10 vinkkiä turvalliseen kiinnittämiseen

Onko naulakko vinossa? Oletko hermostunut pitääkö kirjahylly kaiken painon? Tai onko kattolamppu keskellä ruokapöytää?

Näytämme, miten kiinnität oikein.

1. Etsi putket ja johdot

Etkö uskalla porata reikää seinään, koska pelkäät osuvasi vesiputkiin ja sähköjohtoihin? Ota avuksesi rakennetunnistin, jotta näet, missä vesiputket, sähköjohdot ja koolauslaudat menevät.

Parhaat rakennetunnistimet näyttävät tarkasti, missä kohdissa seinää on metallia, puuta ja sähköä.

2. Monikäyttöinen massatulppa

Jos ruuvinreiät ovat muuttuneet liian isoiksi, voit täyttää ne nopeasti kuivuvalla, kaksikomponenttisella korjausmassalla kuten Fisherin Fill & Fixillä.

Massa kestää ruuvaamista heti, kun se on kuivunut.

3. Käytä muovikiiloja vinoilla seinillä

Jos seinä on vino, siihen kiinnitetty kaappi voi jäädä etukenoon, ja painovoima saa kaapin ovet avautumaan itsestään.

Voit tukea kaapin suoraan käyttämällä pieniä muovikiiloja ja -liuskoja. Ne tukevat kaappia ja saavat ovet pysymään kiinni.

4. Vahva kiinnitys

Niin sanottu ranskalainen kiinnitys on kätevä, varma ja tyylikäs tapa hyllyjen ja yläkaappien kiinnittämiseen. Kiinnitys koostuu kahdasta rimasta, jotka on tehty halkaisemalla yksi rima kahtia 45 asteen kulmassa. Toinen rima ruuvataan kiinni seinään, toinen esimerkiksi hyllyn taakse. Rimat sopivat täydellisesti yhteen ja helpottavat suoraan asentamista.

1

Mittaa kiinnitettävän esineen leveys. Tässä käytetään selkeyden vuoksi puu-kehikkoa, mutta voit ripustaa esimerkiksi raskaan kirjahyllyn samalla tavalla.

2

Sahaa 18 milliä paksusta MDF-levystä pala, joka sopii esineen taakse, ja halkaise se kahtia 45 asteen kulmassa. Saat kaksi yhteen sopivaa rimaa.

3

Ruuvaa toinen kiinnitysrima (B) kiinni esineen taakse. Pidä huoli, että asennat sen oikein päin, jotta se sopii seinään ruuvattavan riman (A) päälle. Ruuvaa yhtä paksu rima (C) esineen alaosaan, jotta se tulee samalle etäi­ syydelle seinästä.

4

Ruuvaa toinen rima (A) kiinni seinään ja varmista, että se on vaakasuorassa. Jos seinä on tehty kipsilevystä tai kivestä, muista käyttää tulppia.

5

Ripusta esine seinälle siten, että toinen rima (A) me-nee toisen riman (B) taakse. Rima (C) pitää esineen alaosan irti seinästä.

6

Nyt rimat (B) ja (A) ovat kiinni toisissaan ja esine on tukevasti seinää vasten.

5. Suorat linjat

Vaatekoukut pitää ripustaa tarkasti samaan linjaan, sillä jo muutaman milli­ metrin heitto pistää silmään. Jos käytät apuna linjalaseria, voit ruuvata koukut suoraan linjan kohdalle, joka on varmasti vaakasuorassa.

1

Merkitse koukkujen korkeus seinään.

2

Etsi laserille sopiva paikka. Jotkut laserit voi kiinnittää puristimen varteen. Voit käyttää alustana myös kirjapinoa, tuolia, tikapuita tai mitä tahansa vaaka-suoraa ja tarpeeksi leveää pintaa.

3

Merkitse koukkujen paikat terävällä lyijykynällä. Mittaa tarkasti, jotta kaikki koukut tulevat yhtä kauas toisistaan.

4

Väännä koukut kiinni käsin ja pidä huoli, että ne ovat suorassa kulmassa seinään nähden. Jos koukut harottavat miten sattuu, kukaan ei kiinnitä huomio-ta siihen, että ne ovat siististi suorassa linjassa.

5

Näin! Laserin avulla koukkujen asentaminen sujuu nopeasti, ja ne tulevat tarkasti samalle korkeudelle.

6. Kevennä ruuvien kuormaa liimalla

Jotkut asennusliimat ovat niin vahvoja, ettei niiden kanssa tarvitse käyttää ollenkaan ruuveja esimerkiksi naulakon tai lampun asentamisessa. Joskus kannattaa kuitenkin käyttää molempia.

Esimerkiksi verhokiskot kiinnitetään pienillä ruuveilla, jotka voivat irrota ajan kuluessa. Kiskon taakse levitetty liima keventää ruuvien kuormitusta.

7. Mittaa välimatka reunasta reunaan

Kulmarautojen kiinnitysreikien pitää osua tarkasti oikeisiin kohtiin. Älä yritä mitata ruuvin paikkaa reiän keskeltä toisen reunan keskelle, vaan ota mitta reiän reunasta toisen reiän reunaan.

Se on paljon helpompaa ja tarkempaa, kun mittaat samasta reunasta samaan reunaan. Kuvassa näkyvien A- ja B-pisteiden etäisyys on sama kuin reikien keskikohtien.

8. Vala tulppa kiinni seinääan paikkalapulla

Jos reiästä on tullut niin iso, ettei tulppa enää pysy kiinni seinässä, voit kastaa paikkauslapun veteen, taitella sen tulpan ympärille tai painaa sen reikään.

Kipsipitoinen paikkalappu kuivuu kolmessa minuutissa ja tulppa on valmis ruuvia varten. Fisherin paikkalappuja myydään rautakaupoissa.

9. Keskitä valaisin

1

Mittaa ruokapöydän keskikohta pituussuunnassa ja liimaa pöydän poikki pätkä maalarinteippiä. Mittaa toiseen kertaan ja tee teippiin merkki tarkasti pöydän keskikohtaan.

2

Tee samat asiat uudestaan, mutta tällä kertaa pöydän poikkisuunnassa. Piirrä toinen merkki ristiin edellisen päälle. Nyt tiedät, missä pöydän keskikohta on ja missä kohdassa lampun keskikohdan pitää roikkua.

3

Ripusta narun päähän terävä paino ja nosta narun pää kiinni kattoon. Jos sinulla ei ole teräväkärkistä painoa, voit käyttää myös mutteria tai muuta pientä metalli-esinettä.

10. Monta reikää

Naulakoiden ja muiden usealla ruuvilla kiinnitettävien esineiden kiinnittämiseen on kätevä niksi. Asenna ensimmäinen ruuvi, käännä esine vaakasuoraan ja merkitse toisen ruuvin paikka sen jälkeen. Sen jälkeen voit porata reiän ja asentaa tulpan ja ruuvin.

1

Pidä naulakkoa seinää vasten oikealla korkeudella ja merkitse porauskohta terävälä lyijykynällä.

2

Poraa seinään reikä esimerkiksi 8 millin kiviterällä.

3

Asenna reikään 8 millin tulppa ja lyö se varovasti reikään vasaralla. Tässä seinässä on kaksinkertainen kipsilevy, joten reikään asennetaan sopivan pituinen kipsitulppa.

4

Ruuvaa ruuvi kiinni. Älä kiristä sitä vielä kokonaan. Se kannattaa tehdä vasta, kun naulakko on vaakasuorassa ja toinen ruuvi on väännetty kiinni.

5

Aseta vatupassi naulakon päälle ja merkitse toisen ruuvin paikka terävällä lyijykynällä, kun naulakko on suorassa.

6

Poraa seinään reikä, paina tulppa reikään ja ruuvaa naulakko kiinni. Nyt voit kiristää ensimmäisen ruuvin. Kun se on tehty, voit ripustaa naulakkoon kaikki painavat talvi-takit ja reput turvallisin mielin.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät