Kevyt ja tyylikäs kasvihylly terassille

Terassille on helppo rakentaa rehevät viherseinät kerroksittain istutetuista kasveista. Kasvihyllyn toimintaperiaate on niin joustava, että laatikot voi järjestää uusiksi parissa minuutissa. Hyllyt mukautuvat koko ajan laatikoissa olevien kasvien pituuteen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1-2 päivää
Hinta
150 euroa
Laatikoita voi nostaa ja laskea helposti sen mukaan, kuinka paljon tilaa kasvit tarvitsevat.

Laatikoita voi nostaa ja laskea helposti sen mukaan, kuinka paljon tilaa kasvit tarvitsevat.

Johdanto

Tämä yksinkertainen kasvihylly mukautuu siihen istutettuihin kasveihin. Kasvit on helppo vaihtaa toisiin milloin tahansa, sillä ne istutetaan omiin muoviastioihinsa mustien puulaatikoiden sisään.

Puulaatikoita voi nostaa ja laskea tarpeen mukaan, jotta korkeus sopii niissä oleville kasveille. Nostot ja laskut voivat tulla tarpeen paitsi kasvien istutusvaiheessa, myös sään vaihdellessa. Hyllyjä on myös helppo laajentaa, rakentaa lisää ja siirrellä paikasta toiseen. Hyllyt voi esimerkiksi siirtää seinustalta terassin suojaksi kesän edetessä.

Sama periaate kuin tikashyllyssä

Nämä puulaatikot on tehty 80-senttisille istutuslaatikoille, mutta mittoja on helppo muutella tarpeen ja käytettävissä olevan tilan mukaan. Laatikot kootaan pienillä alumiinikulmalistoilla, jotta laatikot kuivuvat nopeasti ja pysyvät kunnossa pitkään. Korkotappeja on helppo nostaa ja laskea kasvien koon mukaan.

Hyllyjä voi laajentaa lisätolpilla ja -laatikoilla. Samalla periaatteella voi tehdä jopa kokonaisen pienoispuutarhan, johon mahtuu erilaisia kukkia ja yrttejä.

Hylly on helppo rakentaa myös vinoon, jotta siihen istutettavat kukat ja yrtit saavat mahdollisimman paljon valoa ja tilaa kasvaa.

Ohjeet

01
Tarkka maalaus lisää käyttöikää 3 Vaihe

Hyllyjen käyttöikä pitenee huomatta­ vasti, kun osat käsitellään pohjustus­ öljyllä ja puunsuojausaineella ennen kokoamista. Kun osat öljytään irrallaan, myös osien päät ja liitokset pysyvät hyvässä kunnossa mahdolli­ simman pitkään.

Tässä pohjamaalataan vain listojen päät, mutta samalla vaivalla voi maalata koko listan.

1

Upota listat pohjustus öljyyn 5 sentin syvyyteen. Anna öljyn imeytyä, viimeistele pensselillä ja anna öljyn kuivua yön yli.

2

Maalaa listat ensimmäisen kerran pohjamaalilla tai notkealla kuullotteella, joka imeytyy puuhun hyvin.

3

Levitä pintamaalia yhteen tai kahteen kertaan sen jälkeen, kun olet kasannut hyllyt.

02
Sahaa listat ja alumiinilistat 3 Vaihe

Laatikot kannattaa koota sapluunan avulla, jotta työ sujuu mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Sahaa kaikki osat valmiiksi ennen ensimmäisen laatikon kasaamista. Listat kannattaa katkaista sirkkelillä. Säädä pituusrajoitin oikeaan paikkaan ja sahaa kerralla sekä pitkät että lyhyet osat.

1

Katkaise kaikki osat sirkkelillä. Sivu- ja päätylistoja (A ja B) tarvitaan kahdeksan jo-kaiseen laatikkoon, joten kaikki samanpituiset osat kannattaa katkaista kerralla.

2

Katkaise alumiinilistat (D). Tiheä hampainen kovametalli-terä puree alumiiniin helposti. Lisää alumiinilistan alle puurima, jotta alumiini ei painu kasaan. Käytä suojalaseja.

3

Poraa reiät alumiinilistoihin (D). Poraaminen on helpointa porakonetelineen avulla.

03
Kokoa laatikko 4 Vaihe

1

Asettele listat sapluunaan. Listat (A ja B) on katkaistu ja pohjustettu, ja nurkkalistat (D) rei’itetty. Aseta neljä pitkää listaa (A) stopparia vasten (L).

2

Kiinnitä pitkät puulistat (A) alumiinilistaan (D). Aseta alumiinilistan ja stopparin (L) väliin väliaikainen rima (X), jotta listojen päähän jää 15 millin tila päätylistoja (B) varten.

3

Ruuvaa päätylistat (B) kiinni vasta sen jälkeen, kun olet kiinnittänyt kaikki alumiinilistat (D ja E) pitkiin listoihin (A). Jos kiinnität päätylistat aiemmin, porakoneelle ei jää tilaa.

4

Kiinnitä pohjalauta (C) molemmista päistä alimpiin päätylistoihin (B) kolmella 5x60 millin ruuvilla. Voit tukea laudan pitkien sivujen (A) keskelle pitkillä 90 millin ruuveilla.

04
Tiheästi poratut reiät helpottavat hyllyn muuntelua 4 Vaihe

Tolpat tehdään kahdesta lau-dasta. Leveämpi lauta (F) on 14,5 senttiä leveä ja toinen, seinään kiinnitettävä lauta (G) 10 senttiä leveä. Kapeampi lauta jäykistää samalla leveämpää lautaa.

Hyllystä tulee helposti muun-neltava, kun lautoihin (F) porataan tarpeeksi reikiä kannatintappeja (H) varten. Poraa reiät 13 millin terällä kymmenen sentin välein.

1

Poraa kannatintappien (H) reiät. Merkitse reikien paikat lautaan (F). Piirrä reiät 10 sentin päähän toisistaan sekä pysty- että leveyssuunnassa. Purista tai ruuvaa laudat yhteen ja poraa reiät samalla kertaa, jotta reiät tulevat varmasti yhtä korkealle. Käsittele kaikki pinnat pohjustusöljyllä.

2

Kasaa tolpat, kun öljy on imeytynyt. Poraa seinän puoleiseen lautaan (G) valmiit reiät 30 sentin välein. Kohdista reiät eri kohtiin kuin kannatintapit. Yhdistä laudat (F) ja (G) toisiinsa 5x60 millin ruuveilla.

3

Ruuvaa tolpat kiinni seinään.

4

Asettele hyllyt sopivalle korkeudelle. Hyllyjen paino lepää yh-teensä neljän kannatintapin (H) varassa. Kiinnitä laatikot lisäksi yhdellä ruuvilla molemmilta puolilta lautaan (F).

Materiaalit

1 istutuslaatikko:

15x55 mm höylättyä mäntyä

 • 8 sivulistaa (A) á 85 cm
 • 8 päätylistaa (B) á 22 cm

21x145 mm höylättyä mäntyä

 • 1 pohjalauta (C), 82 cm

2x30x30 mm alumiinilistaa

 • 4 nurkkalistaa (D) á 23,5 cm

2x30 mm alumiinilistaa

 • 2 tukilistaa (E) á 23, 5 cm

2 tolppaa:

22x150 mm lautaa

 • 2 lautaa (F) á 200 cm

22x100 mm lautaa

 • 2 lautaa (G) á 200 cm

12 mm pyörölistaa

 • 4 kannatintappia (H) á 6,5 cm

Sapluuna:

15 mm vaneria tai vastaava levy

 • 1 pohjalevy (J) 28x28 cm

9x9 mm rimaa

 • 5 välirimaa (K) á 27 cm

2x30x30 mm alumiinikulmaa

 • 1 stoppari (L) 28 cm

Muuta:

 • Pohjustusöljyä
 • Kuullotetta tai maalia
 • 3,5x15 mm tasakantaruuveja
 • 5x60 mm puuruuveja
 • 5x90 mm puuruuveja Ruuvien pitää kestää säätä.

Vie aikaa

1-2 päivää + kuivumisajat.

Hinta

N. 150 euroa / neljän laatikon hylly.

Vaikeusaste

Hyvin helppo projekti, johon tarvitaan jiirisirkkeli ja järjestelmällistä otetta.

Piirustus

Ilmava rakenne

Istutuslaatikot rakennetaan höylätystä mänty-listasta. Listojen väleihin jätetään raot, jotta kosteus pääsee haihtumaan niiden välistä. Tee sapluuna, jotta listat pysyvät vähintään 9 millin päässä toisistaan.

Ilmava rakenne

3D-malli

3D-malli

Kukkahylly

Ketterä kukkahylly, jonka laatikoita voi siirrellä yksitellen tarpeen mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kokoa laatikko

Paina rimat sapluunaan ja yhdistä osat alumiinilistoilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Poikkipuut

Sivupuut tehdään kahdesta lankusta. Reiät tekevät niistä helposti muunneltavat.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha