Terassi ja palju samassa pakatissa

30 neliön kokoisen terassin rakentaminen voi tuntua kovalta urakalta, ja paljun upottaminen terassiin saattaa tuntua suorastaan ylivoimaiselta. Terassin tekeminen sujuu kuitenkin helposti sen jälkeen, kun tolpat on asennettu oikein. Lopputulos saa naapurien leuat loksahtamaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko.
Hinta
3000 euroa.
Paljun alaosan eteen asennetaan vaakalaudat.

Paljun alaosan eteen asennetaan vaakalaudat.

Johdanto

Korkea puuterassi toimii kesäaikaan kätevänä olohuoneen tai keittiön jatkeena. Lattian tasolla olevalle terassille on helppo siirtyä, eivätkä lapset kompuroi portaissa. Terassiin upotettava palju pitää huolen siitä, että ulkona riittää vilskettä myös silloin, kun Suomen kesä ei ole parhaimmillaan.

Terassin rakentaminen aloitetaan tolppien pystyttämisellä. Tolpat asennetaan tarkasti pystysuoraan ja suoriin riveihin. Seuraavaksi seinään ja terassin ympärille asennetaan kantavat palkit. Terassilaudat sahataan tarkasti paljun mittojen mukaan, ja sen ympärille tehdään kaiteet ja portaat.

Kaikki muu on helppo tehdä itse, mutta paljun asentaminen jätetään ammattilaisten huoleksi.

Ohjeet

01
Pystytä tolpat 5 Vaihe

Tolpat pitää asentaa tarkasti suoraan ja suoriin riveihin. Tolpat pystytetään maakairalla tehtyihin kuoppiin vatupassin avulla. Kun tolppa on pystyssä, kuoppaan kaadetaan noin 15 kiloa betonia. Sen jälkeen kuoppaan lisätään vettä, ja betoni peitetään maalla. Sen jälkeen maahan lyödään pari tukilautaa ja tolpat kiinnitetään niihin.

1

Terassista tehdään talon suuntainen linjalangan avulla. Tolppien paikat mitataan nurkasta ulospäin linjalankaa pitkin.

2

Tee tolpille noin metrin syvyiset kuopat maakairalla. Voit käyttää halutessasi myös ruuvipaaluja.

3

Pystytä ensimmäinen tolppa (A). Tarkista vatupassilla, että se on suorassa syvyys- ja leveyssuunnassa. Tue tolppa pystyyn parilla vinotuella valamisen ajaksi.

4

Ota ristimitta ennen toisen nurkkatolpan asentamista. Terassista tulee suorakulmainen, kun ristimitat ovat yhtä pitkät.

5

Muista, että ulkoreunan tolppien pitää olla pitempiä, sillä niitä tarvitaan kaiteiden rakentamiseen.

02
Asenna palkit 7 Vaihe

Terassin rakentaminen aloitetaan palkkien asentamisella. Ensimmäinen palkki kiinnitetään seinään ja toinen ulkoreunan tolppiin. Palkkien pitää olla tarkasti samassa korossa ja vaaka­ suorassa, jotta terassista tulee suora.

Rakenteesta tulee vahva, kun palkkien väliin asennetaan viisi pitkää palkkia ja niiden väliin paljon lyhyitä palkkeja.

1

Päätä terassin korko ja poraa palkkiin (C) reiät puolen metrin välein. Kiinnitä palkki seinään 10x180 millin kansiruuveilla ja aluslevyillä. Voit käyttää iskuruuvinväännintä.

2

Jätä palkki (C) sen verran lyhyeksi, että reunapalkki (D) tulee samaan linjaan seinän kanssa. Puristin pitää palkit yhtä korkealla. Yhdistä palkit 5x100 millin galvanoiduilla ruuveilla.

3

Viritä värilanka uloimpiin tolppiin (A) ja räpsäytä. Nyt reunatolpissa on korkomerkit.

4

Asenna palkkikengät palkkiin (C). Siihen kannattaa käyttää 5x40 millin naulalevyruuveja.

5

Kun poikkipalkit (D) on asennettu, tarkista vielä kerran, että ne ovat samassa korossa. Käytä palkkien asentamiseen 5x100 millin galvanoituja ruuveja.

6

Asenna välipalkit (C) poikkipalkkien (D) väliin noin 40 sentin välein. Kiinnitä palkit 5x100 millin galvanoiduilla ruuveilla. Käytä apuna puristimia, jotta palkit pysyvät samalla tasolla.

7

Limitä välipalkkeja (C) lankun paksuuden verran, jotta voit ruuvata ne helposti kiinni poikkipalkkien (D) läpi. Asenna ulkoreunan tolppien sisäpuolelle ylimääräiset lankut, jotta saat kiinnitettyä terassilautojen päät. Kun terassin runko on valmis, se kannattaa maalata, jotta lankut pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tässä käytetään mustaa maalia, mutta voit valita värin itse.

03
Kiinnitä terassilaudat 7 Vaihe

Ensimmäinen lauta pitää asentaa kohtisuoraan seinään nähden, jotta muiden lautojen asentaminen sujuu helposti. Laudat asennetaan timpurinkynän avulla, jotta raoista tulee yhtä leveät ja vesi valuu maahan niiden välistä. Uloimmat terassilaudat saavat ulottua pari senttiä palkkien yli, jotta terassista tulee siistin näköinen.

1

Voit varmistaa pienen kapulan avulla, että terassilaudat (E) yltävät joka puolella sopivasti palkin (C) reunan yli.

2

Mittaa laudan asennuslinja ja merkitse se värilangalla. Sen jälkeen ensimmäinen lauta (E) on helppo asentaa suoraan.

3

Loput laudat on helppo asentaa sen jälkeen, kun ensimmäinen lauta on suorassa. Tässä käytetään apuna timpurinkynää, jotta lautojen välisistä raoista tulee yhtä leveät. Voit merkitä ruuvien paikat suorakulman avulla, jotta terassista tulee mahdollisimman siisti.

4

Asenna loput terassilaudat 5x60 millin ruostumattomilla ruuveilla. Ruuvit asenne­ taan suorassa kulmassa, ja laudat kohdiste­ taan timpurinkynän avulla.

5

Jätä lautojen ja seinän väliin parin sentin rako, jotta vesi pääsee valumaan alas. Voit asentaa lautojen päähän riman tai väli­ kapuloita, jotta raosta tulee joka puolelta yhtä leveä.

6

Sahaa terassilautoihin lovet, jotta ne mahtuvat oven kohdalle. Jätä seinän ja lautojen väliin pienet raot.

7

Lyhennä terassilautojen päät lopuksi upotussahalla, jotta terassin reunasta tulee suora ja se on samassa linjassa tolppien kanssa.

04
Portaiden tekeminen 4 Vaihe

Portaiden reisilankut kannattaa tukea laattojen päälle, jotta maassa oleva kosteus ei nouse portaisiin. Reisilankut kiinnitetään yläpäästä terassin runkoon, ja sen jälkeen tehdään kehikko paljua varten. Askelmia ja sivulaudoitusta ei voi kuitenkaan asentaa, ennen kuin palju on asennettu valmiiksi.

1

Portaiden reisilankut asennetaan laattojen varaan, jotta maassa oleva kosteus ei imeydy puuhun. Varmista vatupassilla, että laatat ovat samalla korkeudella.

2

Kiinnitä reisilankut terassin runkoon 5x100 millin galvanoiduilla ruuveilla. Terassin kannesta tulee viimeinen askelma.

3

Rakenna portaiden viereen kehikko paljua varten. Palju tulee aivan portaiden viereen.

4

Jätä kehikon sivut avoimiksi, jotta palju mahtuu sen sisään. Kehikon keskelle on valettu pieni perustus, jotta palju pysyy tukevasti pystyssä.

05
Rakenna kaiteet 6 Vaihe

Terassille tehdään yksinkertaiset kaiteet asentamalla tolppien päälle laudat. Lisäksi tolppien kylkeen asennetaan terassilaudat. Ne asennetaan tarkasti vatupassin avulla, sillä vinot kaiteet pistävät pahasti silmään.

1

Asenna tolpan (F) ja seinän väliin kaistale huopaa. Ruuvaa tolppa sen jälkeen kiinni seinään kolmella 5x100 millin galvanoidulla ruuvilla ja niille sopivilla tulpilla.

2

Asenna loput tolpat kulmaraudoilla noin metrin välein. Varmista vatupassilla, että tolpat ovat tarkasti pystysuorassa.

3

Sahaa päätylaudat (E) poikki upotus­ sahalla terassin päätylaudan linjasta. Kiinnitä ohjainkisko puristimilla, jotta se ei liiku sahaamisen aikana.

4

Tee kaiteet terassilaudoista (E). Voit kiinnittää laudat puristimilla ja varmistaa vatupassilla, että ne ovat tarkasti vaakasuorassa.

5

Sahaa portaiden kaidelaudat pistosahalla siten, että niiden päät sopivat vaakalautoja vasten. Sahaa alapuolelta, jotta näet terän paremmin ja leikkauspinnasta tulee niin siisti kuin mahdollista.

6

Asenna porraskaiteet (E) kahdella 5x60 millin ruostumattomalla ruuvilla. Sahaa kaiteen toinen pää vasta lopuksi.

06
Asenna laudat paljun ympärille 6 Vaihe

Seuraavaksi on aika asentaa palju. Tämän paljun pohja asennetaan pienen perustuksen päälle, ja istuinkaari tuetaan styroiksilla. Sen jälkeen terassilaudat sahataan tarkasti siten, että ne mahtuvat paljun reunuksen alle. Paljun vesiliitosten tekeminen jätetään putkiasentajalle.

1

Varmista, että palju on vaakasuorassa ja pysyy tukevasti paikallaan. Terassilaudat menevät paljun reunuksen alle, mutta niiden ei ole tarkoitus kannatella paljua.

2

Sahaa terassilaudat Sahaa terassilaudat siten, että ne yltävät paljun reunuksen alle. Ruuvaa paljun reunoille ylimääräisiä tukilautoja, jotta saat ruuvattua terassilautojen päät kiinni.

3

Peitä terassilautojen päät laudoilla. Terassista tulee yhtenäisen näköinen, kun se viimeistellään huolellisesti.

4

Kiinnitä porras laudat (E) reisi lankkuihin 5x60 millin ruuveilla.

5

Asenna paljun ympärille terassilaudat (E). Laudoituksesta tulee tyylikkään ja kevyen näköinen, kun asennat lautojen väliin kapeat rimat.

6

Sitten on aika vetää uimahousut jalkaan ja huuhtoa sahanpurut pois!

Materiaalit

100x100 mm kestopuuta

 • 6 tolppaa á 3000 mm (A)
 • 5 tolppaa á 2400 mm (B)

48x98 mm kestopuuta

 • 33 lankkua á 2400 mm (C)
 • 4 lankkua á 3600 mm (D)

125x28 mm kestopuuta

 • 113 terassilautaa á 4000 mm (E)

75x75mm kestopuuta

 • 4 tolppaa á 3000 mm (F)

Lisäksi:

 • 4 reisilankkua portaisiin
 • 8 säkkiä kuivabetonia à 20 kgNaulauslevyruuveja, 5x40 mm
 • Kansiruuveja, 10x180 mm
 • Ruostumattomia terassiruuveja, 5x60 mm
 • Galvanoituja ruuveja, 5x100 mm
 • Tulppia, 6x30 mm
 • Tulppia, 10x50 mm
 • Maalia, mustaa ja valkoista

Erikoistyökalut

 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Maakaira
 • Upotussaha ja ohjainkisko
 • Värilanka
 • Iskuruuvinväännin

Vie aikaa

Viikon päivät kahdelta ihmiseltä.

Hinta

30 neliön terassi ja palju maksavat noin 3000 euroa.

Vaikeusaste

Terassissa riittää mittaamista, ja osat pitää sahata tarkasti. Terassin rakentaminen sopii kokeneelle rakentajalle.

Piirustus

Video

TEKNIIKAT: Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

TEKNIIKAT: Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle

TEKNIIKAT: Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.