähkökytkimien ja pistorasioiden ympärille.

Alustapettia voi leikata terävällä katkoterä- tai mattoveitsellä. Tapetin asentaminen aloitetaan nurkasta. Sisäkulmissa alustapetti kannattaa asentaa limittäin ja leikata sitten kulmaa pitkin.

Kiinnitysvaiheessa vuotien sopiva limitys on 3-5 cm, jotta sauma on helppo leikata haluttaessa puskusaumaksi. Alustapettia ei yleensä pidä jättää limisaumaiseksi, sillä paksut saumat näkyvät selvästi.

Alustapetti katkaistaan sekä ylä- että alapäästä terävällä veitsellä teräsviivainta vasten. Alustapetti on normaalisti helppoa leikata, mutta veitsen on paras olla terävä repeytymien välttämiseksi.

Limittäin kiinnitetyt tapettivuodat leikataan sauman keskeltä terävällä veitsellä pitkää tukilistaa vasten. Irti leikkautuneet suikaleet poistetaan ja tapettien reunat painetaan vastakkain, jolloin muodostuu tasainen puskusauma.

Alustapetti painetaan mielellään leveällä kumitelalla keskeltä alkaen ja reunoja kohti, jolloin ilmakin paistuu tapetin alta. Telaus kannattaa toistaa, kun tapetin kiinnityksestä on kulunut 5-10 minuuttia.

Sähkökytkimien ja -rasioiden kohdalle tapettiin tehdään ristiviillot tai halkaisuviilto keskelle ja vaakasuuntaan rasian päihin. Kytkin- ja rasiaryhmä saadaan esiin kääntämällä syntyneet tapettiläpät sivuun.

Tapetti painetaan tiukasti kiinni kytkimen tai rasian reunojen pitkin. Avatut läpät leikataan pois terävällä veitsellä ja tapetin reunoja viimeistellään tarvittaessa.

03
Vakiopinta tasoitettu seinä 12 Vaihe

Hyvin kiinni oleva lasikuitutapetti kannattaa jättää seinälle ja vain tasoittaa hienotasoitteella. Tasoitteella saa seinäpinnasta täydellisen sileän ja maalausalustaksi hienosti sopivan pohjan.

Irronneet kohdat ja irvistävät saumat on korjattava ennen tasoitteen levittämistä. Pohjan on oltava mahdollisimman tasainen ja sileä, sillä hienotasoite ei täytä ja tasoita kertalevityksellä yli parin milliä syviä epätasaisuuksia. Pohjatyöt on tehtävä todella huolellisesti.

Seinät pestään perusteellisesti yleis- tai maalipesuaineella tai kidesoodaliuoksella ennen tasoitteen levittämistä. Pesun jälkeen seinä huuhdotaan runsaalla vedellä.

Tasoite häivyttää lasikuitutapetin karkean kudoskuvion. Tasoitepinta on sileä ja valmis sellaisenaan tapetoitavaksi. Maalattavaan seinään on kuitenkin vielä siveltävä pohjamaali ennen lopullista pintamaalausta.

Tasoitetun seinän hyviä puolia

  • Hienotasoite on helppoa levittää.
  • Reiät ja kolot tasoitetaan ensin samalla hienotasoitteella.
  • Maalaustapetti on helppo asentaa.

Tasoitepinnan huonoja puolia

  • Kolme erillistä työvaihetta vievät paljon aikaa.
  • Hionta levittää paljon pölyä.
  • Pienimmätkin epätasaisuuden erottuvat, jos pohjatyö on ollut huolimatonta.
  • Ennen maalausta pintaan on kiinnitettävä maalaustapetti.

Lasikuitutapetista etsitään irtonaiset kohdat ja avautuneet saumat. Pintaa pitkin kevyesti sivelevä kämmen tuntee herkästi, missä on koloja tai tapetti irti.

Laajalta alalta irronnut lasikuitutapetti leikataan irti kiinteitä reunoja pitkin. Tapetin saa helpoiten irti lastalla työntäen. Toinen vaihtoehto on leikata irronneeseen alueeseen ristiviillot, minkä jälkeen alle saa liimaa.

Lasikuitutapetin reunat ja alue, josta tapetti on irrotettu, hiotaan sileiksi. Pohjatyöt on tehtävä huolellisesti, sillä pienetkin epätasaisuudet näkyvät hienotasoitteen läpi. Tarkastetut seinät pestään.

Ruuvinreiät ja kolot täytetään hienotasoitteella. Tasoitteen levittäminen tasaiseksi kerrokseksi laajoille seinäpinnoille onnistuu helpoiten, jos kaikki kolot ja naarmut on etukäteen korjattu ja hiottu sileiksi.

Hienotasoite levitetään leveällä lastalla. Veto lähtee alhaalta ja nousee puolisen metriä ylöspäin. Seuraava lastallinen lähtee ylempää ja vedetään alaspäin tasoiterajan yli, jolloin työskentelyalueiden reunat eivät jää näkyviin.

Lastaa painetaan lujasti lasikuitutapetin pintaa vasten, jolloin tasoite jää ohueksi mutta täyttää kudoksen. Tasoitetta pitää levittää kaksi kerrosta. Ensimmäisestä kerroksesta kannattaa tehdä ohut, jolloin se kuivuu nopeasti ja työtä pääsee jatkamaan pian.

Seinien annetaan kuivua vuorokausi ennen hiomista. Välineeksi sopii varrellinen hiontatuki, johon hiomapaperi tai kuitusieni kiinnitetään. Vain kulmat ja seinien reunat on hiottava käsin. Pinnat hiotaan hyvin sileiksi ja hiomapöly imuroidaan pois.

Tasoitteen pintaan sivellään pohjamaali, jotta pinnasta saadaan maalausvalmis. Pohjamaali levitetään telalla, mutta kulmat ja seinien reuna-alueet on pohjustettava siveltimellä.

Maalaustapetti leikataan vuodiksi terävällä katkoteräveitsellä ja liimataan seinälle. Kiinnitys aloitetaan ylhäältä ja tapetti painellaan seinään kiinni.

Maalaustapetti sivellään liimapintaan kiinni tapettiharjalla, siis samalla tavalla kuin tavallisetkin seinätapetit. Kumitelaakin voi käyttää. Liika tapetin reuna leikataan pois seinän rajaa myöten.

Maalaustapettivuodat asennetaan 3-5 cm limittäin. Sauma leikataan terävällä katkoteräveitsellä keskeltä halki. Alle jäävä reunasuikale poistetaan ja reunat saa nyt painettua tiukasti vastakkain puskusaumaksi.

Maalaustapetin pintaan sivellään pohjamaali ennen seinän maalaamista. Pohjamaalin saa levittää aikaisintaan vuorokausi tapetin kiinnityksestä ja sen on annettava kuivua toinen vuorokausi ennen valmiiksimaalausta.

Materiaalit

Rapattu seinä

• Hienolaastia, 2 x 25 kg, menekki noin 1,2 kg/m2 kertalevityksellä
Kustannukset: noin 150 euroa.

Alustapetti

• Noin 12 l tapettiliimaa tai raskaan tapetin liisteriä
• 1 l pohjamaalia
• 35 m alustapettia
Kustannukset: noin 150 euroa.

Tasoitettu seinä

• 20 l hienotasoitetta
• 1 l pohjamaalia,
• Lasikuitutapetin liimaa
• Maalaustapettia
Kustannukset: noin 170 euroa

Video

TEKNIIKAT: Ylitasoittaminen

Työ vaatii monta tasoitekerrosta ja kärsivällisyyttä

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetin asentaminen

Fiksulla tekniikalla saumoista tulee näkymättömät

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetti - sisänurkat

Akryylimassa tekee saumasta näkymättömän

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetti - ulkonurkat

Hio sauma siten, että nurkasta tulee terävä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät