Vahva purjekatos!

Vankka purje, joka antaa varjoa aurinkoisina päivinä ja suojaa sadekuuroilta kosteampina päivinä, pidentää terassikautta. Katso, miten rakennat kestävän ja joustavan ratkaisun.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Suurin haaste liittyy tolppaan, joka pitelee purjetta. Kevyelläkin tuulella on valtava voima, jota tolpan tai tolppien pitää kyetä vastustamaan kaatumatta tai horjumatta.

Kiinnitämme purjeen kaksi kulmaa taloon, joten yksi tolppa riittää. Periaatteessa purjeen voi pystyttää kolmella tolpalla, yksi tolppa jokaiseen kulmaan.

Ohjeet

01
Tolppa ja hela 5 Vaihe

Suurin haaste liittyy tolppaan, joka pitelee purjetta. Kevyelläkin tuulella on valtava voima, jota tolpan tai tolppien pitää kyetä vastustamaan kaatumatta tai horjumatta.

Kiinnitämme purjeen kaksi kulmaa taloon, joten yksi tolppa riittää. Periaat-teessa purjeen voi pystyttää kolmella tolpalla, yksi tolppa jokaiseen kulmaan.

Vakauden varmistamiseksi kaivamme tolpan maahan metrin syvyy-teen. Jos et pysty tekemään samoin, vala perusta, joka pitää. Asennamme 8 mm paksun U-helan tolpan läpi. Näin saamme vankan koukun purjeen kiinnitystä varten.

1

Merkitse U-helan paikka. Se sijoite-taan 10 cm:n päähän tolpan päästä. Kiinnitä tolppa, ennen kuin jatkat työtä.

2

Poraa 28 mm:n lapioporalla 3 cm tolpan sisään. U-hela ei yllä kokonaan läpi, joten se upotetaan.

3

Poista puuaines kahden reiän väliltä. Käytä talttaa ja ole tarkkana, että saat reiän pohjasta täysin tasaisen.

4

Poraa U-helalle kaksi reikää tolpan läpi. Jotta reiät sijoittuvat varmasti samaan linjaan, reikä kannattaa porata läpi ja porata tämän jälkeen puolikas reikä molemmilta sivuilta läpi.

5

Asenna hela takapuolelle ja kiinnitä siihen tämän jälkeen kaksi mutteria. U-hela on nyt vankasti ankku roitu tolppaan.

02
Köysi ja kiinnike 2 Vaihe

Purjetta pitelevää köyttä ei voi kiinnittää pelkästään U-helaan. Se tarvitsee avuk-seen pienen pylpyrän (veneilijöiden kie-lellä), joka kiinnitetään helaan, ja alem-maksi tolppaan sijoitetaan köysilukko köyden kiinnittämiseksi. Venetarvike-liikkeistä voi ostaa erikokoisia heloja, joten valitse koko, joka vastaa köytesi paksuutta (tässä 6 mm).

Pylpyrän avulla köysi voidaan kiris-tää, ja köysilukko lukitsee köyden niin, että köysi ei irtoa voimakkaammalla-kaan tuulella. Köysilukko on vain yksi monista vaihtoehdoista köyden kiinnittämiseksi. Muutkin ratkaisut toimivat varmasti hyvin.

1

Kiinnitä köysi. Kiinnitä pylpyrä tolppaan asennettuun U-helaan ja vedä sen jälkeen köysi pylpyrän läpi.

2

Kiinnitä köysilukko tolppaan ja vie köysi siitä läpi. Köysilukon pitää sijaita niin alhaalla, että se on sinulle sopivalla korkeudella, kun tolppa on kaivettu maahan ja köyttä pitää kiristää ja löysätä.

03
Purje 2 Vaihe

Vahvimman purjekatoksen saat aidosta purjeesta, jonka ompelet itse. Purjeet on suunniteltu tuulta varten pussimaisiksi. Purjekatos sen sijaan on kiristettävä tiukalle. Tämän vuoksi sen sivut leikataan kaareviksi, ja niitä vahviste-taan reunanauhalla.

Voit ostaa myös valmiin purjekatok-sen. Hinnat vaihtelevat laadun mukaan: internetista löytyvät tuotteet maksavat muutamasta kympistä satoihin euroi-hin. Muista kuitenkin, että muutamalla kympillä ei pääse lähellekään sitä vahvuutta, joka alkuperäisellä purjeella on. Kovalla tuulella halpatuotteiden kestä-vyys joutuu todella koetukselle.

1

Leikkaa purjekangas kuvan osoittamalla tavalla. Sivujen on kaarruttava sisäänpäin vähintään 3 cm/ metrillä, jotta purje voidaan kiristää.

2

Ompele reunanauha koko reunan pituudelle. Reunanauha on tekokuitua. Se laitetaan kulmissa kaksinkerroin, sillä juuri näihin kohtiin kohdistuu vetoa.

04
Pystytys 4 Vaihe

Purjeen voi kiristää kahdesta kohdasta ja vetää tiukalle.

Seinään kiinnitetty köysilukko takaa, että purjeen saa kiristettyä.

1

Sijoita tolppa metrin syvyiseen reikään, joka on porattu maakairalla. Painekyllästetyn tolpan pätkä tukee paalua siitä suunnasta, josta purje vetää paalua.

2

Kiinnitä U-hela seinään. Jos purje kiinnitetään seinään, voit käyttää saman laista U-helaa kuin tolpassakin tai kansi lenkkiä, jonka voi kiinnittää edestä-päin. Tiiliseinään voi mahdollisesti käyttää paisuntapulttia.

3

Purje kiristetään tekemällä tolppaan vipu noin 50 cm köysilukon ala-puolelle. Näin voit puukiilalla tiukentaa köyttä ja kiristää purjeen.

4

Purjeen voi kiristää kahdesta kohdasta ja vetää tiukalle.

Seinään kiinnitetty köysilukko takaa, että purjeen saa kiristettyä.

Materiaalit

  • Sopivan kokoinen purje
  • 100 mm tolppaa, á 3 m
  • 4 metriä 6 mm:n köyttä
  • 3 ruostumatonta 8 mm:n U-helaa 116 mm:n levyillä
  • 2 pylpyrää 6 mm:n köyttä varten
  • 2 köysilukkoa 5-8 mm:n köysille
  • 3 kpl 8 x 80 mm jousihakoja
  • Tekokuitukangasta

Lisäksi:

  • Puukiila köyden kiristämiseen
  • Tekokuitulankaa ompelemiseen

Vie aikaa

Pari päivää, jos ompelet itse.

Hinta

Noin 60 €. Löysimme pois heite tyn purjeen ja ompelim me itse. Jos ompelutat pur jeen, varaudu noin 250 €:n kuluun.

Vaikeusaste

Helppo hanke. Jos ompelet purjeen itse, tehtävä on vähän haastavampi.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …