Rakenna oma suihkulähde

Juoksevan veden ääni puutarhassa kuulostaa mukavalta ja rauhoittavalta, luo tunnelmaa ja houkuttelee monia lintuja. Tämän kuusikulmaisen altaan voit rakentaa kauniin kesäpäivän aikana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
130 euroa

Johdanto

Puutarhan suihkuallas kuuluu niihin mukaviin projekteihin, joissa tulee upeaa jälkeä nopeasti. Allas on helppo siirtää, sillä se on asennettu terassin päälle, mutta se voidaan myös kaivaa maahan niin, että vain altaan vaakareuna nousee terassinreunan yli. Tässä tapauksessa piirroksen verhoilulautoja (C) ei tarvita.

Työ helpottuu näin entisestään. Seuraamalla työohjeitamme luot jännittävän kuusikulmaisen altaan, mutta jos haluat helpottaa työtäsi edelleen, voit toki ”tyytyä” myös neliskulmaiseen suihkualtaaseen.

Vedenpaine on melkoinen, joten varmista, että ”laatikko” on riittävän vahva ja ruuvattu tukevasti yhteen, jotta sen sivut eivät pullistu ja väänny. Käytä kovapuuta tai painekyllästettyä puutavaraa, joka sietää kosteutta.

LUE LISÄÄ: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Ohjeet

01
Pohja ja sivut 6 Vaihe

1

Piirrä noin Ø 60 cm:n ympyrä pohjalevyyn (A). Ympyrä voidaan piirtää kiinnittämällä lyijykynä listan toiseen päähän ja naulaamalla lista levyn keskelle. Ympyrän sisälle merkitään kuusikulmio kuudella säteellä.

2

Leikkaa kuusi sivua (B) 60°:n kul-maan. Nämä ovat lyhyimpiä sivuja - sisäsivuja -, joiden pituudeksi tulee 60 cm. Katkaisu-/jiirisaha on hyvä väline tähän, mutta käsisaha ja suuntakulmain käyvät myös.

3

Aseta kuusi sivua pohjalevylle. Merkitse pohjalevyyn sahauslinjat sivukappaleiden mukaan.

Sahaa pohjalevy pistosahalla merkintöjen mukaan.

4

Kiinnitä sivut pohjalevyyn ruuvipuristimilla. Sen jälkeen sivukappaleet kiinnitetään 5 x 60 mm:n ruuveilla. Ruuvaa pohjalevyn alapuolelta sivukappaleisiin.

5

Sivukappaleet ruuvataan myös toisiinsa kiinni. Käytä 5 x 80 mm:n ruuveja ja ruuvaa sivut yhteen kulmien yläreunasta. Lisäksi jokaisen kulman sisäpintaan kiinnitetään naulauslevy (F), joka on taivutettu 120°:n kulmaan.

Kiinnitä jokaiseen kulmaliitokseen naulauslevy. Käytä 4 x 40 mm:n ruuveja.

6

Jotta allas näyttäisi siistiltä, hio sen sivut esimerkiksi nauhahiomakoneella. Hio niin, että pohjalevy on samassa tasossa sivujen kanssa.

02
Päälliverhoilu 6 Vaihe

1

Tältä näyttää valmis pohjalevy sivuineen. Jos päätät upottaa altaan maahan, voit jättää sivuverhoilulaudat (C) kokonaan pois. Me valmistamme ne nyt.

2

Aseta katkaisu/jiirisaha 60°:n kulmaan. Sahaa kuusi sivuverhoilulautaa (C) niin, että ne sopivat altaan sivuille.

3

Kiinnitä sivuverhoilu altaaseen ruuvipuristimilla. Kiinnitä verhoilulaudat 5 x 60 mm:n ruuveilla. Ruuvaa sisältä ulospäin.

4

Sahaa vaakareunalaudat (D). Käytä katkaisu-/jiirisahaa ja sahaa laudat 60°:n kulmaan. Reunalautojen on asetuttava keskelle altaan sivujen päälle. Tarkista, että laudat sopivat, ja sahaa ne yksitellen.

Vaakareunalaudat ovat valmiita asennettaviksi.

Suihkuallas koristellaan kaloin

On makuasia, haluaako koristaa altaan puuleikkauksilla ja -kuvioilla.

Piirrä kala pahville ruutupaperimallin mukaan, niin saat valmiin kaavan.

Voit piirtää kalat ohuille mänty-levyille valmiin kaavapiirroksen avulla. Sahaa kalat pistosahalla ja petsaa ne kertaalleen. Kuviot kiinnitetään 1,6 x 35 mm:n galvanoiduilla nauloilla.

03
Allasmuovi 6 Vaihe

1

Kun allas vuorataan muovilla (G), tarvitaan niittipistoolia ja taittoteräveistä. Levitä muovi ja paina se tiiviisti altaan pohjaa vasten.

2

Kiinnitä muovi altaan yläreunaan. Käytä riittävästi niittejä. Ylimääräisen muovin voi leikata pois taittoteräveitsellä.

3

Valmis vuorattu allaslaatikko. Allasmuovivaihtoehtoja on monia: eri paksuuksia ja eri materiaaleja. Tämänkaltaiseen altaaseen riittää hyvin edullinen 0,4 mm:n muovi.

4

Vaakareunalaudat (D) kiinnitetään altaan päälle. Käytä 5 x 60 mm:n ruuveja ja ruuvaa ne hieman viistoon, niin ne pitävät parhaiten.

5

Pumpun letkun voi piilottaa reunalautojen alle. Sahaa sivujen (B ja C) kulmaukseen urat ennen kuin katat ne muovilla ja kiinnität viimeiset kaksi reunalautaa.

6

Aseta allas lopulliselle paikalleen. Tarkista, että allas on täysin vaaterissa. Täytä altaan pohja pienillä kivillä (H) ja aseta pumppu (J) ennen kuin kaadat uuteen suihkualtaaseesi vettä.

Tarkkaile vedenkorkeutta

Altaasta haihtuu aina vettä, joten pidä vedenkorkeutta säännölli-sesti silmällä. Pumppu ei nimittäin kestä käydä kuivana, sillä se on vesijäähdytteinen. Sadekuuro yleensä hoitaa asian. Jos allas on tyhjennettävä, voit käyttää edul-lista porakoneen pumppua.

Tämä terassin pieni kulmaus on muutettu keitaaksi.

Materiaalit

15 mm:n vesivaneria:

 • 1 pohjalevy (A), 120 x 131 cm

45 x 145 mm:n painekyll. lautoja:

 • 6 sivua (B) à 65,2 cm

21 x 145 mm:n kovapuuterassilautoja:

 • 6 sivuverhoilulautaa (C) á 67,8 cm
 • 6 reunalautaa (D) á 73 cm

9 x 95 mm:n mäntyä:

 • 12 kalaa (E) á noin 25 cm

Lisäksi:

 • 6 naulauslevyä (F) á 100 x 220 mm
 • Allasmuovia (G), 150 x 160 cm
 • Pieniä kiviä (H) pohjalle
 • 1 lähdevesipumppu (J)
 • 5 x 80, 5 x 60 ja 4 x 40 mm:n ruuveja
 • 1,6 x 35 mm:n galvanoituja nauloja

Vie aikaa

Suihkulähde syntyy päivässä.

Hinta

Materiaalit maksavat noin 80 €. Pumppujen hinnat alkavat noin 50 €:sta.

Vaikeusaste

Vaikeinta on lankkujen ja lautojen sahaus 60°:n kulmaan. Mutta hyvällä katkaisu/jiirisahalla tästä selviää helposti.

Piirustus

Valitse sopiva pumppu

Valitse pumppu, jonka vesisuihkun korkeutta voi säätää. Tämä on tärkeää, jotta saisit vesisuihkun ja altaan suhteet sopimaan toisiinsa. Liian korkea vesisuihku on huono, sillä tuuli puhaltaa hetkessä kaiken veden altaasta ulos.

Valitse sopiva pumppu

Valitse pumppu, jonka vesisuihkun korkeutta voi säätää. Tämä on tärkeää, jotta saisit vesisuihkun ja altaan suhteet sopimaan toisiinsa. Liian korkea vesisuihku on huono, sillä tuuli puhaltaa hetkessä kaiken veden altaasta ulos.

Vettä kestävää kovapuuta ei välttämättä tarvitse hioa, mutta puuöljy saa sen hehkumaan.

Valitse sopiva pumppu

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha