Upea kasvihuone kierrätystavarasta

Tämä kasvihuone on niin iso, että sitä voi käyttää yhtä aikaa pihahuoneena ja kasvien viljelyyn. Työn jälki on taidokasta, ja suunnittelussa on otettu huomioon kaikki yksityiskohdat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 kuukautta
Hinta
6000 euroa
Kasvihuone

Tyylikäs kasvihuone, jota voi käyttää koko vuoden.

Johdanto

Kasvihuonetta voi käyttää monella tavalla. Joillekin se on pieni pihahuone, toisille paikka, jossa viljellään vihanneksia.

Tämä rakennus yhdistää molemmat puolet upealla tavalla, sillä molemmat käyttötarkoitukset on otettu huomioon alusta asti. Tässä jutussa voit seurata projektia alusta loppuun.

Saat perusteelliset, vaihe vaiheelta etenevät ohjeet kuvineen:

 • Perustus ja lattia
 • Sokkelin muuraus ja rappaus
 • Runko ja kattorakenteet
 • Viimeistely

Lisäksi saat piirustukset ja listan kaikista tarvittavista materiaaleista.

Ohjeet

01
Lovetut nurkkatolpat 5 Vaihe

Aluksi kasvihuoneen kohdalta poistetaan pintamulta ja tilalle levitetään mursketta. Sen jälkeen pystytetään nurkkatolpat, jotka toimivat pisteperustuksina.

Tolpat pitää asentaa tukevalle pohjalle, joka ei vajoa alaspäin.

Lyhyiden pisteperustusten päälle asennetaan varsinaiset nurkkatolpat, joihin tehdään koristeelliset lovet.

1

Poista pintamulta ja levitä tilalle mursketta. Murskekerroksen ei tarvitse olla kovin paksu.

2

Tee kasvihuoneen pohjarunko painekyllästetystä puusta. Lyhyet nurkkatolpat toimivat pisteperustuksina ja yltävät noin 10 senttiä maan pinnan yläpuolelle.

3

Tee pitkien tolppien pohjaan lovet, jotka sopivat pisteperustusten päälle. Jätä reunaan vähintään 20 milliä puuta.

4

Tylsän näköiseen tolppaan saa helposti eloa yläjyrsimellä. Pitkittäiset urat tekevät tolpasta paljon kiinnostavamman näköisen.

5

Asenna nurkkatolpat pisteperustusten päälle. Maalaa tolpat ennen asentamista, jotta saat suojattua ne tyvestä kärkeen asti.

02
Katto ja räystäät 5 Vaihe

Tässä katossa on isot jännevälit, joten katto tehdään järeistä palkeista.

Palkkeihin tehdään pienet lovet, jotta liitoksista tulee tukevat. Poikkipalkkien päät jäävät piiloon nurkkatolppien viereen.

Pitkittäiset kattopalkit asennetaan poikkipalkkien varaan, ja pitkittäisiin palkkeihin sahataan lovet. Ne vakauttavat rakenteen ja estävät palkkien vääntymisen. Lopuksi koko katto pinnoitetaan OSB-levyillä.

1

Kasvihuoneen katossa on kolme poikkipalkkia, joiden päälle asennetaan pitkittäiset palkit.

2

Palkit asennetaan tolpissa oleviin loviin. Kattopalkkeihin sahataan pienet, noin 25 milliä syvät lovet. Ne vakauttavat rakenteen ja pitävät huolen siitä, etteivät poikkipalkit väänny mutkalle.

3

Pitkittäisen palkit asennetaan enintään 60 sentin välein, jotta rakenteesta tulee tarpeeksi kestävä huopakatolle. Poikittaiset palkit ovat sen verran järeitä, että kolme palkkia riittää pitkälle jännevälille. Palkkien päät sahataan viistoiksi, jotta räystäästä tulee kevyemmän näköinen.

4

Asenna kasvihuoneen eteen lankunpätkät, jotta räystäistä tulee samanlaiset joka puolella. Asenna pätkät 5x100 millin ruuveilla palkin kylkeen.

5

Asenna kattolevyt siten, että ne yltävät joka puolelta reunojen yli. Sahaa levyt lopuksi poikki käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla. Voit tehdä aluskatteen myös raakapontista tai vanerista.

03
Kolmenlaisia kierrätysikkunoita 5 Vaihe

Vanhat ristikkoikkunat ovat peräisin elokuvateatterista ja pyöreä ikkuna vanhasta talosta. Niissä ei ole mitään vikaa, ja nyt ne saavat uuden elämän kasvihuoneessa.

Tolpat ja kattopalkit on asennettu siten, että ne sopivat etupuolen ikkunoiden jakoon.

Takapuolella olevat ikkunat on lyhennetty, jotta seinän alaosaan mahtuu kalusteita.

1

Kattoikkunoilla on iso vaikutus kasvihuoneessa, jossa on pitkät räystäät. Uudet kattoikkunat voivat tulla kalliiksi, joten ne kannattaa yrittää ostaa käytettyinä.

2

Jos käytät vanhoja ikkunoita kuten tässä, ne kannattaa ostaa valmiiksi ennen rungon rakentamista. Sen jälkeen voit säätää rungon mittoja ikkunoiden perusteella.

3

Takaseinässä on lasia vain yläosassa. Alaosaan voi asentaa kalusteita.

4

Iso pyöreä ikkuna on peräisin vanhasta talosta. Nyt se saa uuden elämän kasvihuoneessa.

5

Kaikki alkuperäiset, yksikerroksiset lasit on vaihdettu ja kitattu uusiksi. Sillä on iso vaikutus, eikä se maksa paljon.

04
Seinärimat 4 Vaihe

Tästä kasvihuoneesta tulee kuin pieni vierasmaja, jossa on muun muassa eristeet ja sähköt. Seinät ja katto eristetään 100 milliä paksulla mineraalivillalla.

Kasvihuoneen ei ole tarkoitus olla lämmitetty, eikä seiniin tai kattoon asenneta höyrynsulkua.

Lopuksi seiniin asennetaan 10 millin lastulevyt. Niiden päälle asennetaan koolausrimat ulkovuorilautojen kiinnittämistä varten.

1

Eristeiden jälkeen seiniin asennetaan lastulevyt. Niiden päälle asennetaan koolausrimat sisäverhouslautojen kiinnittämistä varten. Levyt ja rimat maalataan valkoisiksi, jotta ne eivät erotu selvästi rimojen takaa.

2

Sisäverhous tehdään 95 millin höylätyistä laudoista, joista joka toinen on halkaistu keskeltä kahtia. Lautojen ja rimojen väliin jätetään noin 8 milliä leveät raot.

3

Koolausrimojen väliin on helppo vetää sähköjohdot siten, etteivät ne jää näkyviin lautojen pinnalle.

4

Myös takaseinälle asennetaan rimat samaan tasoon joka seinälle. Nämä rimat kiinnitettiin 4,5x50 millin ruuveilla, mutta voit käyttää myös viimeistelynaulainta.

05
Pyöreä ikkuna 2 Vaihe

Vanhat ikkunat sopivat yleensä hyvin kasvihuoneeseen. Uudet ikkunat tulevat kalliiksi ja ovat liian hyviä tällaiseen rakennukseen.

Vanhat, yksilasiset ikkunat on helppo korjata, ja niiden mittoja voi muokata tarpeen mukaan.

Silloin tällöin vastaan tulee myös erikoismalleja kuten tämä pyöreä ikkuna.

1

Rakenna nelikulmainen kehys, joka on yhtä iso kuin ikkunan ulkomitat. Voit asentaa nurkkiin vinotuet. Ne tukevat ikkunaa ja toimivat hyvinä kiinnityspisteinä.

2

Tämä seinä on paksumpi kuin ikkuna, joten kehystä pitää korottaa. Voit tehdä sen sahaamalla männystä pieniä, sopivan muotoisia paloja ja liimata ne yhteen.

06
Hiekkakivilaatat 2 Vaihe

Hiekkakivilaatat sopivat hyvin kasvihuoneen lattialle, sillä ne eivät kulu liukkaiksi. Samasta syystä hiekkakiveä käytetään usein uima­altaiden lähellä.

Hiekkakivessä on myös se hyvä puoli, että se on paljon halvempaa kuin graniitti tai marmori.

1

Hiekkakivilaatat asennetaan noin 3 senttiä paksulle asennushiekkakerrokse lle. Voit asentaa laatat haluamaasi kuvioon, kunhan muistat limittää saumat niin hyvin kuin mahdollista. Se tekee kiveyksestä vakaan ja estää kiviä liikkumasta miten sattuu.

2

Jätä kivien väliin 5-10 milliä leveät saumat. Hiekkakivilaattojen reunat voivat olla hieman epätasaisia, joten saumoista ei tule joka paikasta yhtä leveitä. Harjaa lopuksi kivien väliin saumahiekkaa.

Materiaalit

Pohja:

 • 48x98 mm kestopuulankkua
 • 10x10 cm kestopuutolppia
 • Kuivabetonia
 • Mursketta ja asennushiekkaa
 • Hiekkakivilaattoja ja saumahiekkaa

Seinä:

 • 125x125 mm parrua
 • 48x98 mm lankkua
 • Vesipelti
 • 100 mm mineraalivillaa

Sisäseinät:

 • 10 mm lastulevyä
 • 20x40 mm koolausrimoja
 • 20x95 mm höylättyä rimaa sisäseinien pinnoitteeksi

Ulkoseinät:

 • Tuulipahvia rungon ulkopuolelle
 • 25x50 mm koolausrimaa
 • 25x125 mm ulkoverhouslautaa

Katto:

 • 48x198 mm lankkua poikkipalkeiksi
 • 48x148 mm lankkua kattopalkeiksi
 • 100 mm mineraalivillaa
 • 18 mm OSB­levyjä
 • Kattohuopaa
 • Räystäspeltiä
 • Kourukoukkuja, räystäskouruja, syöksytorvia ja liitoskappaleita

Lisäksi:

 • Ikkunoita ja ovia
 • Vahvistettuja kulmarautoja
 • Maalia
 • 4,5x50 mm, 5x80 mm, 5x100 mm ja 5x120 mm ruuveja

Vie aikaa

Noin kaksi kuukautta.

Hinta

Noin 6000 euroa (kierrätysmateriaalien hinnasta riippuen).

Vaikeusaste

Projekti on vaikeammasta päästä. Ikkunoiden sovittaminen taakse ja kattoikkunoiden asennus vaativat kokemusta tai ammattilaisen apua.

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kasvihuone