Rakenna betonikivistä: Muuri tuo terassille suojaa

Terassilta puuttui suojaa ja rauhaa, joten pihalle päätettiin rakentaa kaareva kukkapenkki betoniharkoista. Se sekä suojaa että koristaa pihaa, sillä nyt terassia ympäröivät kukat ja kasvit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1.000 euroa

Johdanto

Avoterassista tulee harvoin täys-osumaa, sillä ihmisellä on syvään juurtunut tarve välttää täysin avoimia paikkoja. Yleensä asetutaan reunalle tai johonkin muuhun kohtaan, jossa tunteen olonsa turvalliseksi.

Kohteen talon muutaman vuoden ikäinen pyöreä terassi ei myöskään oikein koskaan ollut niin viihtyisä kuin alunperin oli ajateltu. Pulmaan löytyi yksinkertainen ratkaisu: Iso, kaareva kukkapenkki toisi tarvittavan suojan. Sopiva yhdistelmä ikivihreitä kasveja, yrttejä ja korkeita ja matalia perennoja pitää kukkapenkin vihreänä ja tarjoaa virikkeitä sekä näkö- että hajuaistille.

Kukkapenkki rakennettiin samasta materiaalista kuin terassikin eli betonista. Se olisi voitu tehdä tavallisista reuna-kivistä, mutta kohteeseen valittiin isot ja raskaat betoniharkot. Ne ovat niin paina-via, että ne voi asentaa toistensa päälle, eikä niitä välttämättä tarvitse muurata yhteen sementtilaastilla.

Kaikissa kukkapenkeissä on tärkeää, että vesi pääsee pois. Toisaalta on muistettava, että multa ei saa huuhtoutua pois veden mukana, joten muuri vuora-taan sisäpuolelta kuitukankaalla. Se laskee lävitseen veden vaan ei multaa.

Ohjeet

01
Rakenna muuri 9 Vaihe

Esimerkissä rakennettava kukkapenkki-muuri koostuu kuudesta betonikiviker-roksesta. Ensimmäisen kerroksen on oltava täysin vaakasuora muurin poikki-suunnassa, joten se on saatava vaateriin.

Kun ensimmäinen kerros on paikal-laan, loput pinotaan kuin legopalikat.

Muuri rakennetaan kaarevaksi niin, että se seuraa pyöreän terassin muotoa. Kaarevuuden takia muurin sisä- ja ulko-saumojen koossa on eroja. Kivet lado-taan niin, että pienimmät saumat ovat 2-5 mm leveitä.

Kiviä asennettaessa on käytettävå ahkerasti vesivaakaa. On tarkkailtava muurin suoruutta ja sitä, että saumat muodostavat suorat linjat.

1

Muurin ääriviivat merkitään liidulla. Muurin pituus ja leveys sovitetaan kivien koon mukaan niin, että muuri voidaan rakentaa kokonaisista kivistä. Tämä on helpointa.

2

Ensimmäinen kerros asennetaan liituviivaa pitkin koko matkalta. Kerros muodostaa muurin perustan.

3

Kivet asetellaan 2-5 mm sauma-välein. Näin voidaan koko ajan tasata kivien pieniä kokoeroja. Kivien pitää pysyä koko ajan toisissaan kiinni. Koska muuri kaartuu, ulkopinnan saumasta tulee hieman sisäpinnan saumaa leveämpi.

4

Ensimmäisen kerroksen täytyy olla täysin suora (mitattuna muurin poikki), jotta muurista tulee pystysuora. Jos ensimmäinen kerros on vino, vinous lisääntyy muurin korkeuden myötä. Suoruutta voi korjata huopapalalla.

5

Kun ensimmäinen kerros on asennettu, seuraavat kerrokset on nopea pinota. Näin painavia harkkoja ei tarvitse sitoa laastilla toisiinsa.

6

Rakentamisen aikana on jatkuvasti tarkistettava, että muurista tulee pystysuora ja pysty-saumat ovat suoraan toistensa päällä joka toisessa kerroksessa. Kulmissa on syytä olla erityisen huolellinen.

7

Muuri verhoillaan kuitukankaalla ennen viimeistä kivikerrosta. Kuitukangas estää maata huuhtoutumasta pois, mutta takaa, että vesi suodattuu pois. Kangas asetetaan puristuksiin harkkojen väliin niin, että se ei näy.

8

Kukkapenkki täytetään mullalla. Jos kukkapenkin täyttämiseen käyte-tään kaivinkonetta tms., varo, etteivät harkot työnny paikaltaan, jos multa pudotetaan muurin pohjalle liian lujaa.

9

Nyt voidaan istuttaa kasvit ja kukat. Kannattaa kuitenkin välttää suuria kasveja, joilla on vahvat juuret, sillä ne voivat työntää harkot paikoiltaan - riippumatta siitä, onko harkot sidottu yhteen laastilla vai ei.

Materiaalit

• Betoniharkkoja (kohteessa harkkokoko on 42 x 21 x 14 cm, mutta mitat vaihtelevat valmistajittain)
• Bitumihuopapaloja
• Kuitukangas
• Multaa
• Kasveja

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 1 000 €

Vaikeusaste

Isot harkot ovat painavia, mutta kukkapenkkiä ei ole vaikea rakentaa. Vesivaakaa on vain käytettävä ahkerasti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko