Paljonko suosikkisarjasi maksaa?

Käytätkö tv-sovelluksia, Apple TV:tä, Chromecastia, X-boxia tai PlayStationia, kun striimaat tv-sarjoja ja elokuvia? Sähkölaskussa voi säästää paljon, jos valitsee halvimman ratkaisun.

Haluatko säästää sähköä? Silloin kannattaa miettiä myös, miten katselet suosikkisarjaasi. Sähkön hinta vaihtelee suuresti riippuen siitä, käytätkö tv-sovelluksia, Chromecastia, Apple TV:tä vai pelikonsolia, kuten PlayStationia tai Xbox Onea, elokuvien ja sarjojen suoratoistoon. Pelikonsolien virrankulutus on 12–20 kertaa suurempi kuin Chromecastin, Apple TV:n tai tv-sovellusten.

Playstation on 15 kertaa kalliimpi

Jos vietät esimerkiksi mukavan illan Netflix-suosikkisarjasi parissa striimaamalla useita jaksoja peräkkäin PlayStationin kautta, sähkölaskusi on jopa 15 kertaa suurempi kuin esimerkiksi Apple TV:tä käyttäessäsi. Voit siis säästää rahaa, jos et striimaa pelikonsolilla.

Alta näet, kuinka paljon sähköä eri laitteet käyttävät elokuvin ja tv-sarjojen striimaamiseen. Sähkönkulutuslaskelmat on tehnyt Tanskan energiavirasto. Vuotuinen hinta on saatu 0,19 eurosta kilowattituntia kohti, mikä on suomalaisten kotitalouksien keskimääräinen sähkönhinta vuonna 2022.

PlayStation 5 -pelikonsoli on ylivoimaisesti suurin sähkösyöppö. Se kuluttaa 55,6 wattia elokuvan suoratoiston aikana. Se tarkoittaa 61 kWh vuodessa, jos striimaat 3 tuntia päivässä. Tällöin hinta on noin 10 euroa vuodessa. Toinen pelikonsoli Xbox One ei kuluta läheskään näin paljoa – 33 wattia 3 tunnin elokuvan suoratoistoon. Sen ansiosta sähkönkulutus on 36 kWh vuodessa ja hinta noin 7,50 euroa.

Chromecast on halvin

Apple TV ja Chromecast ovat paljon edullisempia vaihtoehtoja pelikonsoleille. Apple TV käyttää vain 3,01 wattia elokuvien ja sarjojen suoratoistoon. Jos striimaat 3 tuntia päivässä, sähkönkulutus on 3 kWh vuodessa, mikä vastaa 0,56 euron vuosihintaa. Chromecast kuluttaa hieman vähemmän, 2,6 wattia, mikä tarkoittaa 0,49 euroa vuodessa. Tämä on halvin ratkaisu.

Valitse pienempi resoluutio

Voit myös säästää energiaa valitsemalla pienemmän resoluution striimatessasi. Resoluution laskeminen yhdellä pykälällä puolittaa virrankulutuksen. Et useinkaan huomaa eroa, varsinkaan jos käytät television sijaan pienempää näyttöä, kuten tietokonetta, tablettia tai puhelinta. Kaikissa suoratoistopalveluissa ei pysty itse valitsemaan resoluutiota, mutta esimerkiksi Netflixissä, Viaplayssa, Disney+:ssa ja YouTubessa se onnistuu.

Katso elokuvia yhdessä muiden kanssa

Rahaa säästyy myös, jos useampi henkilö katsoo elokuvaa yhdessä. Esimerkiksi nelihenkinen perhe voi vähentää energiankulutusta jopa 75 prosenttia, jos he katselevat yhtä elokuvaa yhdeltä näytöltä neljän elokuvan sijaan neljältä eri näytöltä.

    Lisää samasta aiheesta Säästä energiaa