4 eri keinoa sileät seinät

Seuraavassa esitellään neljä menetelmää, joiden avulla epätasaiset lasikuitu-, juuttikangas-, struktuurimaali- tai muut seinäpinnoitteet saa muutettua sileiksi seinäpinnoiksi.

Johdanto

Levyt epätasaisiin seiniin

Kipsilevyt voi asentaa seiniin ilman ruuveja. Tämä on helpoin ja nopein keino, mikäli epätasainen tai hieman vino seinä halutaan oikaista suoraksi.

Suurempien kuplien ja reikien tasoittaminen laastilla vie paljon aikaa. Usein seinän joutuu rappaamaan kokonaan uusiksi. Pinnan kattaminen kipsilevyillä on paljon helpompi keino. Se onnistuu niin näppärästi, että koko perhe voi osallistua työhön. Uutta sileää pintaa syntyy todella nopeasti.

Kipsilevyratkaisua voi käyttää myös silloin, kun seinäpinta on karkea. Levyttäminen on paljon helpompi keino kuin epätasaisen pinnan hiominen tai kaapiminen.

Telattava tasoite silottaa pinnan

Hienon struktuuripinnan voi helposti silottaa suoraan seinään telattavalla tasoitteella.

Telattava tasoite on vastaavaa ainetta kuin hiekkatasoite, mutta telattavan tasoitteen juoksevampi koostumus tekee siitä telattavaksi sopivan. Tasoite sopii hyvin kattoja seinäpintojen osa- ja ylitasoitukseen. Seinä voi olla rapattu, ja siitä on ehkä poistettu tapetti, tai kyseessä voi olla seinä, jonka lasikuituinen pintarakenne halutaan peittää. Telattavan tasoitteen täyttökyky on noin 2-3 mm.

Hiekkatasoite epätasaisuuksiin

Kerroksella hiekkatasoitetta rapatusta seinäpinnasta saa täysin sileän. Hiekkatasoitteella voi myös täyttötasoittaa kipsilevyseinää.

Seinän pitää olla puhdas, kuiva ja kiinteä, kun se tasoitetaan hiekkatasoitteella. Valmiiksi hiotut seinät voidaan maalata, verhoilla kuitukankaalla tai tapetoida. Jos seinässä on syviä reikiä, ne pitää korjata en sin, sillä tasoite vetäytyy kokoon kuivuessaan. Jos haluaa paksuja kerroksia, käsittely pitää toistaa.

Kipsilaasti silottaa kaiken

Kipsilaasti kiinnittyy lähes kaikille pinnoille ja tasoittaa pinnat hyvin.

Kipsilaasti on hyvä vaihtoehto hiekkatasoitteelle, kun lasikuidulla, juuttikankaalla tai muilla keinoin pinnoitetut ja kuvioidut seinät halutaan silottaa. Näin erityisesti siinä tapauksessa, kun halutaan, että valmis seinä muistuttaa alkuperäisen seinän rappauspintaa.

Kipsilaastilla syntyy kova ja kestävä, hieman raaka pinta, jonka voi maalata tai jättää vaaleanharmaaksi. Laastilla voi täyttää pienet reiät tai tasoittaa koko seinän. Kiinnittyy myös laattoihin.

Ohjeet

01
Levyt epätasaisiin seiniin 2 Vaihe

TOIMI NÄIN:

Jalkalistat, varjolistat yms. poistetaan. Seinä verhoillaan tavallisilla 13 mm:n kipsilevyillä. Levyt leikataan mittaan niiin, että ne sopivat lattiasta kattoon ja ”liimataan” seinään kipsilaastinokareiden avulla. Kun laasti on kuivaa, saumakohdat vahvistetaan ja tasoitetaan. Lopuksi saumat hiotaan ja saumataan akryylisaumausmassalla lattian ja katon rajoissa.

1

Kipsilaasti levitetään korkeiksi nokareiksi levyn taakse. Kun levy painetaan seinää vasten, laasti jakaantuu tasaisesti epätasaiseen seinään ja levy pysyy lujasti kiinni.

2

Kun kaikki levyt ovat paikoillaan, ne käsitellään kuin muutkin kipsiseinät: saumakohtia vahvistetaan paperikaistaleilla tms., tasoitetaan ja hiotaan.

02
Telattava tasoite silottaa pinnan 2 Vaihe

TOIMI NÄIN:

Varmista, että alusta on kiinteä, puhdas ja tasainen. Tasoita ja hio reiät ja halkemat. Tasoitemassa levitetään pitkänukkaisella telalla seinään ja silotetaan leveällä lastalla. Kun tasoitemassa on täysin kuivaa, seinä hiotaan hienolla hiomapaperilla. Nyt seinän voi tapetoida tai maalata.

1

Tasoitemassa telataan seinään pitkänukkaisella telalla, jolla syntyy paksu röpelöinen pinta.

2

Pinta vedetään sileäksi leveällä lastalla ennen kuin tasoitemassa kuivuu. Hio kuiva seinä kevyesti.

03
Hiekkatasoite epätasaisuuksiin 2 Vaihe

TOIMI NÄIN:

Valitse hiekkatasoite, joka sopii alustaan. Jos alusta on hyvin epätasainen, työstä ensin karkea tasoitekerros ja viimeistele hienommalla tasoitteella. Näin seinä on helppo hioa sileäksi. Kokemattoman on helpompi levittää ohuita kerroksia.

1

Hiekkatasoite levitetään leveällä lastalla ja vedetään pystysuunnassa seinään.

2

Siloita seinä vetämällä lastaa pienessä kulmassa kevyesti painaen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinät