Rakennamme yksinkertaisen pihasuihkulähteen

Jos haaveilet juoksevasta vedestä pihassasi, lue ohesta, miten rakennamme yksinkertaisen ja edullisen suihkulähteen palkeista, teräslevyistä ja akvaariopumpusta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
150 euroa
Vi bygger en simpel havefontæne

Du kan også få rislende vand i haven med en hjemmebygget fontæne.

Johdanto

Tässä artikkelissa annamme vaiheittaiset ohjeet pihan suihkulähteen rakentamiseen kahdesta palkista, joista tehdään tukitolpat teräslevystä valmistetuille tippukouruille, sekä muurauspaljusta ja akvaariopumpusta.

Opit samalla viimeistelemään palkit niin, että niistä saa kätevät tolpat. Kerromme, miten tippukourut katkaistaan ja taivutetaan koveriksi. Näytämme myös, kuinka räystäskourut ja tolpat asennetaan. Sitten näytämme, miten palju ja vesipumppu asennetaan paikalleen.

Ohjeet

01
Suihkulähde 10 Vaihe

Suihkulähde koostuu kahdesta tolpasta (A), vedenpuhdistimesta ja maahan upotetusta vesisäiliöstä.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan se suihkulähteen osa, joka näkyy maan pinnalla. Kuori aluksi kaksi pölkkyä ja poraa niihin reiät vesiletkuja varten. Sen jälkeen on aika muotoilla koristeelliset vesikourut (B), jotka asennetaan maahan upotettuihin tolppiin.

1

Kuori tolpat (A). Voit käyttää kuorimiseen talttaa. Jos puu on hieman kosteaa, kuori irtoaa melkein itsestään.

2

Sahaa kourut (B) sopivan pituisiksi. Se onnistuu helposti pistosahalla ja pienihampaisella metalliterällä.

3

Taita kourut (B) keskeltä. Ota teräslevyt ja piirrä niiden keskelle merkit. Purista levy kiinni työpöytään tai kahden puun väliin ja taita levy 90 asteen kulmaan.

4

Lyö kulmat suoriksi. Jos et saa taitettua levyjä suorakulmaisiksi pelkillä käsivoimilla, voit koputtaa kulman suoraksi vasaralla.

5

Tee tolppiin kourujen mentävät urat. Mittaa kourun (B) pään paikka. Pidä kourua paikallaan ja merkitse sen asennuskohta.

6

Sahaa paikat kouruille (B). Käytä monitoimityökalua tai pientä sahaa. Tee viilloista reilun millin paksuiset, jotta voit työntää pellit puun sisään.

7

Poraa reikä vesiletkulle ylimmän kourun pohjan kohdalle. Käytä vesiletkun kokoista lattaterää. Poraa puun keskikohtaan asti.

8

Koverra reikä tolpan (A) päähän. Voit käyttää kovertamiseen lattaterää ja talttaa. Tee reiästä niin syvä, että se yltää 3 senttiä reiän alapuolelle.

9

Tee letkulle aukko. Poraa sisäänmenoreikä tolpan taakse ja työnnä letku koverrettuun tilaan 45-asteen kulmassa.

10

Kiinnitä letku. Ruuvaa letku tolpan taakse johtokiinnikkeillä ja 4x35 millin ruuveilla. Lyö kourut (B) uriin.

02
Asenna suihkulähde 10 Vaihe

Nyt on aika pystyttää suihkulähde. Valitse suihkulähteen paikka ja upota sen kohdalle palju. Sen jälkeen voit kaivaa kuopat tolpille, jotka valetaan maahan. Lopuksi suihkulähteeseen liitetään pumppu, ja altaalle tehdään suojus.

1

Upota allas maahan. Tässä käytetään laastipaljua, jonka halkaisija on 50 senttiä. Asenna palju vaakasuoraan.

2

Tee kuopat tolpille (A). Tee kuopat maakairalla paljun viereen. Pane paljun pohjalle jotain raskasta, jotta se ei liiku.

3

Pystytä tolpat (A) kuoppiin. Kaada kuoppiin puoli pussillista kuivabetonia, mutta älä tiivistä sitä. Lisää päälle multaa.

4

Pystytä tolpat suoraan (A). Käytä vatupassia, jotta saat tolpat pystysuoraan.

5

Tiivistä maa tolppien ympärille. Tolppien pitää pysyä pystyssä. Kaada sen jälkeen vettä kuoppiin, jotta betoni kastuu ja alkaa kovettua.

6

Ruuvaa lauta kiinni tolppien päihin. Laudan on tarkoitus pitää tolpat paikoillaan sillä aikaa, kun betoni kovettuu. Käytä vatupassia, jotta tolpat eivät mene vinoon.

7

Kourujen (B) pitää olla toistensa kohdilla. Voit tarkistaa, ovatko kourut paikoillaan pitämällä keppiä niitä vasten. Kepin pitää osua kaikkiin kouruihin. Jos niin ei ole, siirrä kouruja.

8

Aseta pumppu (E) paljun (D) pohjalle. Liitä pumppu vesiletkuun (F). Täytä palju vedellä ja kytke pumppuun virta. Tarkista, että kaikki toimii.

9

Leikkaa tolpille hatut (C). Leikkaa hatut samasta 1 milliä paksusta pellistä kuin kourut (B). Hattujen pitää olla yhtä isoja kuin tolppien päät (A).

10

Liimaa hatut (C) kiinni. Sumuta asennusliimaa tolppien päälle ja liimaa peitelevyt kiinni.

Materiaalit

Pölkkyjä Ø 10-12 cm

  • 2 tolppaa (A) á 185 cm

Teräslevyä 1 mm

  • 5 vesikourua (B) á 12x35 cm
  • 2 tolpanhattua (C), Ø 10-12 cm

Muuta

  • 1 laastipalju (D), Ø 50 cm
  • 1 suihkuvesipumppu (E)
  • 2 metriä vesiletkua (F)
  • 10 johtokiinnikettä
  • 1 säkki kuivabetonia

Erikoistyökalut

  • Puuporanterä, Ø 25 mm

Vie aikaa

Pitkän työpäivän.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Projekti on yksinkertainen.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha