Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaihda vanha kiertovesipumppu uuteen - säästät sähkölaskussa

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vanha kiertovesipumppu on järkevää vaihtaa uuteen. Uudet, energiaa säästävät kiertovesipumput pienentävät sähkölaskua ja maksavat itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
470 euroa

Johdanto

Kiertovesipumppu kuljettaa lämmintä vettä lämpöpattereihin ja vesihanoihin. Vaikka pumppusi olisi vain 5–10 vuotta vanha, voit säästää rahaa vaihtamalla sen uudenaikaiseen malliin, joka säätelee automaattisesti toivotun tuloksen saavuttamiseen tarvittavan voiman (ja sähkövirran). Jos talosi on öljylämmitteinen, voit vaihtaa kiertoilmapumppusi itsekin tai jättää tehtävän suosiolla lvi-alan ammattilaiselle, joka selviää urakasta parissa tunnissa. Joka tapauksessa voit lämmitellä ajatuksella jopa 70 €:n uosittaisesta säästöstä energia-menoissa riippuen siitä, kuinka paljon sähköä nykyinen pumppusi käyttää. Uusien pumppujen arvioiduksi eliniäksi lasketaan yleensä keskimäärin 15–20 vuotta.

Ohjeet

Vesi pois

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Veden poisto. Sulje sähkö ennen kuin tyhjennät veden. Tässä tapauksessa koko järjestelmä löytyy pannuhuoneesta ja tyhjennyshana on aivan lattian rajassa. Vesi kannattaa johtaa letkulla poistoputkeen.

2

Vanha vesi pois. Älä säikähdä, vaikka vanha vesi olisikin tummaa. Usein se on kiertänyt vuosia talon lämpöpattereissa ja vesijohdoissa. Poistuvan veden määrä riippuu järjestelmän laajuudesta.

Pumppu pois

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Vanhan pumpun irrottaminen. Ennen vanhan pumpun irrottamista tulee liitoksia napauttaa kevyesti vasaralla. Kevyt napautus edesauttaa liitosten irrottamista, jos ne ovat tiukassa.

2

Liitosten irtiruuvaaminen. Liitokset irrotetaan joko putkipihdeillä tai jakoavaimella. Pumpun alle laitetaan ämpäri keräämään viimeisetkin vesitipat.

3

Pumpun poisto. Pumpun voi vetää ulos, kun molemmat liitokset on irro-tettu. Veden pumppaussuunta on useim-miten merkitty pumpun taakse nuolella. Virtaussuunnan voi merkitä seinäänkin.

Uudet liitokset

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tiivistelanka ja tiivisterasvaa. Tiivistelankaa ja tiivisterasvaa käytetään ennen uusien liitosten asenta-mista. Tiivistelankaa kierretään aina oikeaan ja voidellaan tiivisterasvalla.

2

Uudet liitokset ruuvataan paikoilleen. Vanhat liitokset eivät sopineet yhteen uuden pumpun kanssa, joten nekin vaihdettiin. Putkea täytyy pitää toisilla putkipihdeillä liitoksia kiristettäessä.

Pumpun asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Uusi pumppu asennetaan ensin toiselta puolelta. Veden virtaus-suunta tarkistetaan ja pumppu kierretään kevyesti paikoilleen. Kumitiivisteen paikka on liitoksen ja pumpun välissä.

2

Sitten pumppu ruuvataan paikoilleen toiselta puolen. Tiivisteen täytyy jälleen tulla oikeaan paikkaan ennen kuin suuri kiinnitysruuvi (liitos) ruuvataan kevyesti paikoilleen.

3

Liitokset kiristetään. Pumppu on kiinnitetty vain kevyesti, joten sen voi nyt kääntää paikoilleen. Tämän jälkeen suuri kiinnitysruuvi kiristetään, jotta kaikki liitokset saadaan tiiviisti paikalleen.

Sähköliitäntä

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Älykäs sähköliitäntä. Liittääksem-me sähkön pumppuun pyysimme sähköasentajaa asentamaan maadoitetun pistokkeen. Johdon toiseen päähän asen-nettiin pumppuun sopiva erikoispistoke.

2

Johdot ruuvataan kiinni pistok-keeseen. Kuori johdoista ensin eriste, ja ruuvaa ne sitten kiinni. Vihreä-keltainen johto on maadoitettu, ja se tulee asentaa maadoitussymbolin kohdalle. Seuraa pumpun mukana tulevia käyttöohjeita.

3

Pistokkeen suojus laitetaan paikoilleen, kun kaikki kolme johtoa on ruuvattu kiinni. Johdon toiseen päähän asennetaan maadoitettu liitin.

TÄRKEÄÄ! Ennen sähkön liittämistä järjestelmä on täytettävä vedellä.

4

Pistoke napsautetaan paikoilleen pumppuun.

Materiaalit

  • Grundfos Alpha Pro 25-40 -pumppu
  • Tiivistelankaa
  • Tiivisterasvaa

Vie aikaa

Voit laskea vaihtotyöhön kuluvan 2-3 tuntia.

Hinta

Noin 470 €, mutta tarkista hinnat esim. internetistä. Voit säästää hinnoissa jopa 40 %.

Vaikeusaste

Ei vaikeaa, mutta ennen tehtävään ryhtymistä on perehdyttävä omaan lämmitysjärjestelmään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Vaihda vanha kiertovesipumppu uuteen - säästät sähkölaskussa
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin