Rakenna portti, joka kestää

Rakenna portti, joka kestää! Tässä komeassa pariportissa on ristiinkoolatut ovet, tukevasti maahan kiinnitetyt tolpat ja vinotuilla vahvistettu ylähirsi. Lujempaa porttia on vaikea kuvitella!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
500 euroa.

Johdanto

Tyylikäs puutalo tarvitsee eteensä komean portin. Portti viimeistelee pihaa kiertävän aidan ja kutsuu vieraat peremmälle. Portilla on myös muita tarkoituksia. Avattu portti kertoo, että taloon sopii tulla, mutta suljettu portti kehottaa jättämään asukkaat rauhaan. Portti voi olla myös viesti siitä, millaista väkeä talossa asuu. Jykevä ja hyvässä kunnossa pidetty portti antaa ymmärtää, että talon asiat ovat oikeassa järjestyksessä.

Tämän portin tolpat ja ylähirsi on tehty järeistä parruista, jotka kestävät raskaiden ovien painon. Portti on niin painava, että tolpat pitää kiinnittää maahan tavallista tukevammin. Tolpat upotetaan lähes puolentoista metrin syvyyteen ja valetaan kiinni maahan. Valaminen sujuu helposti valmiilla kuivabetonilla, johon lisätään vain vesi.

Portin rakenteesta tehdään erittäin tukeva puusepänliitoksilla. Tolppien päihin veistetään tapit, jotka upotetaan ylähirteen. Ylähirren päihin kiinnitettävät vinotuet vakauttavat portin sivusuunnassa. Portissa on myös erittäin tukevat ovet, joiden ristikkäiset lankut on upotettu keskeltä toisiinsa.

Ovet kiinnitetään tolppiin tukevilla saranoilla. Ne pitävät huolen siitä, etteivät ovet ala roikkua.

Ohjeet

01
Portin runko 10 Vaihe

Portin runko rakennetaan järeistä parruista. Porttiin tarvitaan kaksi tolppaa ja ylähirsi, jonka päihin veistetään tyylikkäät kartiot. Ylänurkat jäykistetään vinotuilla.

Tolppien päihin tehdään ylähirteen upotettavat tapit, jotka vahvistavat portin rakennetta. Liitokset lukitaan pyörölistan pätkällä.

Portti pystytetään kokonaisena. Pystytykseen kannattaa pyytää avuksi muutama voimakas kaveri, sillä portti on raskas!

1

Piirrä tapin paikka tolppaan (A). Sahaa tappi käsisirkkelillä tai upotussahalla. Säädä terä oikeaan syvyyteen (5 senttiä) ja sahaa puuhun monta uraa vieri viereen.

2

Irrota ylimääräiset osat taltalla. Tapin nurkat kannattaa pyöristää, jotta se painuu helposti ylähirteen tehtäviin koloihin.

3

Sahaa ylähirren (B) päihin pienet kartiot. Piirrä tolppaan sahauslinja ja käännä sahan terä 30 asteen kulmaan. Voit sahata päät myös käsisahalla, ellei sirkkelin terä yllä tarpeeksi syvälle.

4

Piirrä tapinreikien paikat ylähirteen (B). Merkitse aluksi tolpan ja ylähirren pään välinen etäisyys. Aseta tappi ylähirren päälle ja piirrä viiva tapin reunan kohdalle.

5

Aloita tapinreiän tekeminen poraamalla. Reiän pitää olla noin 110 milliä syvä, jotta tappi mahtuu kokonaan sisään. Pidä terä suorassa ja viivojen sisäpuolella.

6

Siisti reiän reunat taltalla huolellisesti nurkkia myöten. Poista puuta vähän kerrallaan ja varmista, että reiästä tulee tapin suuntainen.

7

Yhdistä tolppa (A) ylähirteen (B). Poraa ylähirteen reikä 21 millin terällä. Keskeytä poraaminen, kun terän kärki puhkaisee ylä-hirren ja tekee tolppaan pienen jäljen. Poraa tappiin reikä neljä milliä merkin alapuolelle.

8

Voit jyrsiä tolppien nurkkiin viisteet, jos haluat keventää portin ilmettä. Tässä viisteet jyrsitään sekä tolppiin (A), ylähirteen (B) että vinotukiin (C).

9

Kokoa portti. Varmista, että tolpat (A) ja ylähirsi (B) ovat toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa. Ruuvaa vinotuet (C) nurkkiin 6x120 millin ruuveilla. Lyö pyörölistat kumpaankin liitokseen.

10

Kiinnitä tolppiin (A) tukilankku tarkasti 120 senttiä ylähirren (B) alapuolelle. Portti on helpompi säätää suoraan tukilankusta kuin yläpuusta mittaamalla. Jos kuopat eivät ole aivan yhtä syvät, nosta alempaa tolppaa lisäämällä sen alle betonia. Kiinnitä ylähirren puoli-väliin lauta ja nosta portti pystyyn sen avulla. Portti on raskas, joten sen pystyttämiseen kannattaa pyytää avuksi 3-4 kaveria!

02
Ovet ja pystyrimoitus 6 Vaihe

Portin oviin tehdään perinteinen pysty rimoitus.

Oven runko rakennetaan ylä- ja alalankusta sekä kahdesta ristikkäin asennettavasta lankusta, jotka lovetaan keskeltä kiinni toisiinsa.

Ovien reunoille asennetaan kokonaiset laudat ja niiden väliin puolta kapeammat rimat. Rimoihin ja lautoihin sahataan terävät kärjet. Muista tehdä oviin stopparit, jotta ne eivät heilu toistensa ohi.

1

Rakenna ovien rungot suoralla alustalla. Aseta pystylaudat (H) pöydälle ja lankut (F) niiden päälle. Anna lankkujen toisten päiden mennä neljä senttiä laudan reunan yli, jotta lankut yltävät kiinni toiseen oveen.

2

Mittaa ristilankkujen paikat. Aseta lankku (G) oven rungon päälle nurkasta nurkkaan. Piirrä lankun toiseen päähän sahaus linja. Aseta sahattu pää nurkkaan, piirrä sahauslinja toiseen päähän ja sahaa.

3

Sahaa toisen ristilankun toinen pää ja merkitse, missä kohdassa lankut (G) risteävät. Tee kumpaankin osaan lankun puoliväliin ulottuva lovi. Siten liitoksesta tulee mahdollisimman kestävä.

4

Asenna pystyrimat (J). Aseta portin alareunaan vatupassi tai suora lauta ja paina rimojen päät sitä vasten. Piirrä viiva ja asenna ruuvit suoraan linjaan.

5

Nämä ovet viimeistellään jyrsimällä lankkujen (F ja D) sekä lautojen (H) reunat. Lankkujen ja lautojen reunat on helppo viistää yläjyrsimellä.

6

Kiinnitä ovet tolppiin. Aseta maahan suora lauta ja nosta ovet niiden päälle. Kiilaa lauta vaakasuoraan. Kun ovet ovat tarpeeksi kaukana maasta, kiinnitä ne tolppiin isoilla saranoilla.

Materiaalit

150x150 mm tolppaa (porttiin):

 • 2 tolppaa (A) á 297,5 cm
 • 1 ylähirsi (B), 360 cm
 • 2 vinotukea (C) á 60 cm

45x120 mm lankkua (oviin):

 • 2 vaakalankkua (D) á 139,5 cm
 • 2 ristilankkua (E) á 168 cm
 • 2 vaakalankkua (F) á 147,5 cm
 • 2 ristilankkua (G) á 170 cm

21x120 mm lautaa
(oven laudoiksi ja rimoiksi):

 • 4 kokonaista lautaa (H) á 142 cm
 • 20 puolikasta lautaa (J) á 138 cm

Lisäksi:

 • Kuivabetonia, 25 kg
 • Pyörölistaa, 22 mm
 • Ruuveja: 5,5x60 ja 6x120 mm
 • 4 isoa saranaa
 • 1 teräskahva
 • 1 salpa
 • Pohjustetta
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • Moottoroitu maakaira
 • Upotussaha tai käsisirkkeli ja ohjainkisko
 • Puuporanterä
 • Yläjyrsin

Vie aikaa

3-4 päivää + päivä maalaamiseen.

Hinta

Noin 500 euroa.

Vaikeusaste

Työ on raskasta, muttei erityisen vaikeaa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Portti

Portit ovat kiinni järeissä tolpissa, jotka on ankkuroitu maahan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pystytä tolpat

Portti on helppo nostaa pystyyn yläpuuhun kiinnitetyn laudan avulla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Koko jalusta

Tolpat ja yläpuu ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Vinotuet on ruuvattu kiinni kulmiin. Jokaiseen liitokseen on asennettu pyörölistat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Portin ristikko

Porttien ristikot tehdään sahaamalla laudat puoliväliin asti risteyskohdasta ja liittämällä ne yhteen.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puutarha