Tyylikkäät kukkalaatikot

Näiden istutuslaatikoiden tekeminen sopii kokeneelle puusepälle. Niissä on paljon leikkauksia, piiloliitoksia ja muita tyylikkäitä yksityiskohtia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa

Jo kaksi uutta kukkalaatikkoa näyttää kauniilta, ja niiden ilme vain kaunistuu, kun istutukset kasvavat.

Johdanto

Nämä kukkalaatikot näyttävät upeilta. Se ei liene ihme, sillä nii-den suunnitteluun saatiin ideoita Aurinkokuninkaan linnasta Versaille-sista. Laatikoiden sivut on todellisuudes-sa koottu vanhoista lattialaudoista. Mai-nioiden yksityiskohtiensa ansiosta nämä koristeelliset laatikot ovat paitsi hyvän-näköisiä, myös käteviä ja kestäviä. Niiden sisältä löytyy muoviruukut, jotka on asetettu kyllästetyille pohjalaudoille.

Versaillesin linna tunnetaan siitä, että rakennus on yhtä korkea ja leveä kuin syvä, ja sen neljä kulmatolppaa ovat sivuja korkeammat. Sovella näitä arkkitehtonisia ratkaisuja vapaasti.

Ohjeet

01
Tolpat ja sivut 5 Vaihe

Rakennamme kaksi kukkalaatikkoa. Useamman laatikon ryhmä näyttää hyvältä, ja kun olet koonnut yhden sivun ja jyrsinyt yhden kulmatolpan, voit samalla vaivalla tehdä kolme tai seitsemän samanlaista lisää. Kulmatolppien jyrsintään tehty aputyökalukin on jo valmiina.

Aputyökalu tehdään ”sahauslaatikosta” (X), jossa on kaksi sivua ja pohja, kuten jiirilaatikoissa. Laatikon päälle ruuvataan reiällinen levy (Y), jonka läpi jyrsinterä työntyy. Levyyn kiinnitetään lista (Z), jota vasten yläjyrsintä ajetaan.

Nyt tolpan voi asettaa laatikkoon stopparia (V) vasten ja jyrsiä uran pyöristysterällä. Jyrsinnän voi toistaa nopeasti kaikkien tolppien kaikilla sivuilla.

1

Sahaa tolpat (A) ja jyrsi niiden yläja alapintaan urat. Kokeile, kunnes saat laatikon mitoituksen juuri oikein urien jyrsintää varten. Mitat riippuvat jyrsinterästä ja mieltymyksistäsi. Esimerkissä uran keskikohta sijoittuu 6 cm:n päähän tolpan päädystä.

2

Ideoi itse eteenpäin. Ranskalaisten kukkalaatikoiden kulmatolpat on aina yläreunastaan koristeltu, ja usein pyörein palloin. Meillä ei ollut sorvia, joten tyydyimme tekemään alareunaan urat ja pyöristämään tolpan yläpäät jyrsimällä.

3

Kokoa sivut (B) liimapuulevyksi esim. lattialaudoista. Valitun puun ja liiman on kestettävä ulkona. Liimauspuristimina ovat rimat (K), jotka on puristettu kiinni ruuvattuja palikoita (L) vasten ”liimauslaati-kossa”. Lista (M) painaa lautoja alaspäin.

4

Yhteenliimatut sivut (B) sahataan mittaan ja suorakulmaisiksi. Ylimmät reunat sahataan 10 ° ulospäin kalteviksi, jotta päällyslaudat (E) saadaan kaltevaan asentoon, ja vesi valuu hyvin alas.

5

Laatikoiden sivupintoihin jyrsitään koristeurat, jolloin laatikot näyttävät siltä kuin ne rakentuisivat sekä vaaka- että pystylaudoista. Kaksi vaakauraa jyrsitään urajyrsinterällä, neljä pystyuraa V-jyrsinterällä.

02
Kokoa laatikko 8 Vaihe

Sivut yhdistetään kulmatolppiin liimalla ja pyöreillä tapeilla. Tämä perinteinen puutöissä käytetty liitostekniikka sopii hyvin laatikoiden tyyliin.

Työ vaatii tarkkuutta. Tämän takia reikiä ei työstetä porakoneella vaan yläjyrsimellä, jossa on 10 mm kierteinen terä. Yläjyrsin on hyvin vakaa laite: se kulkee tarkasti alustaansa nähden suorassa kulmassa, ja sen rinnakkaisohjaimen avulla kaikki reiät on helppo työstää tarkasti samalle etäisyydelle reunasta.

Kaksi sivuista yhdistetään ensin kulmatolppiinsa, ja kun niiden liima on kuivunut, työstetään loput sivut.

1

Tee tarkat merkinnät. Sivujen kahteen pystyreunaan piirretään merkit viittä 10 mm tappia varten. Nyt on oltava erityisen tarkkana, sillä tappien on myöhemmin sovittava kulmatolppien porausreikiin. Paikat merkitään kynällä.

2

Poraa sivujen (B) reunaan tapeille reiät yläjyrsimellä, jotta niistä tulee tarkat. Parista levyn reunan ympärille puristetusta höylätystä rimasta (N) syntyy leveä alusta, jota pitkin yläjyrsintä voidaan ajaa tasapainoisesti ja hallitusti.

3

Siirrä reikien paikat suorakulmaimella. Siirrä sivun reunasta tappien porausmerkinnät suorakulmaimen avulla kulmatolppaan (A), kun sivu ja tolppa on puristettu yhteen. Tee merkinnät samalla tavalla kaikkiin tolppiin.

4

Poraa myös kulmatolppien tapinreiät (A) yläjyrsimellä. Kaikki tolppien kahdella sisäsivulla olevat reiät porataan samoilla syvyys- ja rinnakkaisohjainasetuksilla. Yksinkertainen tukilista (P) tarjoaa laitteelle hyvän tukipinnan.

5

Liimaa kaksi laatikoiden sivuista (B) tolppiinsa (A). Tapit kostutetaan liimalla toisesta päästään ja painetaan tolppien reikiin. Tapin loppuosaan ja liimauspintaan sivellään liimaa, jonka jälkeen sivut painetaan paikalleen.

6

Purista sivut (B) ja tolpat (A) yhteen liiman kuivumisen ajaksi. Esimerkissä käytetään pitkiä liimapuristimia, ne ovat helpot ja hyvät mutta kalliit. Voit yhtä hyvin käyttää samaa ”liimauslaatikkoa”, jota käytettiin sivulautojen kokoamisessa.

7

Liimaa ja tapita loput sivut (B), kun ensimmäisten sivujen liimaus pitää lujasti. Sivele tappeihin ja reunoihin jälleen tarpeeksi liimaa, mutta älä sivele sitä liikaa, sillä ylimääräisestä liimasta on myöhemmin vain turhaa vaivaa.

8

Purista laatikko yhteen. Kun kokoat päädyt ja sivut yhteen liimalla ja tapeilla, napauta liitokset yhteen kevyellä iskulla lyöntipalikkaa käyttäen. Pitkät puristimet ovat jälleen hyvät, mutta ne voi korvata esim. remmillä, jota voi kiristää kiiloilla.

03
Viimeiset listat 5 Vaihe

Kun liima on kuivunut, laatikoihin tehdään pohja, joka kannattelee kukkamullalle tarkoitettuja muovisäiliöitä. Sivujen yläreunat katetaan kaltevilla päällyslaudoilla, jotka suojaavat sivuja sateelta.

Harvat puulajit kestävät märkää multaa kovin pitkään. Erilliset muoviruukut pidentävätkin laatikoiden elinikää merkittävästi.

Muoviruukkujen koko on 45 x 45 yläreunasta, ne ovat 41 cm korkeita ja kapenevat hieman sisäänpäin pohjaa kohti, jossa on salaojitusreikiä. Jos oman muovisäiliösi mitat poikkeavat hieman näistä, voit helposti sovittaa laatikoidesi mittoja niiden mukaan.

1

Laatikoiden mitat on sovitettu muoviruukkujen mukaan. Tarkista, että säiliöt sopivat laatikkoon, ennen kuin sahaa ja liimat laatikoiden yläreunojen päällyslaudat (E). Sormille olisi hyvä jäädä tilaa, jotta sisäruukkuja on helppo nostella.

2

Kiinnitä tukilistat (C) sivujen yläreunan (B) sivuille. Ne on valmistettu halkaisemalla ohut 15 x 95 mm lauta pituussuunnassa pyörösahalla 10°:n kaltevuuskulmaan eli samaan kaltevuuteen kuin sivujen yläreunat.

3

Kiinnitä sivujen alareunoihin listat (D), jotka kannattelevat pohjalautoja (F). Esimerkissä käytetään ruuveja ja vältetään liimaa, jotta listat on helppo uusia, jos kostea multamaa tuhoaa ne.

4

Ruuvaa päällyslistat (E) kiinni reunoihin, jotta ne suojaavat lautojen viistoja yläreunoja. Listat ovat niin leveitä, että ne työntyvät hieman sivujen yli. Poraa ensin 10 mm leveät reiät, joihin ruuvit voidaan upottaa ja peittää lopuksi puutulpilla.

5

Päällyslistojen ruuvit peitetään 10 mm puutulpilla. Jälki näyttää siistiltä, ja tulpat suojaavat puuta kosteudelta. Voit ostaa valmiita tulppia tai tehdä ne itse 10 mm tulppaporalla. Tulpat liimataan ja katkaistaan listapinnan tasoon.

Materiaalit

2 laatikkoa, noin 60 x 60 x 60 cm

45 x 45 mm mäntyä/kuusta:
• 8 kulmatolppaa (A) á 60 cm

21 x 110 mm lattialautoja (esim.):
• 8 sivua (B) á 50 x 45 cm, jotka kootaan liimaamalla yhteen 18 lautaa

15 x 95 mm mäntyä/kuusta:
• 8 tukilistaa (C) á 50 cm, leveys n. 46 mm (lauta halkaistaan viistämällä)

27 x 27 mm mäntyä/kuusta:
• 4 kannatinlistaa (D) á 50 cmm

15 x 45 mm mäntyä:
• 8 päällyslistaa (E) á 50 cm

28 x 95 mm painekyll. mäntyä (esim.):
• 4 pohjalautaa (F) á 50 cm

Lisäksi:
• 32 tulppaa, 10 mm
• 80 tappia, 10 x 40 mm
• Liimaa, ruuveja, pohjustetta ja maalia
• 8 kierrejalkaa + iskumutterit
• 2 muovisäiliötä kasveille + kuitukangas

Vie aikaa

Mukava viikonloppu + maalaus- ja kuivumisaika

Hinta

40–50 €/2 kukkalaatikkoa

Vaikeusaste

Kun vain varaat aikaa, työ sujuu ongelmitta. Yläjyrsimen käyttö helpottaa työtä paljon.

Piirustus

Ranskalainen laatikko

Versaillesin linnan yksinkertainen, helpporakenteinen versio.

Ranskalainen laatikko

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha