Yleisteline pihaan paikka pyykkinarulle, keinulle tai riippumatolle

Teimme vankoista aineista perinteisen kuivaustelineen, joka voi näyttää tarvikeluetteloa lukiessa ylimitoitetulta. Siihen on kuitenkin hyvät perusteet.

Johdanto

Telineen pystypylväisiin ruuvatun kahden tukevan koukun varaan voi ripustaa riippumaton kesäisiä joutohetkiä varten.

Vain pyykin kuivaukseen käytettävää telinettä ei sitä tarvitse tehdä niin vankoista aineista kuin me olemme sen tehneet.

Mutta jos siihen ripustetaan lasten keinu ja riippumatto, tarvitaan jo mielellään seuraavaa suurempaa puutavaraa kuin tarvikeluettelossa mainitut.

Vinotuet ja tapitukset

Kuivausteline on koottu kahdesta T-kirjaimen muotoon kootusta päädystä ja näiden väliin asennetusta lankusta. Rakenne kestää päätyjen väliin kiinnitetyssä riippumatossa makaavan raskaankin henkilön painon.

Lisäksi ylälankkua voi käyttää mattojen pölyttämiseen sekä niiden ja vuodevaatteiden tuulettamiseen.

Molempiin päihin on asennettu teräslankaverkot köynnöskasvien kiipeilyalustaksi. Aikaa myöten kasvit antavat hieman tuulensuojaa ja näkösuojaa pyykille sekä riippumatossa lepäilijälle.

Köynnöskasvien kiipeilyverkko muodostaa kauniit kehykset puutarhan yleistelineelle.

Keinu on tyypillinen telineen käyttötapa. Siitä tulee nopeasti perheen nuorimpien suosikki.

Kun on pyykin kuivauksen aika, teline tyydyttää vielä yhden tärkeän tarpeen.

Ohjeet

01
Yleisteline pihaan paikka pyykkinarulle, keinulle tai riippumatolle 12 Vaihe

1

Aseta ylälankku ja poikkipuut (piirroksessa B) maahan paikkaan, johon teline tulee. Paina pari tappia maahan pystypylväiden (A) kohdalle.

2

Pylväille kaivetaan reilun puolen metrin syvyiset kuopat. Routiva maa pitää salaojittaa. Pehmeään maahan kuopat voi tehdä maakairalla.

3

Nosta pylväät kuoppiin ja tiivistä maata ympärille hyvin tiukalle, ettei paalu rupea kallistelemaan. Tarkista yläpäistä, että pylväät ovat pystysuorassa ja niiden yläpäät yhdistävä lankku vaakasuorassa.

4

Mittaa 60 mm pylväiden päistä ja poraa pylvään keskilinjalle 27 mm reikä samanpaksuista puutappia varten. Levitä tappeihin liimaa ja naputa ne reikiin.

5

Sahaa puutapit poikki pylväiden pintojen tasalta ja silota hieman raspilla. Kun sitten ruuvaat poikkipuun kiinni, ruuvi pureutuu lujasti tappiin kiinni.

6

Kumpaankin poikkipuuhun sahataan ja taltataan noin 40 mm syvä lovi, jonka leveys on tarkasti pystypylvään paksuuden suuruinen.

7

Poikkipuu liimataan ja ruuvataan kiinni 10 x 180 mm kansiruuvilla, jonka pitää mennä pystysuoraan aina poikittaisen tapin läpi asti. Siitä ruuvi saa hyvän tuen.

8

Poraa vinotukiin (C) 25 mm keskiöporalla matala reikä, joihin ruuvinkannat upotetaan. Lisäksi ruuvien kannat saavat näin kohtisuoran tukipinnan.

9

Poraa 8 mm puuporalla keskiöporan keskireiästa alkaen esireikä paksulle kansiruuville. Ruuvaa vinotuet kiinni 8 x 100 mm kansiruuveilla, joiden kantojen alle sijoitetaan aluslevyt.

10

Pylväät yhdistävä vaakalankku kiinnitetään 50 x 100 mm palkkikengillä, joka sijoitetaan sellaiselle korkeudelle, että lankun yläreuna tulee poikkipuun yläreunan tasalle.

11

Palkkikenkä ruuvataan kiinni pylvään poikkipuuhun ja vaakalankkuun 30 mm asennusruuveilla. Ruuvaa vielä poikkipuuhun koukkuja pyykkinaruille ja pylväisiin kaksi vankkaa silmukkaruuvia riippumatolle.

12

Betonilaattojen raudoituksessa käytettävästä teräslankaverkosta leikataan kulmahiomakoneella tai rautasahalla kiipeilyverkko köynnöskasveille. Verkko kiinnitetään poikkipuihin ja pylväisiin aspeilla.

Materiaalit

100 x 100 mm kestopuuparrua noin 10 m
• 2 pystypylvästä (piirrok- sessa osat A), 284 cm
• 2 poikkipuuta (B), 160 cm

50 x 100 mm kestopuusoiroa noin 5 m
• 1 ylävaakapuu, 360 cm
• 4 vinotukea (C), 56 cm

Betoniverkkoa noin 6 m2, lanka 6 mm, silmäkoko esim. 100 x 100 mm
• 2 verkkoa, 150 x 200 cm

Lisäksi
• 2 palkkikenkää, 50 x 100 mm
• 2 kansiruuvia, 10 x 180 mm
• 2 aluslevyä 10 mm
• 8 kansiruuvia, 8 x 100 mm
• 8 aluslevyä, 8 mm
• noin 30 aspia
• 3 litraa peittävää puunsuojaa tai ulkomaalia
• 30 mm asennusruuveja.

Hinta

noin 100 euroa

Piirustus

Kaiva pylväät (A) 70–100 cm syvyyteen ja tiivistä maa etenkin pinnan läheltä hyvin tiukalle. Poikkipuut (B) kiinnitetään pylväiden päihin pitkillä ruuveilla, nauloilla tai kätevimmin naulauslevyillä molemmin puolin. Kostealla tasamaalla routa saattaa kallistella paaluja talvisin.

Video

TEKNIIKAT: Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

Video

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

Video

VINKIT: Käytä sahaa suorakulmana

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha