Tee itse ruukut kevytbetonista

Kaupasta saa vain standardimittaisia kukkaruukkuja, jotka eivät läheskään aina sovi omiin tarpeisiin. Onneksi ruukut voi tehdä itse helposti ja nopeasti kevytbetonista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
25 euroa

Johdanto

Tarkat mitat ja suorat leikkauspinnat ovat tärkeitä, jotta harkoista sahatut palat saa koottua ruukuksi. Puulevyyn tehty ohjausura auttaa sahaa pysymään suorassa.

Kun osat on sahattu, ne kootaan ruukuiksi liisterilaastilla ja ruuveilla. Lopuksi ruukut hiotaan, jotta yläreunasta tulee täysin tasainen.

Ohjeet

01
Sahaa ja kasaa palat 7 Vaihe

Tarkat mitat ja suorat leikkauspinnat ovat tärkeitä, jotta harkoista sahatut palat saadaan koottua ruu-kuksi. Puulevyyn tehty apu-ura auttaa sahaa pysymään suorassa. Kun osat on sahattu, ne kootaan ruukuiksi liisterilaastilla ja ruuveilla. Lopuksi ruukut hiotaan, jotta yläreunasta tulee täysin tasainen.

1

Aloita mittaamalla, minkä kokoisia ruukkujen pitää olla.

2

Etsi levy, jonka päällä voit sahata. Levyyn kannattaa tehdä apu-ura käsi-sirkkelillä tai pistosahalla. Osista tulee samanlaiset ja ne on helpompi koota. Apu-urasta kannattaa tehdä vähän sahattavia paloja pitempi.

3

Sahaa palat. Kun ruuvaat apu-uran päähän suoran laudan, voit keskittyä siihen, että leikkauspinnasta tulee hyvä ja sahaaminen käy salamannopeasti. Voit käyttää tavallista käsisahaa.

4

Liimaa palat yhteen, kun kaikki osat ovat valmiina. Poraa aluksi kaksi ruuvinreikää jokaiseen liitokseen 6 mm terällä. Sekoita kevytbetonille tarkoi-tettu liisterilaasti ja levitä sitä reunoihin hammaslastalla.

5

Osat kootaan 6 x 80 mm ruuveilla. Ruuveja tarvitaan vain väliaikaisesti ja ne poistetaan, kun liima on kovettunut.

6

Kiinnitä liitos liisterilaastilla ja ruu-veilla. Ruuvinreiät kannattaa porata valmiiksi ennen liisterin levittämistä.

7

Lopuksi liitokset hiotaan karkealla hiomapaperilla, jotta ruukku saa tasaisen pinnan. Upota ruuvinkannat pintaa syvemmälle, jotta hiomapaperi ei rikkoudu.

02
Päällystä ruukut 4 Vaihe

Ruukut saavat hienon ja yhtenäisen ulkonäön päällystämällä. Osta valmiiksi sekoitettua laastia, johon lisätään vain vesi. Tässä käytetään Weber 280:tä, joka tekee hienon, stukturoidun pinnan ja varmistaa, että ruukku kestää pakkasta. Vuoraa ruukku myös sisältä, jotta siitä tulee vedenpitävä. Laasti kuivuu noin vuorokaudessa, minkä jälkeen ruukku voidaan maalata.

1

Levitä laasti ja tasoita se lastalla, jotta laastia on yhtä paksusti joka puolella.

2

Hierrä laastia kumi-hiertimellä, jotta jäljestä tulee tasainen. Käytä kiertoliikettä.

3

Sivele laastia myös sisä-puolelle, jotta ruukusta tulee vesitiivis.

4

Tasoita lopuksi yläreuna. Kun laasti on täysin kuivaa, ruukut maalataan pariin kertaan betonimaalilla.

Materiaalit

  • 50 mm paksuja kevytbetonihark-koja (2 sivua 28 x 30 cm, 2 sivua 30 x 38 cm, pohja 38 x 38 cm)
  • Liisterilaastia
  • Rappauslaastia (tässä Weber 280)
  • Ruuveja 6 x 80 mm
  • Betonimaalia

Erikoistyökalut

  • Käsisirkkeli ja ohjauskisko
  • Laastikampa, 8-10 mm
  • Kumihierrin

Vie aikaa

2-3 päivää kuivumisaikoineen

Hinta

Noin 25 euroa ruukulta

Vaikeusaste

Hyvä projekti aloittelijalle. Kaikki voivat osallistua.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha