Lehtikomposti: Rakenna itse lehtikomposti puusta

Lehtikasojen täyttämä piha näyttää sotkuiselta. Rakenna siisti lehtikomposti ja piilota roskat pois silmistä. Voit rakentaa lehtikompostin viikonlopussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
300 euroa
Lehtikomposti: Näin rakennat sen!

Piharoskat on helppo kärrätä suoraan lehtikompostiin.

Johdanto

Lehtikomposti muuttaa puutarhajätteen mullaksi

Tavalliselta pihalta tulee vuodessa noin 200-400 kiloa puutarhajätettä. Voit muuttaa jätteen helposti ilmaiseksi ja ravinteikkaaksi mullaksi lehtikompostilla. Multaa tulee noin puolet jätteen määrästä.

Lehtikompostin rakentaminen kannattaa, sillä kompostimulta korvaa väkilannoitteet eikä kuormita luontoa. Voit rakentaa esimerkiksi tämän puisen lehtikompostin yhdessä viikonlopussa.

Pidä komposti käynnissä

Moni luulee, että kompostoituminen on sitä nopeampaa, mitä enemmän ilmaa jätteisiin pääsee. Asia on kuitenkin päinvastoin: komposti voi pysähtyä, jos jätteet tuulettuvat liian hyvin.

Lue lisää: TESTI: Testasimme 8 vahvaa oksasilppuria

Rakenna lehtikomposti tänne

Lehtikompostin paikka ei ole yhdentekevä asia. Lehtikomposti kannattaa rakentaa varjoisaan ja suojaisaan paikkaan. Voit yrittää pitää lehtikomposti käynnissä talven ajan vuoraamalla sen eristematoilla.

Ohjeissa näytetään, miten:

 • teet lehtikompostille perustuksen tolppakivistä
 • teet lehtikompostin tolpat
 • rakennat lehtikompostin seinät

Työn iloa!

Ohjeet

01
Tee perustus tolppakivistä 4 Vaihe

Päätä aluksi, kuinka ison lehtikompostin haluat ja merkitse tolppien paikat. Tästä lehtikompostista tehdään noin 1,5x3 metrin kokoinen.

Tolpat kiinnitetään maahan upotet-taviin tolppakiviin. Tolppakengän pää on säädettävä, joten kiviä ei tarvitse upottaa tarkasti samaan syvyyteen, vaan muutaman sentin tarkkuus riittää.

Asenna aluksi korkeimmalla oleva kivi. Tiivistä maa huolellisesti kivien ympärille, kun ne ovat paikoillaan.

1

Kaiva kuopat tolppakiville. Tolppakivet ovat noin 50 senttiä korkeita, joten niille kaivetaan noin 60 senttiä syvät kuopat. Lapioi pohjalle soraa, jotta voit säätää tolppakivet helposti suoraan.

2

Pystytä tolppakivi tarkasti pysty- ja vaakasuoraan. Aloita asentaminen korkeimmalla olevasta kivestä.

3

Asenna seuraava kivi. Varmista linjalangalla, että kivet ovat suorassa linjassa. Tee kuopasta suunnilleen yhtä syvä kuin edellisestä kuopasta.

4

Mittaa ja säädä. Aseta linjalauta ja vatu­ passi kahden tolppakiven päälle. Kun lauta on vaakatasossa, mittaa etäisyys linjalaudasta maahan ja säädä tolppakengät samaan korkeuteen jakoavaimella.

02
Tolpat 3 Vaihe

1

Tolpat (A) tehdään ruuvaamalla yhteen kaksi 45x95 millin lankkua 5x60 millin ruu-veilla. Lankut ovat halvempia kuin tolpat, yhteen ruuvatut lankut ovat kestäviä.

2

Asenna tolpat (A) tolppakenkiin. Kiinnitä tolppa tolppakenkään puristimella. Säädä tolppa tarkasti suoraan sekä syvyys- että leveyssuunnassa.

3

Ruuvaa tolppa kiinni. Poraa ruuveille valmiit reiät 6 millin terällä, ja kiinnitä tolppakengät tolppiin kahdella 8x50 millin kansiruuvilla.

03
Kokoaminen ja vuoraaminen 9 Vaihe

Seuraavaksi rakennetaan lehtikom­ postin seinät 22x95 millin lankuista ja vuorilaudoista.

Seinien rakentaminen aloitetaan kiinnittämällä kaksi runkolankkua (C) kahteen vuorilautaan (B). Varmista ristimitalla, että seinistä tulee suorakulmaiset.

Vuorilaudat (B) ovat 21x95 millin höylättyä mäntyä. Lautojen väliset raot voivat olla noin 6-8 milliä leveitä. Säädä raon leveyttä lautojen mukaan.

1

Sahaa lankut (C) ja laudat (B) ja kokoa seinät. Tärkeintä on, että seinä mahtuu tolppien väliin. Ruuvaa aluksi vain yksi ruuvi jokaiseen nurkkaan.

2

Ristimitta: Mittaa nurkasta nurkkaan molempiin suuntiin. Mittojen pitää olla yhtä pitkät. Jos kehikko on vino, väännä se suoraksi. Kun kehikko on suorassa, ruuvaa osat pysyvästi yhteen.

3

Aseta loput vuorilaudat (B) seinän päälle. Asenna laudat 5 millin välein ja katso, ovat-ko raot yhtä leveät. Näiden lautojen väliin jätettiin noin seitsemän millin raot.

4

Asenna pitkät laudat (C) lyhyiden päälle, jotta seinään tulee niin sanottu voileipärakenne.

5

Kiinnitä joka nurkkaan vain yksi ruuvi. Älä väännä niitä liian tiukalle, sillä voit joutua siirtämään lautoja.

6

Säädä lyhyet laudat paikoilleen. Muista käyttää välikapuloita. Ruuvaa laudat kiinni yhdellä ruuvilla kummastakin päästä.

7

Ruuvaa seinät kiinni tolppiin. Ruuvaa 4x45 millin ruuvit viistosti tolppaan seinän läpi. Ruuvaa jokainen seinä kiinni kummal-takin puolelta sekä ylhäältä että alhaalta.

8

Ruuvaa peitelauta (D) jokaisen seinän päälle. Peitelauta estää vettä valumasta seinien sisään. Suojaa tolppien päät tolpan-hatuilla.

9

Vuoraa lehtikompostin sisäpuoli patolevyillä. Upota patolevyt hieman seiniä syvemmälle.

Materiaalit

45x95 millin kestopuulankkua:

 • tolppaa (A) á 100 cm (tehdään kahdesta lankusta)

21x95 mm kestopuulautaa:

 • Runkolautoja (C) á 287 cm
 • Vuorilautoja (B) á 74 cm
 • Peitelautoja (D) á 287 cm

Lisäksi

 • 6 säädettävää tolppakiveä
 • 6 metriä patolevyä
 • 6 kpl 96x96 mm tolpanhattuja
 • Ruuveja: 4x45 mm, 5x60 mm, 8x50 mm kansiruuveja
 • Huopanauloja

Vie aikaa

Viikonlopun, johon mahtuu pitkiä taukoja.

Hinta

Noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Lehtikompostin rakentaminen sopii lähes kaikille. Hyvä projekti aloittelijalle.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TEKNIIKAT: Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha