Piilota sotkut ja nauti pihasta

Onko sinunkin pihallasi, joka on täynnä vanhoja laattoja, puutarhajätettä ja muuta törkyä? Roskien kasaaminen yhteen paikkaan on kätevää, mutta näyttää rumalta. Piilota jätekasa kätevän aidan taakse siksi aikaa, kunnes ehdit kärrätä roskat kaatopaikalle!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Tämän aidan rakentaminen sopii kaikille. Lue vaihe vaiheelta etenevistä rakennusohjeista muun muassa, miten tolppakengät upotetaan maahan, aitaelementit rakennetaan ja aita kiinnitetään tolppakenkiin.

Ohjeet

01
Kaiva kuopat pilarikengille 5 Vaihe

Tämä aita tehdään elementeistä, jotka kiinnitetään maahan upotettuihin pilarikenkiin. Maapohja on hieman viettävä, joten pilarikengät pitää upottaa eri syvyyksiin.

Kun pilarikenkien kuopat on kaivettu, niiden korko tarkistetaan vatupassilla ja suoralla laudalla. Aseta vatupassi laudan päälle ja nosta tai upota kenkiä tarpeen mukaan.

1

Mittaa pilarikenkien paikat ja kaiva niille kuopat. Kaada hieman hiekkaa kuopan pohjalle, jotta pilarikengät on helppo hienosäätää oikeaan paikkaan ja korkoon.

2

Laske pilarikenkä kuoppaan. Tarkista, että korkeus on sopiva. Hiero tolppa kiinni hiekkaan mahdollisimman suoraan. Mittaa muiden tolppien korko sen mukaan.

3

Varmista, että pilarikengät ovat yhtä korkealla. Aseta esimerkiksi pitkä ja suora lauta kahden pilarikengän päälle ja säädä pilarikenkien korkeutta tarpeen mukaan.

4

Leikkaa pilarikengästä pala, jos sen tielle osuu esimerkiksi iso kivi. Tämä pilarikenkä piti katkaista, jotta se saatiin samalle tasolle muiden pilarikenkien kanssa.

5

Viimeinen pilarikenkä on paikallaan. Viimeinen pilarikenkä piti upottaa hieman muita syvemmälle, jotta aitaelementit asettuivat suoraan linjaan.

02
Tee tolpat ja rakenna elementit 5 Vaihe

Tämä aita tehdään kolmesta elementistä. Jokaisessa elementissä on laudoilla vuorattu runko, joka ruuvataan kiinni tolppiin. Valmiit elementit kiinnitetään maahan upotettuihin pilarikenkiin.

Valmiit tolpat ovat helppo valinta, mutta kahdesta 45x95 millin kestopuu-lankusta tehdyt tolpat tulevat noin kaksi euroa halvemmiksi.

Tee aluksi yksi elementti ja kokoa loput sen päällä, jotta elementeistä tulee täsmälleen samanlaiset.

1

Kokoa tolppa (A) kahdesta lankusta. Voit ostaa myös valmiita tolppia, mutta kahdesta lankusta tehdyt tolpat tulevat halvemmiksi. Lyhennä lankut sopiviksi ja yhdistä ne toisiinsa 6x90 millin ruuveilla.

2

Rakenna aitaelementit. Tee aluksi runko pystyosista (B) sekä ylä- ja alalaudoista (C). Tarkista rungon molemmat ristimitat, jotta elementistä tulee varmasti suorakulmainen.

3

Kiinnitä loput laudoista elementteihin. Kun ylin ja alin lauta ovat paikallaan, voit laskea, kuinka isot raot lautojen väliin pitää jättää. Tässä aidassa sopiva rako on 5 milliä.

4

Aseta tolppa (A) aitaelementin päälle ja mittaa tolpan paikka. Harkitse, kuinka paljon tilaa aidan ja maan väliin kannattaa jättää. Tässä maan pinnan ja alimman laudan väliin jätetään 10 sentin rako.

5

Kiinnitä aitaelementit tolppiin neljällä 6x80 millin ruuvilla. Ruuvaa ruuvit pysty-osan (B) läpi tolppaan (A).

03
Kiinnitä elementit pilarikenkiin 5 Vaihe

Kun kaikki aitaelementit ovat valmiit, ne kiinnitetään pilarikenkiin. Asenna elementin molemmat päät pilarikenkiin ja ruuvaa elementit aluksi kiinni toiselta puolelta. Tarkista, että elementit ovat suorassa, ennen kuin kiinnität ne myös toiselta puolelta.

Yhtä tämän aidan elementeistä käytetään porttina. Se kiinnitetään toiselta puolelta saranoilla ja tuetaan toiselta puolelta laudanpätkällä, jotta portti pysyy suorassa.

1

Asenna elementit pilarikenkiin. Kiinnitä ne aluksi toiselta puolelta 8x40 millin kansi-ruuveilla. Varmista, että tolpan alle jää pari senttiä tilaa, jotta tolpan tyvi ei jää veteen.

2

Tarkista, että elementti on suorassa. Se on helppoa esimerkiksi pitkän laudan ja vatupassin avulla. Kun elementti on suorassa, ruuvaa se kiinni tolppaan toiselta puolelta.

3

Peittele pilarikengät, kun kaikki elementit ovat oikeilla paikoillaan ja suorassa. Aita näyttää siistiltä, jos betoni peitetään kokonaan näkyvistä.

4

Tue viimeinen, porttina toimiva elementti oikeaan korkeuteen. Suljettu portti ei saa roikkua, vaan sen pitää olla suorassa ja samalla korkeudella muiden elementtien kanssa.

5

Kiinnitä viimeinen elementti saranoilla. Elementin taakse kannattaa asentaa pieni kapula, jotta saranoiden ruuvit tarttuvat kunnolla kiinni.

Materiaalit

  • 3 pilarikenkää
  • 4 tolppaa (A), 120 cm pitkiä. Nämä tolpat tehtiin kahdesta 45x95 millin lankusta.
  • 6 vaakaosaa (B), 45x45 mm rimaa, 150 cm pitkiä
  • Lautoja (C), 22x95 mm, 150 cm pitkiä
  • 3 peitelautaa (D), 22x95 mm, 150 cm pitkiä
  • 2 saranaa, 300 mm
  • Ruuveja: 4,2x42 mm, 6x90 mm ja 8x40 mm kansiruuveja

Vie aikaa

Noin 1-2 päivää

Hinta

Noin 150 euroa

Vaikeusaste

Projekti, joka sopii kaikille. Asenna tolppakengät tarkasti oikeisiin paikkoihin, jotta aidasta tulee suora.

Piirustus

3D-malli

Jäteastiasuoja

3D-malli

Tolppakengät pitävät rakenteen kuivana

Jäteastiasuoja ei ime kosteutta maasta, kun tolpat pystytetään tolppakenkiin.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarha