8 vinkkiä täydelliselle kasvihuoneelle

Kasvihuoneesta on mukava poimia tuoreita ja meheviä tomaatteja, mutta ne eivät kasva itsestään. Saat kunnon sadon, kun pidät huolta sekä kasveista että kasvihuoneesta. Katso tästä jutusta, miten se tehdään.

1. Huolehdi tuuletuksesta

Kasvihuoneessa on tarkoitus olla lämmin, muttei LIIAN lämmin. Kasvihuone voi kuumentua helteellä niin paljon, että kasvit alkavat kärsiä. Siksi on tärkeää, että kasvihuonetta voi viilentää tuulettamalla. Yleensä siihen riittää pari avattavaa ikkunaa. Kasvihuoneeseen voi asentaa myös automaattisen tuuletusikkunan, joka avautuu, kun lämpötila nousee liikaa.

Suurin osa kasvihuonekasveista viihtyy parhaiten noin 25 asteen lämpötilassa. Öisin lämpötila saa laskea noin 15 asteeseen. Jos lämpö nousee 30 asteen tienoille, kasvit alkavat kärsiä. Se koskee sekä tomaatteja että kurkkuja. Joskus niiden lehdet alkavat nahistua, joskus kasvu vain pysähtyy.

2. Puhdista lasit

Auringon säteiden pitää päästä kunnolla kasvihuoneen lasien läpi lämmit-tämään kasveja. Lasit on helpointa pestä keväällä, ennen kuin kasvit ehtivät kasvaa isoiksi, mutta joskus laseja pitää pestä myös kasvukauden aikana. Teleskooppivarsi ja harja sopivat kattoikkunoiden pesemiseen.

Ikkunoiden pesemiseen ei tarvita kallista kasvihuonelasien pesuainetta, vaan ne voi pestä tavallisella astianpesuaineella. Pese nurkat huolella, sillä niissä on lian lisäksi tuholaisia ja niiden munia.

3. Poista kasvien jäänteet

Viimevuotisten kasvien jäänteissä on usein tuholaisten munia ja toukkia. Kasvien jäänteet kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti syksyllä sen jälkeen, kun viimeiset kasvit ovat kuolleet.

4. Vaihda särkynyt lasi

Kasvihuoneen perimmäinen tarkoitus on lämmittää kasveja, joten sen pitää olla tiivis. Tehdasvalmisteisissa kasvihuoneissa on vakiokokoiset ikkunat, ja niihin myydään valmiita varalaseja. Särkynyt ruutu on helppo irrottaa ja vaihtaa uuteen. Itse tehdyssä kasvihuoneessa voi olla hankalan kokoisia tai epäsäännöllisen muotoisia ikkunoita, joiden lasit pitää leikata itse tai tilata mittojen mukaan lasitusliikkeestä.

Jos kasvihuoneen lasit menevät rikki vähän väliä, voit vaihtaa ne muoviin. Markkinoilla on paljon materiaaleja, jotka näyttävät lasilta mutta eivät mene rikki yhtä helposti.

5. Lannoita säännöllisesti

Useimpia kasvihuonekasveja pitää lannoittaa melko paljon, jotta niistä saa hyvän sadon. Kasveja kannattaa lannoittaa säännöllisesti, ei vain silloin tällöin. Lannoitustapa riippuu siitä, millä periaatteel-la kasvihuone toimii.

Jos kasvit kasvavat suoraan maasta, voit sekoittaa multaan kompostia kasvukauden alussa ja lisätä sekaan esimerkiksi hevosenlantaa myöhemmin kesällä. Hevosenlanta on rakenteeltaan karkeaa, joten se hajoaa hitaasti ja lannoittaa kasveja tasaisesti koko kesän ajan. Jos käytät kasvatussäkkejä, niiden lannoittamiseen kannattaa käyttää nestemäistä lannoitetta.

6. Sido kasvit kiinni

Kasvihuoneessa mahtuu liikkumaan ja kasveja on helpompi hoitaa, kun ne tuetaan tai sidotaan kiinni kattoon. Sen voi tehdä monella tavalla, mutta kasvispiraalit sopivat lähes kaikille kasveille ja kaikkiin tilanteisiin. Kiemurainen keppi työnnetään maahan kasvin viereen, jotta se tukee kasvin vartta ja oksia. Useimpien spiraalien pituutta voi säätää, joten ne sopivat erikokoisille kasveille. Tomaatit voi panna kasvamaan myös kattoon kiinnitettyä narua pitkin. Useimpiin kasvihuoneisiin on saatavilla kiinnikkeitä, jotka asennetaan ikkunoiden välisiin saumoihin narujen sitomista varten. Kasvit voi tukea myös kumilla päällystetyllä rautalangalla, joka ei uppoa kasvin sisään.

7. Vaihda pintamulta.

Jos kasvatat kasveja maassa, muista vaihtaa multa silloin tällöin. Muuten maaperä köyhtyy, kasvit eivät saa tarpeeksi ravinteita eivätkä ne tuota kunnon satoa. Multaa ei kannata vaihtaa kerralla kokonaan vaan korvata pintakerros uudella mullalla ja sekoittaa alempiin kerroksiin kompostia kerran vuodessa.

Vaihda pintamulta. Jos kasvatat kasveja maassa, muista vaihtaa multa silloin tällöin. Muuten maaperä köyhtyy, kasvit eivät saa tarpeeksi ravinteita eivätkä ne tuota kunnon satoa. Multaa ei kannata vaihtaa kerralla kokonaan vaan korvata pintakerros uudella mullalla ja sekoittaa alempiin kerroksiin kompostia kerran vuodessa.

8. Pidä hyvä huoli monivuotisista kasveista

Jos kasvihuoneessa on maasta kasvavia monivuotisia kasveja, älä vahingoita niitä, kun puhdistat kasvihuonetta syksyllä. Jos kasvihuoneessa kasvaa viiniköynnös, se pitää suojata ikkunoiden pesemisen ajaksi. Viiniköynnöksen juuret ja lehdet kärsivät saippuavedestä.

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone