Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Luja portti kestävillä puusepänliitoksilla.

Tyylikäs puutalo tarvitsee eteensä komean portin. Portti viimeistelee pihaa kiertävän aidan ja kutsuu vieraat peremmälle. Portilla on myös muita tarkoituksia. Avattu portti kertoo, että taloon sopii tulla, mutta suljettu portti kehottaa jättämään asukkaat rauhaan. Portti voi olla myös viesti siitä, millaista väkeä talossa asuu. Jykevä ja hyvässä kunnossa pidetty portti antaa ymmärtää, että talon asiat ovat oikeassa järjestyksessä.

Tämän portin tolpat ja ylähirsi on tehty järeistä parruista, jotka kestävät raskaiden ovien painon. Portti on niin painava, että tolpat pitää kiinnittää maahan tavallista tukevammin. Tolpat upotetaan lähes puolentoista metrin syvyyteen ja valetaan kiinni maahan. Valaminen sujuu helposti valmiilla kuivabetonilla, johon lisätään vain vesi.

Portin rakenteesta tehdään erittäin tukeva puusepänliitoksilla. Tolppien päihin veistetään tapit, jotka upotetaan ylähirteen. Ylähirren päihin kiinnitettävät vinotuet vakauttavat portin sivusuunnassa. Portissa on myös erittäin tukevat ovet, joiden ristikkäiset lankut on upotettu keskeltä toisiinsa.

Ovet kiinnitetään tolppiin tukevilla saranoilla. Ne pitävät huolen siitä, etteivät ovet ala roikkua.

Lataa rakennusohjeet ja vaihe vaiheelta etenevät rakennusohjeet

Rakennusohjeissa näytetään muun muassa, miten:

  • kiinnität tolpat maahan
  • rakennat portin isoista parruista
  • rakennat ovet ja asennat pystyrimat