Luonnonmukainen allas ilman klooria

Luonnonmukaisessa altaassa yhdistyvät kahden maailman parhaat puolet: Vesi on yhtä puhdasta ja kirkasta kuin tavallisessa altaassa, mutta luonnollisen lammen tapaan se ei sisällä klooria tai muita kemikaaleja.

Projekti on laaja ja työläs, ja se vaatii sekä tilaa että vaivannäköä.

Noin 35 000 eurolla voit kuitenkin tehdä tämäntyyppisen 8 x 12 metrin uima-altaan (jos tilaat kaikki työt yritykseltä, hinta täytyy kertoa kolmella tai neljällä).

Näin saat suuren uima- ja kylpyaltaan, jossa on puhdasta makeaa vettä. Allasvesi ei sisällä minkäänlaisia kemikaaleja muttei silti kerää levää.

Kloorin välttämisen salaisuus

Puhtaan ja kirkkaan veden salaisuutena on luonnollinen suodatus: Vettä pumpataan hiekan ja kivien läpi, ja matkan varrella erityiset kasvit sitovat osan ravinteista, jotka muuten ruokkisivat levän kasvua.

Altaassa on varmuuden vuoksi myös UV-suodatin, joka poistaa bakteereja. Mutta ennen kuin pääset pulahtamaan kirkkaaseen veteen, sinun on kaivettava kuoppa, valettava pohja ja peitettävä se kumimatolla.

Lisäksi sinun on huolehdittava allasveden puhdistamisesta ja valvottava koko puhdistusprosessia.

Katso, miten se tehdään:

  1. Kaivuutyöt
  2. Kumimatto
  3. Veden kierto
  4. Puhdistus
  5. Pumppuasema
  6. Katso video luonnonaltaan rakentamisesta
  7. Opi lisää luonnonaltaista

1. Kaivuutyöt

Kuopan täytyy olla melko suuri, jos altaassa halutaan uida. Tässä kuopan koko on 8 x 12 metriä ja syvin kohta 1,8 metriä. Yhteensä maata on poistettu noin 135 kuutiometriä, ja se on joko kuljetettava pois tai käytettävä muualla tontilla. Perustusharkoista tehdään seinät altaan ympärille sekä seinämä altaan matalan ja syvän osan väliin.

1

Kaiva kuoppa ja vala pohja. Altaan koko on 8 x 12 metriä. Syvyys on noin 1,2 metriä matalassa osassa ja noin 1,8 metriä syvässä päässä.

2

Suosittelemme ammattilaisia avuksi kaivuutöihin. Käsin kaivaminen on lähes mahdotonta, ja vaikka vuokraisit minikaivurin, työ vie kauan, jos et ole tottunut käyttämään kaivuria.

3

Reunat on rakennettu yli 800 perustusharkosta ja betonikerros on valettu kohta kohdalta pienessä betonimyllyssä sekoittamisen jälkeen.

4

Pohja on täysin valettu ja sivut on rapattu tasaisiksi, jotta kumimaton voi kiinnittää ilman epätasaisuuksia.

2. Kumimatto

Pohjalle tarvitaan tiivis kumimatto aivan kuten tavallisessa uima-altaassa, jotta vesi pysyy altaassa. Projekti ylittää useimpien tee itse -rakentajien kyvyt. Siksi siihen tarvitaan ammattiapua. Silloin voit olla varma, että kumimatto on levitetty tasaisesti joka puolelle.

1

Allas päällystetään 1,5 milliä paksulla kumimatolla. Mattoa ei ole helppo saada paikalleen siistiksi ja sileäksi, ja myös liitoskohtien on oltava siistejä ja tiiviitä. Tämä työ on siksi annettava ammattilaisen tehtäväksi.

2

Altaaseen valittiin vihreä kumimatto, joka sopii sen luonnolliseen ilmeeseen. Voit myös valita sinisen maton, jos pidät siitä enemmän.

3. Veden kierto

Ilman vettä puhdistavia kemikaaleja paikallaan seisova vesi saa pian riesakseen levää. Luonnonmukainen puhdistusjärjestelmä pikkukivineen ja kasveineen poistaa kuitenkin vedestä ravinteet, jotka muuten aiheuttaisivat ongelmia.

UV-suodatin varmistaa osaltaan, että vesi on täysin puhdasta.

1. Veden imeminen kahdesta poistoaukosta saa veden virtaamaan, jolloin se kulkeutuu suodatinalueelle.
2. Vesi puhdistetaan juoksuttamalla sitä kivien ja kasvien läpi ennen kuin se imetään pumppukaivoon.
3. Pumppukaivosta suodatettu vesi ohjataan edelleen pumppuasemalle.
4. Vesi pumpataan pumppuaseman ja UV-suodattimen läpi ennen kuin se palautetaan altaaseen.

4. Puhdistus

Koko allasalueen takaosan kokoinen suodatin koostuu kahdesta kivikerroksesta: Pohjassa on suurempia kiviä (noin 60 mm), mikä varmistaa veden tasaisen virtaamisen. Sen päällä on kerros soraa (2-6 mm), jotka suodattavat pois hiukkaset ja ravinteet. Myös sorakerroksessa kasvaa kasveja, jotka auttavat sitomaan ravinteita vedestä.

Pohjalla on rei’itettyjä letkuja, joilla imetään vettä suodatinaltaasta pumppukaivoon. Sieltä puhdistettu vesi johdetaan edelleen pumppuasemaan ja takaisin altaaseen.

Tämäntyyppisen suodatinjärjestelmän nimitys on TWL: Technical Wetland eli tekninen kosteikko.

1

Sora ja kasvit puhdistavat veden.

Sora toimii suodattimena. Puhdistettu vesi imetään letkujen läpi ja pumpataan takaisin altaaseen.

Suuremmat kivet varmistavat, ettei sora tuki letkujen reikiä.

2

Suodatusalueen pohajassa olevat letkut ovat rei’itettyjä ja imevät puhdistetun veden pumppukaivoon.

3

Soran pienet kivet päätyvät päällimmäisiksi kerrokseksi. Ne suodattavat vettä ja muodostavat samalla kasvien kasvualustan. Kookkaammat kivet varmistavat tasaisen veden virtauksen pohjassa oleviin letkuihin.

4

Kasvit auttavat veden suodattamisessa. Ne hyödyntävät allasveden haitallisia ravinteita, kuten fosfaattia. Muutama simpukka suodatusalueella auttaa myös puhdistamaan vettä.

5. Pumppuasema

Allasalueen kulmassa olevaan pumppuasemaan on koottu kaikki tekniset laitteet. Siellä on virranjakelu pumpuille ja valoille, ja kaikki suodatettu vesi kulkee pumppuaseman UV-suodattimen läpi ennen sen kierrättämistä takaisin altaaseen.

1. UV-suodatin: Hiekan ja kasvien pitäisi riittää, mutta turvallisuussyistä vesi pumpataan myös bakteereja tappavan UV-suodattimen läpi.
2. Paluuputki: Puhdistettu vesi kiertää takaisin putkistoon ja altaaseen.
3. Virtaliitäntä ja ajastimet. Tähän on kerätty pumppujen, valojen ja muiden laitteiden virranjakelu. Ajastimia käytetään, jotta kaikkia toimintoja voidaan hallita ja kauko-ohjata.
4. Liitäntämahdollisuudet. Tässä liitännät on suljettu, mutta voit liittää niihin myöhemmin aurinkokeräimillä tai muutoin toteutetun lämmitysjärjestelmän.

6. Katso video luonnonaltaan rakentamisesta

Video
Video

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uima-allas