Grillikota tähtinäköalalla

Projektiin kuluu vähintään pari viikkoa, ja siinä pääsee haastamaan kaikki nikkarointitaitonsa. Jos kuitenkin haluat rakentaa jotain aivan erityistä, tässä grillikodassa on pleksilasi-ikkunat, joista avautuu näkymä tähtiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
3 000 euroa

Johdanto

Jos unelmoit myös kesän pidentämisestä grillailun ja avotulen äärellä, on tämä projekti kuin sinulle tehty.

Rakennamme perustuksen Leca-harkoista sorasta muodostuvan pohjamurskeen päälle. Niiden päälle rakennetaan lattiarunko, joka verhoillaan kestävillä OSB-levyillä.

Kodan seinät koostuvat ponttilankuista, jotka pinotaan päällekkäin ja viimeistellään paksuilla ikkunanpuitteilla.

Kattorakenne koostuu taivutetuista kattopalkeista, jotka liimaamme ja taivutamme itse. Katon pleksilasi-ikkunat tarjoavat puolestaan ihanteellisen näkymän yötaivaalle.

Lisäksi varustamme kodan penkeillä, tuuletusputkilla, piipulla ja grillillä, joka varmasti houkuttelee naapurit kylään.

Ohjeet

01
Perustus ja lattia 3 Vaihe

Jotta grillikota olisi mahdollisimman pyöreä, rakennamme kahdeksankulmaisen perustan 48 x 98 millin kyllästetyistä materiaaleista.

1

Leikkaa kahdeksan lattiapalkkia (A) (à 150 cm) kyllästetystä 48 x 98 millin puusta. Ne on viistettävä, joten muista, että kyseessä on pisimmän kohdan mitta. Toista prosessi sisemmän pohjapalkin (A1) osalta ja aseta kaikki osat paikoilleen, jotta näet, sopivatko ne. Mittaa ja katkaise sitten kahdeksan lattiapalkkia (A2).

2

Levitä 5-10 sentin sora- tai murskekerros (R) ja varmista, että se on tasainen. Aseta kahdeksankulmainen pohjarunko soralle ja piirrä merkit sen ulkopuolelle, jotta näet, mihin Leca-harkot (B) sijoitetaan. Asettele Leca-harkot paikalleen yksi kerrallaan ja muuraa ne yhteen tavallisella muurauslaastilla. Tarkista säännöllisesti, että harkot ovat pysty- ja vaakasuorassa, ja anna niiden kuivua vuorokauden ajan. Sen jälkeen voit asettaa pohjarungon paikalleen ja kiinnittää osat yhteen haponkestävillä 5 x 90 millin puuruuveilla. Kun kaikki on paikoillaan, voit eristää lattian 20 sentillä styroksia (H).

3

Sahaa tai jyrsi ura kahdeksaan 48 x 48 millin rimaan (C), jotka ruuvataan kiinni alemman pohjapalkin ulkopintaan. Sahaa OSB-levyt (J) ja kiinnitä ne lattiarunkoon (A) ja lattiapalkkeihin (A2) 5 x 70 millin haponkestävillä ruuveilla.

02
Seinät 4 Vaihe

Seinät koostuvat kaikessa yksinkertaisuudessaan vahvoista, pontatuista lankuista. Ne viistotaan päistä ja pinotaan päällekkäin. Kun jokainen rivi on asetettu kunnolla paikoilleen, lankut ruuvataan yhteen päistään. Seinän viimeistelee kiinteä ikkunalauta, joka pitää rakenteen myös koossa.

1

Asennamme pohjapalkin (A) päälle 48 x 48 millin pohjalistan (C), johon jyrsimme uran. Siten lankut pysyvät tukevasti paikallaan.

2

Sahaa kaikki lankut (D) ja asenna yksi rivi kerrallaan. Kun ura on painettu alapuolisten palkkien pontteihin, ne ruuvataan yhteen päistään 3,5 x 50 millin ruostumattomilla puuruuveilla.

3

Kun olet pinonnut kaikki seinien lankut (D), on aika kiinnittää ikkunanpuitteet (E). Olemme valinneet 48 mm paksut massiivimännystä valmistetut puitteet. Kun puitteet on kiinnitetty seiniin, huomaat, kuinka koko rakenne jäykistyy. Jotta grillikota näyttäisi pyöreältä, puitteet pyöristetään pistosahalla. Mittaa huolellisesti ja merkitse lyijykynällä. Jotta mittaustuloksesta tulisi mahdollisimman yhtenäinen, on tärkeää, että mittaustulos on kaikilla sivuilla sama.

3

Grillikodan alaosa on nyt valmis. Sahaamme oviaukon vasta, kun kattopalkit on pystytetty. Sateisella säällä rakenne on hyvä peittää suojapeitteellä, jotta lattialevyt (J) eivät kastu läpikotaisin.

03
Katto 5 Vaihe

Kymmenen kaarevaa palkkia koostuu neljästä yhteenliimatusta listasta. Tämä tehdään ruuvaamalla OSB-levyyn useita palikoita, jotta voimme taivuttaa kaikki palkit yksitellen ja varmistaa, että ne ovat täysin samanlaisia.

1

Aseta muutama rima tasaiselle pinnalle ja ruuvaa kaksi OSB- tai vanerilevyä niihin siten, että levyt muodostavat suoran kulman. Kiinnitä 12 palikkaa levyihin siten, että ne saavat aikaan halutun kaarevuuden palkkeihin.

2

Aseta neljä 15 x 70 millin reunalistaa (F) palikoille, sivele niille puuliimaa ja kiristä ne 10-12 ruuvipuristimella. Tee ylärengas (P), johon palkit myöhemmin ruuvataan, samalla periaatteella. Se on tehtävä useista lyhyistä ja ohuista kappaleista, sillä muuten kappaleet murtuvat. Kiristä rengas kuormaliinalla ja anna sen kuivua vuorokauden ajan.

3

Aseta palkit (F) ylärengasta (P) vasten ja tarkista, että kaarevuus on sama kaikissa kymmenessä palkissa. Kiristä palkit tasaiselle alustalle ja jyrsi niihin kaikkiin 3,5 millin urat, jotta saat tilaa 3 millin pleksilasi-ikkunoille.

4

Kiinnitä kattopalkit (F) ylärenkaaseen (P) ja ikkunanpuitteisiin (E). Varmistamme, että palkit ovat yhtä kaukana toisistaan, jotta pleksilasiruudut (G) voidaan leikata samalla mitalla. Se vähentää virheiden mahdollisuutta.

5

Työnnä pleksilasi-ikkunat (G) paikoilleen palkkien (F) väleihin ja varmista, että ne työntyvät kokonaan ylärengasta (P) vasten.

04
Ovi ja ikkunat 3 Vaihe

Kun pleksilasiruudut ovat paikoillaan, on aika kiinnittää ne ja asentaa ovi, jotta linnut eivät pääse sisälle kotaan.

1

Kiinnitä ovenkarmi (L) ikkunanpuitteisiin (E), pohjalistan (C) läpi ja alas pohjapalkkiin (A) 5 x 80 millin ruuveilla. Kiinnitämme karmin alaosan mahdollisimman hyvin, koska oven yläosaa ei voi ruuvata mihinkään. Varmistaaksemme, että ikkunat pysyvät paikoillaan, ruuvaamme ne kiinni 3-4 ruostumattomalla 4 x 40 millin ruuvilla alareunastaan. Muista esiporata ja käyttää aluslevyä, jotta pleksilasi ei rikkoudu.

2

Kun ovenkarmi (L), ovi (S) ja ikkunat (G) on asennettu, lattia on helppo maalata kulutusta kestävällä lattiamaalilla. Valitsimme vesiohenteisen maalin ja levitimme lattiaan kolme kerrosta, sillä lattialle kertyy varmasti runsaasti soraa, lunta ja muuta likaa.

3

Kun olet asentanut kodan oven saranoilleen sekä grillin ja piipun (M) valmistajan ohjeiden mukaisesti, on aika ottaa rennosti ja nauttia sekä tulen loimusta että näköalasta.

Materiaalit

48 x 98 mm kyllästettyä puuta:

 • Lattiarakenteen (A) ja penkin (T) tukipalkit

150 x 195 x 498 mm Leca-harkkoja:

 • Perustuksen (B) harkot

48 x 48 mm kyllästettyä puuta:

 • Pohjalista (C)

40 mm lankkua:

 • Seinät (D)

48 x 198 mm:

 • Ikkunanpuitteet (E)

15 x 70 mm rimaa:

 • Kaarevat kattopalkit (F) ja ylärengas (P)

Pleksilasia:

 • Ikkunat (G)

100 mm styroksia:

 • Lattian eristys (H)

15 mm OSB-levyä:

 • Lattialevyt (J)

32 x 100 mm:

 • Penkin (K) istuinosat

Lisäksi:

 • Ovenkarmi (L)
 • Piippu (M)
 • Tuuletusputki (N)
 • Soraa/mursketta (R)
 • Ovi (S)
 • Palikoita (U)
 • Laastia
 • Puuliimaa, ruuveja jne.

Erikoistyökalut

 • Katkaisu-/jiirisaha
 • Pistosahanterä PVC:n sahaamiseen

Vie aikaa

3-4 viikkoa.

Hinta

Noin 3 000 euroa plus grilli.

Vaikeusaste

Perustuksen ja seinien rakenne on melko yksinkertainen, mutta pleksilasi-ikkunoiden mittaamisessa ja asennuksessa on oltava huolellinen.

Piirustus

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Huvimaja