Karuselli puutarhavälineille

Haluaisitko lopultakin saada puutarhavälineesi kunnon järjestykseen? Varaa siis itsellesi hieman aikaa muista pihatöistä ja nikkaroi kätevä työvälinekaruselli. Se ei vie edes paljon tilaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
70 euroa

Johdanto

Harava, rautakanki, lapio, harja, reunaleikkurit, puutarhasakset, voikukanpoistorauta, kukkaruu-kut, sidontanaru, hanskat...

Tätä tavallisen puutarhanhoitajan omistamaa varuste- ja työvälinelistaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Välineet eivät yksinään ole kovinkaan suuria ja tilaa vieviä, mutta kun ne kerätään yhteen, tuloksena on valtava kasa tavaraa, joka vie varaston arvokasta säilytystilaa harmittavan paljon.

Jos haluaa välttää todellisen kaaok-sen, välineet kannattaa ripustaa roikku-maan. Jos varaston kaikki seinät on levytetty, välineiden ripustus on help-poa. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa kätevän työvälinekarusellin, jossa on runsaasti ripustustilaa, ja joka vie vain neliömetrin kolmasosan lattiapinta-alaa.

LUE LISÄÄ: Testi: Akkurimmerit

Karuselli koostuu yläosasta ja neljästä sivulevystä, jotka kootaan yhteen lis-talla, sekä alaosan kahdesta kiekosta, jotka yhdistetään toisiinsa, jotta karu-sellia voi pyörittää ympäri.

Käytimme karuselliin 16 ja 19 mm:n mdf-levyä, mutta muukin materiaali käy mainiosti, esim. vaneri- tai lastulevy.

Mitatkin ovat vain malliksi. Karusellista voi tehdä suuremman tai pienem-män, omiin tiloihin parhaiten sopivan.

Ennen puutarhatyökalut olivat röykkiöinä varaston kulmassa ja oikeaa työkalua oli vaikea löytää. Uudessa karusellissa on oma paikka kullekin työvälineelle. Ruukut, kuokat ja muut työvälineet löytyvät nyt helposti ja nopeasti.

Ohjeet

01
Kiekot 7 Vaihe

Karusellin pohja koostuu kahdesta identtisestä kiekosta (A ja B). Ne on sahattu 61 x 122 cm:n mdf-levystä, joka on ensin jaettu kahteen neliöön (61 x 61 cm) ja johon on sen jälkeen piirretty pohjakiekkojen halkaisijat.

Jotta kiekot pysyisivät paikoillaan karusellia käännettäessä, ylälevy on varustettu tapilla (D), joka sopii tarkasti alakiekkoon (A) kiinnitettyyn pyörylään (C). Neljä pientä kalustepyörää alakiekon (A) yläpinnassa mahdollistavat karusel-lin pyörimisen. Pyörien on oltava hieman korkeampia kuin pyörylä (C). Nämä pyörät ovat 34 mm korkeat, joten teemme pyörylän kahdesta yhteenliimatta-vasta 16 mm:n mdf-palasta.

1

Kiekot (A ja B) hahmotellaan levyyn siten, että kiekkojen keskipiste on levyn keskellä (missä halkaisijat kohtaavat). Sahaa kiekot pistosahalla viivan ulkoreunaa pitkin ja siisti kiekkojen reunat hiomapaperilla.

2

Lattian pienet epätasaisuudet karusellin alla voi tasoittaa kiekon (A) alle asetettavilla säätöruuveilla. Poraa 12 mm:n reikä kiekon jokaiseen neljän-nekseen ja iske jokaiseen reikään 10 mm:n lyönti-mutteri. Ruuvaa säätöruuvit kiinni.

3

Liimaa kaksi 16 x 16 cm:n kokois-ta 16 mm:n mdf-levyn palaa yhteen pyörylää (C) varten ja piirrä levyyn halkaisijat siten, että pyörylä jakautuu nel-jänneksiin. Piirrä 7,5 cm:n säteen omaava ympyrä ja sahaa pyörylä irti pistosahalla.

4

Tappi (D) sahataan irti pyörylästä. Käytä Ø 40 mm:n reikäsahaa ja sahaa molemmilta puolin levyä. Reiän on oltava täysin pystysuora, joten kannattaa hyödyntää poraohjainta.

5

Pyörylä (C) kiinnitetään alemman kiekon (A) yläpintaan liimalla ja 4 x 50 mm:n ruuveilla. Esiporaa, ja ole tarkkana, että saat pyörylän asennettua täysin keskelle.

6

Tappi (D) kiinnitetään ylä-kiekkoon (B) liimalla ja 4 x 50 mm:n ruuveilla. Aseta tappi tarkasti kiekon keskelle ja muista upottaa ruuvien kannat, jotta ne eivät ole tiellä, kun kiekot (A ja B) myöhemmin kootaan.

7

Nyt on aika testata kiekkoja. Aseta ylempi kiekko (B) alakiekon (A) päälle. Tarkista, että säätöruuveja pääsee säätämään, jotta kiekot saadaan vaateriin, ja että kaikki toimii siten kuin pitää.

02
Osien kokoaminen 7 Vaihe

1

Kiinnitä sivut (E) listaan (G) niin, että lista istuu samassa tasossa sivujen taka-reunan kanssa. Seuraava sivu painetaan tii-visti ensimmäistä vasten, liimataan ja ruuva-taan (4 x 35 mm:n ruuvit, 30 cm:n välein) kiinni. Toista sama muiden sivujen kanssa.

2

Aseta karusellin yläosa niin, että lista (G) sijoittuu tarkasti kiekon (B) keskelle. Etsi ensin listan keskikohta piirtämällä diagonaaliset viivat kulmista kulmiin ja poraamalla sitten syntyneen rastin keskipisteeseen 3 mm:n poralla.

3

Poista kiekkoon (B) kiinnittämäsi tapin (D) ruuvi ja poraa reikä sekä tapin että kiekon läpi. Kiinnitä kiekot ja karusellin yläosa väliaikaisesti 5 x 80 mm:n ruuvilla (listassa G olevan reiän läpi) siksi aikaa kun merkitset sivujen paikkoja.

4

Vedä kiekkoon (B) merkitsemiisi alueisiin liimavanat, kun olet ensin esiporannut kiekkoon reiät ruuveille, joilla sivut myöhemmin kiinnitetään.

TÄRKEÄÄ! Ruuvinkannat upotetaan, jotta ne eivät ole kalustepyörien tiellä.

5

Karusellin yläosa ja kiekko yhdistetään lopullisesti 5 x 80 mm:n ruuvilla. Käännä sivuja niin, että ne asettu-vat tarkasti merkityille paikoilleen ja ruuvaa kiekko kiinni 4 x 50 mm:n ruuveilla esiporattujen reikien läpi.

6

Hyllyt (F) ovat "kolmioita". Materiaalin säästämiseksi kannattaa sahata yhdestä levystä kaksi hyllyä. Hyllyt tuovat säilytystilaa, mutta ne myös vakauttavat karusellin rakennetta.

7

Hyllyt (F) kiinnitetään liimalla ja 4 x 35 mm:n ruuveilla. Ruuvien lukumäärän ja sijainnin voit valita itse tarpeidesi mukaan.

Materiaalit

19 mm:n mdf-levyä:
• 2 kiekkoa (A ja B), Ø 60 cm (sahataan 61 x 122 cm:n levystä)

16 mm:n mdf-levyä:
• Pyörylä (C), Ø 15 cm (liimataan kahdesta mdf-palasta)
• Tappi (D), Ø 4 cm (sahattu kiekosta C)
• 4 sivua (E) á 30 x 190 cm
• 4 hyllyä (F), sahataan 25 x 35 cm:n levystä

33 x 33 mm:n höylättyä mäntylistaa:
• Kokoomalista (G), 190 cm

Lisäksi:
• 4 lyöntimutteria (Ø10 mm)
• 4 säätöruuvia, 10 x 25 mm
• 4 kalustepyörää, korkeus 34 mm
• Puuliimaa
• 4 x 35 mm:n, 4 x 50 mm:n ja 5 x 80 mm:n ruuveja
• Kattokiinnike (+ 20 cm vaijeria)
• Maalia (tarv.) / puunsuoja-ainetta
• Ripustuskoukkuja yms.

Vie aikaa

1 päivä, sis. maalausajan

Hinta

Noin 70 € + ripustamiseen tarvittavat koukut yms.

Vaikeusaste

Tehtävä sopii myös harjaan-tumattomille nikkareille, joilla ei ole valtavaa konekalustoa. Merkinnät ja maalaus on tehtävä huolella.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihavarasto