Sauna ja palju pyörillä

Onko sinulla ylimääräinen asuntovaunun alusta? Ja haluaisitko tavanomaisesta poikkeavan haasteen? Nyt voit rakentaa oman siirrettävän sauna-paljuyhdistelmän.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 kuukautta
Hinta
6 000 euroa

Johdanto

Eikö olisikin mukavaa istua talvella kylmän ja kristallinkirkkaan tähtitaivaan alla tutkailemassa rauhassa taivaan valoilmiöitä? Kun sen voi lisäksi tehdä vain pipoon ja uimapukuun pukeutuneena ilman palelemista, voi se täyttää joidenkin mielestä paratiisin määritelmän. Riippumatta siitä, oletko samaa vai eri mieltä, tämän pyörien päällä kulkevan sauna-paljuyhdistelmän taakse kätkeytyvä luovuus tekee vaikutuksen. Yhdistelmään kuuluu puulämmitteinen kylpytynnyri, puulämmitteinen sauna ja pukuhuone. Lähtökohtana on asuntovaunun vanha alusta, joka on vahvistettu ja jonka pohjaan on lisätty palkkikerros kyllästetyistä materiaaleista. Muut rakenteet on sitten rakennettu niiden päälle.

On hieman epäselvää, onko rakenne hyväksytty maanteiden suuremmille nopeuksille, mutta ainakin se on liikuteltavissa. Seuraa, miten pyörien päällä kulkeva kylpytynnyri ja siihen kuuluva sauna ja pukuhuone syntyvät.

Ohjeet

01
Rungon rakentaminen 6 Vaihe

Pyörien päällä kulkevan yhdistelmän rakentamiseen tarkoitettuna runkona (tai perustuksena) toimii asuntovaunun vanha alusta. Runkoon tulee kaksi kerrosta kyllästettyjä 48 x 173 mm palkkeja (A), ja lasikuitupalju rakennetaan rungon etupäähän.

Lattiaan asennetaan ruskeaksi kyllästettyjä 28 x 120 mm terassilautoja (B), ja saunan alle laitetaan tuulensuoja.

Rakenteen takaosasta tulee raskaampi. Siksi runkoon lisätään ylimääräinen akseli.

1

Asuntovaunun vanha alusta toimii koko rakenteen lähtökohtana. Alusta on riisuttu täysin, jotta sen päälle voi rakentaa.

2

Palju on 6 hengen lasikuituallas. Se on painava, joten sen nostamiseen paikoilleen runkoon tarvitaan apuri tai kaksi.

3

Rungon alaosa tehdään kyllästetyistä 48 x 173 mm laudoista (A). Kun runko on valmis koko pituudeltaan, lasikuituallas nostetaan väliaikaisesti paikoilleen, jotta se voidaan asentaa.

4

Rungon yläosaan tulee toinen 48 x 173 mm (A) kerros. Huomaa, että rungon sisällä olevat palkit asetetaan tässä pituussuunnassa, kun ne tulivat poikittain ensimmäiseen kerrokseen.

5

Rungon päälle tehdään lattia 28 x 120 mm terassilaudoista (B). Saunaosan terassilautojen alle asennetaan tuulensuoja. Rungon alla aivan takana on myös ylimääräinen akseli (ei näy kuvassa).

6

Lasikuitualtaan alapuolelle asennetaan styroksilevy, joka eristää altaan alapuolelta. Styroksiin tehdään reikä letkulle, jota käytetään altaan veden tyhjentämiseen.

02
Kylpytynnyrin asentaminen 6 Vaihe

Kun kylpytynnyrin ympärillä oleva runko on valmis, lasikuituallas nostetaan pois paikaltaan ja eristetään. Sivuilla käytetään vaahtomuovimattoja ja alapuolella PU-vaahtomuovia.

Kun tämä on tehty, allas nostetaan takaisin paikalleen ja lisäeristetään styroksilevyillä. Tämän jälkeen se verhoillaan ruskeilla 28 x 120 mm terassilaudoilla (C).

Kun allas on verhoiltu, sen saunan puoleiselle sivulle rakennetaan penkki. Myös tässä käytetään ruskeita 28 x 120 mm terassilautoja (D).

1

Lasikuituallas nostetaan pois rungosta ja eristetään. Tässä käytetään pohjalle ruiskutettavaa PU-vaahtomuovia ja vaahtomuovimattoja, jotka teipataan yhteen altaan ympärille.

2

Allas eristetään vielä styroksilevyillä sen jälkeen, kun se on nostettu takaisin runkoon. Styroksilevyt vain teipataan yhteen. Tuleva verhoilu pitää ne myöhemmin paikallaan.

3

Altaan verhoukseen käytetään ruskeita 28 x 120 mm terassilautoja (C). Ne ruuvataan altaan yläosan reunan taitokseen ja 48 x 73 mm tukipuihin (E), jotka ruuvataan lattiaan verhouksen sisäpuolelle (eivät näy kuvassa).

4

Paljun sivulle rakennetaan penkki. Tässäkin sivuseininä ja istuimen kannatinlistana käytetään ruskeita 28 x 120 mm terassilautoja (D). Sisäpuolen lattialle tulee 48 x 73 mm tukipuut (E), joihin sivut ruuvataan kiinni.

5

Penkin istuinpinnat tehdään ruskeista 28 x 120 mm terassilaudoista (D). Laudat ruuvataan sivuseinään ja kannatinlistaan, joka ruuvattiin kiinni edellisessä vaiheessa.

6

Yläreuna viimeistellään listalla, joka on myös 28 x 120 mm terassilautaa (C). Se peittää taitoksen rumat ruuvit ja suojaa altaan teräviltä muovireunoilta.

03
Saunan ja pukuhuoneen rakentaminen 10 Vaihe

Pyörillä kulkevan yhdistelmän takaosaan rakennetaan puulämmitteinen sauna ja pieni pukuhuone.

Rakenne on yksinkertainen: eristämätön seinä 20 x 95 mm raaka pontista (F) tehdään 48 x 73 mm runkoon (E). Raakapontin päälle asennetaan 23 x 48 mm rimaa (G), jotta saadaan aikaiseksi perinteinen rimaverhoilu.

Seinien kätevät, pyöreät pleksilasikkunat päästävät valoa sisään ja tarjoavat näköalan, kun taas suuri kattoikkuna tarjoaa näkymän tähtitaivaalle.

1

Rakenne on mahdollisimman yksinkertainen: runkorakenteen tukipalkit, keskiosan vaakatuet, yläpalkit ja kulmatolpat tehdään 48 x 73 mm puusta (E). Eikä muuta tarvita. Tämän jälkeen runkorakenne verhoillaan 20 x 95 mm raakaponteilla (F).

2

Seinään tehdään pyöreät aukot ikkunoita varten. Aukot piirretään kotitekoisella harpilla ja sahataan pistosahalla, jossa on kaareva terä.

3

Pukuhuoneesta tehdään pieni huone saunan sisäänkäynnin viereen. Yksinkertaiset eristämättömät lankkuseinät pienentävät sekä yhdistelmän painoa että tilan tarvetta.

4

Ikkunoiden pyöreät kehykset tehdään 21 mm vanerista (H). Ne piirretään kotitekoisella harpilla ja sahataan pistosahalla, jossa on kaareva terä.

5

Raaka ponttilautojen väliset raot peitetään 23 x 48 mm rimoilla (G), mistä syntyy upea, perinteinen rimaverhoilu. Rimat ruuvataan kiinni niin lyhyillä ruuveilla, että ne eivät lävistä takana olevia raakapontteja (enintään 20 + 23 mm).

6

Rimat sovitetaan myös pyöreisiin ikkunoihin. Tämä tehdään piirtämällä ympyrä käyttämällä valmiita kehyksiä malleina ennen monitoimileikkurilla katkaisemista.

7

Kun ikkunat ja pyöreät kehykset ovat paikoillaan, koko saunarakennus öljytään ruskealla terassiöljyllä, joka suojaa sitä sään vaikutuksilta.

8

Pieneen pukuhuoneeseen rakennetaan penkki 48 x 123 mm puusta (K). Huoneen seinälle tulee saunan tavoin pyöreä ikkuna, mutta pienempi.

9

Pukuhuoneessa on 20 x 95 mm laudoista (M) tehty perinteinen lautaovi, jossa on jäykistävä Z-rakenne. HUOMAA! Z-rakenteen vinotuen on oltava niin pitkä, että se ylettyy suunnilleen alempaan saranaan.

10

Saunan sisäpuoli käsitellään mustalla saunavahalla, joka suojaa puuta kosteuden tunkeutumiselta. Penkit ja lauteet rakennetaan 48 x 123 mm laudoista (K), kun taas ikkunat koristellaan karheilla köysillä.

Materiaalit

 • Asuntovaunun alusta
 • Ylimääräinen akseli alustaan
 • 6 tukijalkaa asuntovaunusta
 • 48 x 173 mm kyllästettyjä lautoja (A) rungon materiaaleiksi
 • 28 x 120 mm ruskeita terassilautoja: Lattia (B) Paljun verhoilu (C) Penkki paljun (D) ympärille Rungon sivuverhoilu (B)
 • 48 x 73 mm puuta saunan runkorakenteeksi ja paljun ympärille rungoksi (E)
 • 20 x 95 mm raakaponttia (F) saunan verhoiluun
 • 23 x 48 mm rimaa (G) saunan ulkoverhoiluun
 • 21 mm vaneria (H) pyöreisiin kehyksiin ikkunoiden ympärille
 • 48 x 123 mm puuta (K) pukuhuoneen ja saunan penkeiksi
 • 20 x 95 mm puuta (M) perinteiseen lautaoveen
 • 48 x 198 mm puuta (N) portaisiin
 • 6 mm pleksilasia pyöreisiin ikkunoihin
 • Saunan katon päällyste
 • Mustaa saunavahaa
 • Ruskeaa terassiöljyä
 • Bilteman LED-valaisimia
 • Puukiuas
 • Saunan ovi
 • Lasikuituinen kylpytynnyri
 • Styroksilevy, vaahtomuovimattoja ja PU-vaahtomuovia paljun eristämiseen
 • Lehtisarana portaisiin
 • Erilaisia nauloja, ruuveja ja heloja

Erikoistyökalut

 • Pistosaha ohjainkiskolla
 • Pöytäsirkkeli
 • Pistosahan kaariterä

Vie aikaa

Sauna rakennettiin kesän aikana.

Hinta

Jos sinulla on jo entuudestaan asuntovaunun alusta, vastaavan projektin hinta on noin 6 000 euroa.

Vaikeusaste

Projektissa on omat haasteensa, koska siinä käytetään epätavallisia elementtejä ja menetelmiä.

Piirustus

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.