Puutarhasilta

Unohda kaiki hankalat rakennelmat ja puun taivuttaminen Nyt näet, miten perinteisen kaarisillan voi rakentaa yhdessä päivässä.

Kaarisillan reisipuut sahataan kahdesta paksusta parrusta. Tähän tarvitaan kyllästettyä 50 x 200 mm:n lankkua, joiden pituus on 2,4 metriä.Hankalinta on piirtää kaaren muoto, joten tässä pääsee näyttämään taiteellisia kykyjään.

Ensin merkitään lankun keskikohta eli 120 cm:n mitta päästä alkaen. Tee merkki lankun reunaan.Sitten lankun toisesta laidasta 40 cm päähän tehdään merkki, ja samanlainen merkki toiseen päähän vastaavaan kohtaan. Vedä viiva keskimerkistä 40 cm:n merkkiin, ja sama toiselle puolelle.

Tähän tarvitaan pitkä mitta. Näiden apuviivojen keskikohtaan tehdään kumpaankin sivuun vielä yksi merkki.Mittaa vielä 5 cm keskeltä kummankin apuviivan kohdalle. Nyt kaaret piirretään vapaalla kädellä. Jos olet epävarma taidoistasi, kannattaa ehkä ensin piirtää kaavat paperille.

Kaari on nyt piirretty. Huomaa, että reunan ja kaaren yläosan välillä on vain pari senttimetriä.Sitten kaari sahataan irti. Se sujuu parhaiten pieniteräisellä pistosahalla, jolla on helpompi seurata piirrosviivaa. Kun olet sahannut kaaren irti, aseta kaari lankun päälle. Nyt näet, miten kaarisillan reisipuu on syntymässä.Kiinnitä osat yhteen 10 x 220 mm:n pulteilla.

Sijoita kaksi pulttia kumpaankin päähän 10 cm:n välein, niin molemmat saavat kunnon otteen molemmista puuosista. Merkitse niiden sijaintipaikat ja kiinnitä kappaleet yhteen kahdella suurella puristimella. Poraa pultteja varten reiät 10 mm:n puuporalla. Huomaa, että poraa pidetään hieman viistosti.

Silloin pultit tarttuvat tiukemmin puuainekseen.Kun olet porannut päällimmäisen läpi ja puoliväliin alimmaista, ota osat erilleen. Poraa sitten kokonaan alimmaisen läpi. Koska reikä on jo hyvällä alulla, suunta on helppo säilyttää. Pane ylimmäinen kappale oikealle kohdalle ja tee merkit kumpaankin päähän. Pursota merkkien väliin poluyretaaniliimaa.

Aseta yläkappale liimakohtaan ja kiinnitä puristimella. Lyö pultit sisään, pujota toiselle puolelle prikka ja kiristä mutteri yt on yksi reisipuu valmis, ja toinen tehdään samalla tavalla. Voit käyttää valmista puuta mallina piirtäessäsi kaarta, jotta siitä tulee varmasti samankokoinen. Nyt molemmat reisipuut ovat valmiina, ja seuraavaksi ne yhdistetään.

Reisipuut kiinnitetään kierretangoilla, joita varten niihin porataan reiät. Reiät tulevat 5 cm:n päähän reunasta ja 10 cm:n päähän kaaren päästä. Aseta kaaret täsmälleen kohdakkain ja poraa molempien läpi 8 mm:n puuporalla. Pane kierretanko reisipuun kummankin pään reikään niin, että kummallekin puolelle tulee prikka ja mutteri. Kiristä hyvin.

Mittaa nyt reisipuiden välinen etäisyys. Tässä etäisyydeksi tulee 65 cm, mutta mittaa voi tietysti vaihdella sen mukaan, miten leveän sillan haluaa. Kun mutterit ja prikat ovat paikallaan, voidaan silta koota valmiiksi. Ensin on hyvä tarkistaa, että mitta on varmasti sama kummassakin päässä.

Kiristä mutterit tiukaksi kummassakin päässä, tarkista mitat vielä kerran ja sahaa sitten tankojen päistä liika pois rautasahalla. Nyt siltaan tarvitaan enää laudoitus. Sen pitää ulottua kummaltakin puolelta hieman reisipuun ulkopuolelle. Tässä laudat on sahattu 28 x 120 mm:n kyllästetystä männystä.

Laudat on sahattu keskeltä halki niin, että niiden leveys on nyt 58 mm.Kun lautojen paksuus on 28 mm, pitää ruuvien olla ainakin 60 mm pitkiä. Kyllästettyyn puuhun käytetään ruostumattomia ruuveja, joihin kyllästysaine ei aiheuta korroosiota.Kiinnitä lauta ensin sillan kumpaankin päähän ja vasta sitten muut laudat.

Ennen lautojen kiinnittämistä on hyvä merkitä ruuvien paikat ja samoin lautojen väliin jäävän raon leveys, tässä se on 1 cm. Kiinnitä laudat yhdellä ruuvilla kummastakin päästä. Yritä saada ruuvit suoraan riviin. Silta on valmis, ja nyt pääsee kuivin kengin puron yli.Jos haluat romanttisemman näköisen sillan, voit maalata sen tai käsitellä peittävällä puunsuoja-aineella.

Maalaa siinä tapauksessa kaikki osat ennen sillan kokoamista. Sillasta voi tehdä myös pidemmän, jos puro on leveämpi. Silloin laudoituksen ja tukitankojen väliin sijoitetaan pari paksua lankunpätkää, jolloin reisipuut pitenevät, ja astinlautoja tulee enemmän.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutarha