Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Rautakaupoissa myytävät sadevesisäiliöt ovat yleensä korkeintaan 300-litraisia, joten niihin mahtuva vesi ei riitä pihan kastelemiseen kovin pitkäksi aikaa. Tuhannen litran säiliössä on tarpeeksi vettä isonkin pihan kasteluun, mutta iso tankki pilaa helposti talon julkisivun tai terassilta avautuvan maiseman.

Sadevesitynnyri sijoitetaan yleensä syöksytorven alle, jotta vesi valuu katolta suoraan säiliöön. Iso muovitankki ei kuitenkaan näytä hyvältä talon nurkalla, joten asiaan pitää keksiä parempi ratkaisu.

Onneksi säiliötä ei ole pakko säilyttää talon edustalla tai pihan paraatipaikalla. Tankin voi piilottaa pihan perälle tai talon taakse, ja veden voi johtaa säiliöön letkua pitkin. Letku on helppo upottaa nurmikon tai pihalaattojen alle.

Kuormalavan päällä olevaa säiliötä on helppo liikutella, ja lava pitää säiliön pystyssä. Tuhannen litran säiliöitä myydään käytettynä hieman yli 50 eurolla.

Siksi se toimii

Veden pinta on aina yhtä korkealla letkun molemmissa päissä. Kun letkuun valuu lisää vettä, veden pinta nousee samaan tahtiin kummassakin päässä. Lopulta vesi nousee niin ylös, että se alkaa valua ulos letkun toisesta päästä.

Siksi on erittäin tärkeää, että sadevesi kerätään talteen ja johdetaan letkuun säiliön pinnan yläpuolelta.

Kun säiliö on täynnä, letku täyttyy piripintaan ja ylimääräinen vesi valuu normaaliin tapaan syöksyputkea pitkin viemäriin.

Asenna vedenkerääjä

Syöksytorven sadevedenkerääjä pitää asentaa sopivaan korkeuteen, jotta vesi valuu letkua pitkin säiliöön. Kerääjä pitää asentaa vesisäiliön pinnan yläpuolelle, jotta painovoimaan perustuva järjestelmä toimii oikein. Lyhennä syöksytorven suoraa osaa sen verran, että sadevedenkerääjä mahtuu syöksytorven yläpään ja räystäskappaleen väliin.

Kiinnitä vesiletku säiliöön

Vesiletku kiinnitetään säiliön yläosaan ja letku upotetaan nurmikkoon tai laattojen alle. Järjestelmä toimii painovoiman avulla. Vesi valuu syöksytorvesta säiliöön, kunhan sadevedenkerääjä kiinnitetään syöksytorveen vesisäiliön pintaa korkeamalle.