Huvimaja ja takka ilman näkyviä heloja

Huvimajassa on komea katos, jossa on upea puinen rakenne, näyttäviä aukkoja ja piilotetut liitokset. Muurattu takka toimii lämmönlähteenä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
3.000 euroa
Huvimaja ja takka ilman näkyviä heloja

Erillinen huvimaja tuo pihaan lisää oleskelutilaa.

Johdanto

Rakenne koostuu neljästä vankasta kulmatolpasta, jotka yhdistetään ylhäällä yläjuoksuihin. Katto on yksilappeinen, ja sen päädyt ovat vinot. Se on päällystetty palahuovalla, joka on sekä kaunista että helppoa asentaa.

Huvimajan kaksi sivua on verhoiltu tiiviisti, joten katon alla on suojaisaa. Toiseen päähän on tehty reunakivistä takka, josta saa lisää lämpöä kylminä iltoina.

Saat tarkat rakennuspiirustukset, joista näet erityiset yksityiskohdat. Tämä koskee esimerkiksi tapeilla ja niiteillä tehtyjä liitoksia. Huvimajassa ei ole näkyviä heloja.

Rakennusohjeissa on kaikki tämä:

 • Rakennuspiirustukset
 • Video
 • 3D-mallit
 • Perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Materiaalilista

Ohjeet

01
Tolpat ja poikkipalkit 5 Vaihe

Huvimajassa on neljä vankkaa kulmatolppaa, jotka yhdistetään päätyjen lovista toisiinsa poikittaisilla tukipalkeilla. Poikkipalkkeihin ja kulmatolppiin tehdään lovet, joiden avulla osat voidaan koota yhteen ilman heloja. Liitoksen teko vie aikaa, mutta lopputuloksesta tulee tyylikäs.

1

Kaiva maahan kuopat neljälle perustuskivelle, joihin vankat kulmatolpat kiinnitetään. Kivien on oltava samalla korkeudella. Se varmistetaan käyttämällä väliaikaista palkkia, jotta vesivaaka on helppo asettaa perustuksen päälle.

Myöhemmin kaivetaan vielä kuopat viidelle muulle perustuskivelle, jotka pitävät muut rakenteet paikoillaan.

2

Jokaiseen kulmatolppaan tehdään ylhäälle lovi. Tolpissa on oltava lovet poikkipalkeille, joihin myös sahataan lovet, jotta ne voidaan asettaa tolppien päälle ilman heloja. Lovi sahataan ensin sivusta käsisahalla. Poista sitten ylimääräinen puu terävällä taltalla.

3

Poikkipalkit katkaistaan sopivan mittaisiksi, ja palkkien molempiin päihin sahataan puolittaiset lovet. Molemmat päät pyöristetään vielä pistosahalla. Siten rakenne saa kauniin viimeistelyn.

4

Aseta poikkipalkit paikoilleen kulmatolppien loviin. Ennen liittämistä kulmatolppiin ja palkkeihin on lisätty pohjustusöljyä ja tummaa läpikuultavaa puunsuoja-ainetta.

5

Kulmatolpat tuetaan väliaikaisesti muutamalla laudalla, jotka pitävät tolpat paikoillaan, kunnes kaikki poikkipalkit on asetettu loviin.

02
Huopakatto 5 Vaihe

Huvimajan katto on niin sanottu nelilapekatto, jossa on neljä viistoa pintaa. Kattorakenteessa on kattoparrut. Ne verhotaan ensin sisäpuolella näkyvillä laudoilla. Sitten asennetaan OSB-levyt ja kattohuopa. Laudat maalataan valkoisiksi ja parrut tummiksi, mikä korostaa kattorakennetta.

1

Kattoparrut katkaistaan ja asetetaan paikalleen. Poikkipalkkeihin tuettavat päät on sahattava viistoon siten, että ne lepäävät tasaisesti ja vakaasti palkkeja vasten. Kattoparruja pidetään väliaikaisesti paikoillaan muutamalla tukilankulla, kunnes ne kaikki on kiinnitetty paikoilleen.

2

Kattoparrut on sahattava myös harjassa viistosti tappiliitokseen niin, että liitoksen voi vielä viimeistellä tapilla. Sivujen kolme kattoparrua yhtyvät harjassa. Tämäkin vaihe vaatii viistoon sahaamista, jotta parrut voidaan liittää siististi.

3

Katto verhoillaan laudoilla, jotka ruuvataan kiinni kattoparruihin. Lautojen päät on sahattava viistosti kattopintojen liitoskohdassa. Viisteet on helpointa tehdä katkaisutai jiirisahalla.

4

Lautojen päälle asetetaan OSB-levyt. Ne vahvistavat rakennetta ja muodostavat täysin tasaisen alustan kattohuovalle. Huopaa saa helposti asennettavina paloina. Asenna räystäspellit ennen kattohuovan kiinnittämistä.

5

Aseta huovat niin, ettei harjaan tai taitoskohtiin osu huopien ”kieliä”.

03
Muurattu pihatakka 5 Vaihe

Huvimajan toiseen päähän rakennetaan takka, joka tuo lämpöä ja tunnelmaa kylminä iltoina. Takka muurataan betonisista reunaharkoista palonkestävällä laastilla. Sitten päätyseinä ja yksi pitkä sivu suljetaan verhoilulaudoilla.

1

Takka rakennetaan valetulle betonianturalle reunaharkoista, ja sen edessä on suuri graniittilaatta. Takan pohja on kooltaan noin 75 x 100 cm, ja ensimmäinen harkkorivi kiertää kokonaan sen ympäri. Seuraavat harkkorivit muurataan niin, että eteen jää aukko.

2

Aukosta tehdään puolikaaren muotoinen. Kaari muodostuu kiilamaisista reunaharkoista. Kaaresta saa tasaisen, kun se tehdään muottilevyn ympärille, joka on leikattu haluttuun kaarevaan muotoon. Levy kiilataan kiinni pohjaan, joten se pysyy paikoillaan oikealla korkeudella.

3

Loput takasta muurataan reunaharkoilla. Sen leveys on sama 100 cm pohjasta seinän poikkipalkkeihin. Harkot muurataan limittäin. Siten rakenteesta saadaan luja. Katkaistavat harkot voidaan muotoilla kulmahiomakoneella.

4

Takka kapenee ylhäällä savupiipuksi. Molemmissa reunoissa on reiät, joista savu pääsee poistumaan. Piipun yläosa peitetään betonilaatalla, jotta vettä ja lunta ei pääse valumaan takkaan.

5

Itse tulisija muurataan tulenkestävistä tiilistä. Ne muurataan tulilaastilla, joka on myös tulenkestävää. Ne kestävät tulisijan kovaa kuumuutta.

Materiaalit

Huvimajaan:

 • 9 betonista perustuskiveä
 • 4 kulmatolppaa, 160 x 160 mm
 • 5 tolppaa, 80 x 80 mm
 • 4 palkkia, 80 x 160 mm
 • 6 kattoparrua, 80 x 80 mm
 • 6 vinoparrua, 80 x 80 mm (taitettuihin päätyihin)
 • 8 vinotukea, 80 x 80 mm
 • Pyörölistaa, 12 mm ja puukiiloja (liitoksiin)
 • Lautaa, 16 x 98 mm (kattoverhoukseen ja seinien sisäverhoiluun)
 • OSB-levyjä, 12 mm
 • Puuliimaa
 • Ruuveja (parruihin, lautoihin ja OSB-levyihin)
 • Kattohuopaa ja huopanauloja
 • Mustaa alumiinista räystäspeltiä
 • Puunsuoja-aineita, tummaa läpikuultavaa sekä valkoista peittävää

Takkaan:

 • 1 graniittilaatta, 16 x 33 x 100 cm
 • Reunaharkkoja, 14 x 14 x 21 cm
 • Tulitiiliä, 25 x 114 x 230 mm
 • Tulilaastia
 • 1 betonilaatta, 5 x 60 x 60 cm

Erikoistyökaluja

 • Taltta
 • Pistosaha
 • Katkaisu-/jiirisaha
 • Kulmahiomakone
 • Muurauskauha
 • Hierrin

Vie aikaa

Noin 2-3 viikkoa.

Hinta

Noin 3 000 euroa.

Vaikeusaste

Työt on tehtävä erityisen tarkasti, kun puurakenne kootaan ilman heloja tappiliitoksilla.

Piirustus

Multimedia

KATON KOLME KERROSTA

Katto on kolmiosainen. Alin kerros on lautaverhousta, keskimmäinen kerros on 12 mm OSB-levyä ja ylin kerros on kattohuopaa. Ennen kattohuopien asentamista katon alaosaan on asennettu musta räystäspelti.

KATON KOLME KERROSTA

3D-malli

3D-malli

Verhoilu kahdella sivulla

Verhoilulaudat kiinnitetään tolppien takapuolelle, jolloin tummien tolppien ja valkoiseksi maalattujen lautojen välille muodostuu selkeä kontrasti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Juoksujen ja tolppien liittäminen

Sekä ala- ja yläjuoksuihin että kulmatolppiin on sahattu lovia, jotta liitokset voidaan tehdä ilman heloja.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vinotuet naulataan kiinni

Vinotuet kiinnitetään kahdella niitillä molemmista päistä. Niitit menevät koko vinotuen läpi ja puoliväliin palkkeja sekä tolppia.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Päätyjen vinopalkit

Päätyjen vinopalkit osuvat vaakasuoriin palkkeihin. Yksi vinopalkki asetetaan kohtisuoraan tukipalkkiin nähden, kun taas kahden muun päädyt on sahattava 45 asteen kulmaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kattopalkkien liiittäminen

Lapekaton keskikohdan palkit yhdistetään ylhäällä tapilla ja niitillä, joka asetetaan tapin keskelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kolmikerroksinen katto

Alin kerros on 16 x 98 millin lautaa, keskimmäinen kerros 12 millin OSB-levyjä ja ylin kerros palahuopaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Savupiippu on muurattu reunaharkoista.

Piippu kapenee yläosasta, jotta pienen reiän voi peittää suurella betonilaatalla.

Avaa 3D-malli

Video

Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista

Video

Leikkaa huopaa helposti

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Huvimaja