Johdanto
Ohjeet
01
Vapaasti seisova aita
02
Hyvä pohja
3
Vaihe
Poista maa-aines pistolapion syvyy-deltä koko alueelta. Voit täyttää kaivamasi uran esimerkiksi soralla tms. ja säästyä näin ruohonleikkuulta lauta-aidan ja työpöy-dän ympäriltä. Voit myös laatoittaa alan, mutta se vaatii paljon enemmän työtä.
Kartoita aidan paikka ja korkeus. Se on helpointa, jos aidan korkeudeksi voidaan ottaa lautojen pituus. Puutarhassa on usein pakko mukailla aidan paikkaa puuston mukaan - ei vain runkojen ja oksien takia vaan myös juuristojen vuoksi.
03
Tukeva runko
8
Vaihe
Betonipilarit oikaistaan, jotta ne ovat suorassa linjassa ja samalla korkeudella. Viimeiset korkeusmillimetrit voi säätää, kun tolpat on ruuvattu kiinni. Sille on nimittäin rajansa, kuinka paljon raskaita pilareita voi iskeä alemmaksi.
Tolpat katkaistaan korkeuteen siten, että niiden yläpäät sahataan 30°:n kulmaan. VINKKI: Vastakkainen pää kannattaa sahata suorakulmaiseksi ennen kuin tolpat katkaistaan haluttuun pituuteen.
Tolpat kiinnitetään pilarikenkiin läpimenevillä pulteilla. Pyydä apulaista pitelemään tolppaa pystysuorassa, kun esiporaat 10 mm:n puuporalla. Tolppa jätetään noin 2 cm irti pilarikengän pohjasta, jotta se ei seiso sadevedessä.
Jos käytät konepultteja, pidä vastapuolelta kiinni, kun kiristät mutterin.
Rungon vaakapalkkien kulma-raudat ruuvataan kiinni helaruuveilla. Pystytolpassa ruuvit kiinnitetään tiiviisti liitoksen lähelle, vaakapalkissa kulma-raudan uloimmat reiät jätetään tyhjiksi, jotta palkki ei halkea.
Palkit sahataan ja kiinnitetään kulmarautoihin. Palkit on hyvä sahata vasta nyt, sillä betonipilarit ovat saattaneet hieman liikkua vastamöyhityssä maassa. Kunhan palkit ovat yhtä pitkät jokaisessa osiossa, kulmat säilyvät oikeina.
Jos lauta-aita on alttiina koville tuulille, sitä vahvistetaan liitosten yläpuolisin kulmaraudoin ja tarvittaessa vinotuin. Tässä naapurin aita ja vaja tarjoavat tuulensuojaa, joten rakenne ei kaipaa erikoisvahvistusta.
Katos rakennetaan 22 x 145 mm:n laudoista kuten aidan verhoilu, mutta katos koostuu kahdesta lautarivistä. Jos laudat eivät sovi täyspitkinä, katkaise ne niin, että liitokset tulevat keskitolppien kohdalle ja laudat yltävät 10 cm päätyjen yli.
04
Laudat ja rimat
7
Vaihe
Seinämä verhoillaan leveillä laudoilla ja lautojen saumoihin kiinnitetyillä rimoilla. Tämän klassisen ulkoverhoi-lutekniikan hienous piilee siinä, että puu pystyy elämään vaihtelevan ilmankosteuden mukaan täysin ongel-mitta: lautojen väliset raot voivat kasvaa ja kutistua mutta ne jäävät rimojen alle piiloon. Jotta ratkaisu toimisi oikein, rimoja ei kiinnitetä lautoihin vaan ne naulataan tai ruuvataan suoraan runkoon kiinni.
Viistojen tippanokkien vuoksi listat sahataan hieman verhoilulautoja lyhyemmiksi, muussa tapauksessa rimat ”roikkuvat” alareunassa verhoilulautojen yli.
Laudat ja rimat sahataan päästä viistoon - rimat vajaan senttimetrin lautoja lyhyemmiksi. Alareunan tippanokan ansiosta sadevesi valuu lautojen ja rimojen pinnasta paremmin pois. Katkaisu/jiirisaha on paras työväline. Aseta se 15°:n kulmaan.
Laudat ruuvataan runkoon kiinni 4 x 55 mm:n ruuveilla. Käytä nivelmittaa apuna laittamalla se lautojen väliin, niin saat raoista yhtä suuret. Mitoita raot niin, että reunimmaisia lautoja ei tarvitse kaventaa pituussuunnassa.
Seinämän päädyt suljetaan laudalla, jolloin seinämä tuntuu vankemmalta ja yhtenäisemmältä. Jotta lauta saadaan tiiviisti koko pintaa vasten, lautaan taltataan pilarikengän vaatima tila.
Nyt lautaseinämä on valmis, jos haluat sen antavan mahdolli-simman hyvän suojan tuulelta. Jos on tärkeämpää, että aita näyttää tiiviiltä, ja kulmassa on muutenkin suojaisaa, voit asettaa lautojen väleihin rimat.
Aita pohjustetaan ja maalataan - vaikka aikoisit seuraavaksi asettaa rimat. Kun puu vetäytyy kesän kuivassa ilmassa, rimojen takaa paljastuu maalaamattomia kaistaleita, joten laudat kannattaa maalata ennen rimoitusta.
Ohuet rimat naulataan liitoksiin 4 x 100 mm:n galvanoiduilla nauloilla. Kuhunkin liitokseen tulee vain yksi naula, jota ei kiinnitetä lautoihin vaan aidan runkoon. Rimojen ja lautojen on saatava elää toisistaan riippumatta.
05
Kompostisäiliö
3
Vaihe
Kulmatolppien kärjistä tehdään kiilamaiset kirveellä tai sahaten. Vaikka kompostointisyistä ei pitäisi käyttää painekyllästettyä puutavaraa tai sivellä puuhun lahonestoaineita, tolppien kärjet kannattaa upottaa pellavaöljyyn yöksi.
Rimat sahataan ja ruuvataan kul-matolppiin kiinni. Ensin kaksi sivua yhdistetään ruuveilla, sen jälkeen säiliö kootaan etu- ja takasivujen avulla. Niissä rimat saavat ylettyä sivuilla päädyn yli.
06
Työpöytä
7
Vaihe
Pöytälevyn kehikko kootaan 6 x 100 mm:n ruostumattomilla ruu-veilla. Ruuvit tulevat laudan reunoille, joten esiporaa niitä varten 6 mm:n poralla siihen lautaan, johon ruuvit asetetaan ensin, ja 3 mm:n poralla päätypuun takapintaan.
Pöydän korkeus selviää sovittamalla pöytälevy parin väliaikaisen jalan pääl-le ruuvipuristimien avulla. Vasta kun kehik-ko on ruuvattu kiinni, pöytä on vakaasti aloillaan. Huomioi pöydän pinnoite lopullista pöytäkorkeutta arvioidessasi.
Kehikko ruuvataan lauta-aitaan ja etuosan jalkoihin kiinni. Seinä-kiinnitykseen käytetään 6 x 75 mm:n pultteja, joissa on mutteri toisella puolella. Jos runkoon on esiporattava, käytä pulttien sijaan kansiruuveja.
Pöytälevyn laudat ja hylly pohjustetaan ja maalataan, kun ne on sahattu pituuteen mutta ennen kuin ne kootaan levyksi. Syy on sama kuin lauta-aidan maalauksessa: puun eläminen ei paljasta maalaamattomia kohtia.
Ruukkuja ja muuta pientä
Vankka tarjotin on pieni ylimääräinen hienous toimivaan ja käytännölliseen työskentelynurkkaukseen. Sen päällä voi työskennellä, ja sillä saa pientavarat helposti kuljetettua ympäri puutarhaa.
Tarjotin on valmistettu 12 mm:n valuvanerista, jonka tumma filmipinnoite sietää kosteaa multaa päällään. Tarjotti-men kolme reunusta leikataan samasta levystä, ja sen kahvat on tehty reikien läpi työnnetyistä köydenpätkistä.
Sivut ja pohja kootaan ulkokäyttöön sopivalla pu-liimalla ja 4 x 30 mm:n ruu-veilla. 50 x 140 cm:n kokoinen tarjotin on riittävän iso, pöytälevyn syvyinen ja niin leveä, että sen pystyy vielä kantamaan. Tarjotin toimii myös kätevänä alustana.
Kun sivut ja pohja on koottu, köydet pujotetaan kahvanreikien läpi ja niiden päät solmitaan. Kahvat sijoi-tetaan hieman lähemmäksi etureu-naa, johon paino yleensä kohdistuu.
Materiaalit
Vapaasti seisova aita
45 x 95 mm:n mänty/kuusilautaa:
• 20 m runkoa varten (A)
22 x 145 mm:n höylätt. mäntyä/kuusta:
• 60 m pystylaudoitukseen ja katokseen (B)
22 x 45 mm:n höylättyä mäntyä/kuusta:
• 44 m rimoihin (C)
Lisäksi:
• 3 pilarikenkää 45 mm:n tolppia varten
• 6 kpl 10 x 60 mm:n lämpögalvan. pultteja
• 12 kulmarautaa ruuveineen
• Ruostumattomia puuruuveja, itsesenkkaavia, 4 x 35 mm ja 4 x 55 mm
• Galvanoituja nauloja, 4 x 100 mm
• Pohjustusöljyä (tarvittaessa)
• Puunsuojaa/punamultamaalia
Kompostisäiliö
45 x 45 mm:n höylättyä mäntyä/kuusta:
• 4 kulmatolppaa (A) á 100 cm
22 x 95 mm:n höylättyä mäntyä/kuusta:
• 12 rimaa (B) á 80 cm, kylkiin
• 9 rimaa (C) á 100 cm, etu- ja takasivuihin
Lisäksi:
• Ruostumattomia puuruuveja, 4 x 50 mm
• Punamultapuunsuojaa (Falu Rödfärg
Työpöytä
45 x 70 mm:n kuusta/mäntyä runkoon
• 2 pöydän pitk. sivua (A) á 140 cm
• 3 pöydän lyh. sivua (B) á 41 cm
• 2 hyllyn pitk. sivua (C) á 131 cm
• 3 hyllyn lyh. sivua (D) á 36,5 cm
• 2 jalkaa (E) á 90 cm
22 x 95 mm:n verhoilulautoja:
• 12 pöytälevyyn ja hyllyyn
Lisäksi:
• Ruostumatt. ruuveja, 4 x 50 mm ja 6 x 100 mm
• 4 lämpögalvanoitua puupulttia, 6 x 75 mm
Vie aikaa
2-4 päivää + kuivumisaika
Hinta
Noin 250 € kaikkiin tarvikkeisiin ja maaleihin.
Vaikeusaste
Tehtävästä tulee helpompi, jos sen suunnittelee ensin huolella ja piirtää paperille ennen kuin ryhtyy töihin.