Löydä ja tuhoa tappajaetanan munat

Yksi parhaista keinoista välttyä etanoilta on jäljittää ja tuhota niiden munat. Etanat voivat munia esimerkiksi kasvien, karikkeen ja ruohokasojen alle. Lue, miten ja mistä löydät pienet, maidonvalkoiset etananmunat.

Espanjansiruetana, jota tappajaetanaksikin kutsutaan, munii jopa 400 munaa vuodessa. Kuva: Flickr v/ Guillaume Brocker

Tappajaetana munii parhaillaan

Tappajaetanat ovat alati paheneva vitsaus. Etelä-Ranskassa ja Espanjassa tappajaetanoiden kantoja rajoittavat kuuma auringonpaiste ja luonnolliset viholliset.

Etanat eivät paistu hengiltä Pohjolan viileässä ilmastossa, eikä niillä ole vakiintuneita luonnollisia vihollisia. Ensimmäiset espanjansiruetanat tavattiin Suomessa vuonna 1994. Nykyään havaintoja on jo yli 300 paikkakunnalta ja ainakin Oulun korkeudelta.

Tappajaetanat ovat saaneet levittäytyä rauhassa ja vallata oman ekologisen lokeronsa. Tätä nykyä lajilla alkaa kuitenkin olla jo yksi verivihollinen: ihminen.

Uusia tietoja espanjansiruetanan munista

Tappajaetanat tekevät tuhojaan etenkin loppukesästä. Suomen talvi on kuitenkin liian kylmä espanjalaiselle etanalle, ja suurin osa aikuisista yksilöistä kuolee ensimmäisiin pakkasiin. Aiemmin uskottiin, että harvat eloon jääneet etanat munivat keväällä ja turvasivat lajinsa säilymisen. Väärin!

Tosiasiassa etanat munivat enimmäkseen syksyllä, ainakin Tanskassa. Maan ympäristöministeriön laatima selvitys kertoo, että syyskuu on etanan kovinta munimissesonkia.

Täältä löydät tappajaetanan munat

Tappajaetanat ovat hyviä vanhempia. Ne etsivät suojaisia paikkoja jälkikasvulleen ja munivat 20-40 munaa kerrallaan. Suurimmat esiintymät ovat noin 70 munan kokoisia. Etananmunia kannattaa etsiä näiden alta:

  • Monivuotiset kasvit, oksat, orvokit ja vastaavat
  • Vanhat kannot
  • Lehtikasat
  • Viherjäte
  • Muovi ja puu
  • Kukkaruukut

Etanat saavat aikaan mitä mielikuvituksellisinta tuhoa, mutta niiden muniminen on ennalta arvattavaa. Ne munivat suojaisiin paikkoihin, joissa on kosteaa maata.

Tältä tappajaetanan munat näyttävät

Varmista, että hankkiudut eroon oikeista munista. Kotoiset etanalajit kärsivät paikoin espanjansiruetanan maihinnoususta, eikä niiden munia ole syytä tuhota. Tunnistat espanjansiruetanan munat näistä tuntomerkeistä:

  • Vastamunitut munat hohtavat valkoisina.
  • Munat muuttuvat pikku hiljaa maidonvalkoisista keltaisiksi.
  • Munat ovat yleensä hieman soikeita.
  • Munien halkaisija on noin 3-4 mm. Esimerkiksi viinimäkikotilon munat ovat kaksi kertaa isompia.

Näin tuhoat tappajaetanan munat

Lapioi munat muovipussiin. Tee pussiin solmu ja heitä se ulkojäteastiaan. Se siitä.

Jos haluat tuhota munat paikalleen, kiehuva vesi on lyömätön keino. Kaada vain kiehuvaa vettä munien päälle. Jos haluat päästä munista eroon pomminvarmasti, voit kasata munat vanhaan kattilaan ja upottaa ne kiehuvaan veteen.

    Muut lukevat juuri nyt …