Rakenna puinen istutuslaatikko alle 100 eurolla

Tämä ilmavan näköinen istutuslaatikko tehdään tavallisista laudoista. Se pitää materiaalikustannukset matalina. Katso rakennusohjeet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
69 euroa

Johdanto

Katso, miten istutuslaatikko rakennetaan rimoista ja laudoista.

Ohjeet

01
Sahaa ja maalaa 2 Vaihe

Istutuslaatikko on koottu rimoista ja pai-nekyllästetyistä aitalaudoista. Molem-mat materiaalit ovat edullisia; tarvitta-van puutavaran saa noin 50 €:lla.

Sahaa ensin kaikki kappaleet ilmoitet-tuihin mittoihin. Pidä rimat ja laudat erillään ja levitä kaikki osat maahan tai alustalle, jotta voit nähdä kokonaisuu-den. Suosittelemme rimojen ja lautojen maalaamista heti alkuun, jotta myös lii-toskohdat saadaan suojattua. Kaikki osat maalataan kahteen kertaan täysinpeit-tävällä puunsuoja-aineella.

Istutuslaatikosta voi tehdä myös tätä pienemmän. Se näyttää hienolta myös puolta matalampana versiona.

1

Lyhennä ensin kaikki rimat tarvikeluettelossa ilmoitettuihin mittoihin kukkalaatikon rakentamista varten. Maalaa listat pariin kertaan puunsuoja-aineella. Maalaus sujuu nopeimmin telalla.

2

Sahaa verhoilulaudat mittaan. Sahaa myös kaksi reunuslautaa (A1). Maalaa kaikki laudat puunsuoja-aineella pariin kertaan - tai halutessasi jollakin muulla kuin puunsuojamaalilla.

02
Kokoa istutuslaatikko 10 Vaihe

Istutuslaatikon runko rakennetaan rimoista, jotka ruuvataan yhteen tois-tensa päälle 5 x 70 mm ruuveilla. Aloita kokoamalla päälliraami. Se asetetaan tämän jälkeen alustalle alimmaksi - jolloin se itse asiassa muodostaa pyramidirakenteen pohjan.

Lähes koko laatikko voidaan koota tälla tavoin ilman näkyviin jääviä ruu-veja. Jokaista kiinni ruuvattavaa rima-kerrosta siirretään 45 mm sisäänpäin.

Kun kaikki rimat on koottu, asennetaan verhoilulaudat. Kaksi ylintä lautaa (J1) sovitetaan päätyjen kahteen loveen. Tämän jälkeen laudat kiinnitetään runkoon 4 x 40 mm ruuveilla.

1

Kokoa ensin päälliraami neljästä rimasta (2 x A ja 2 x B). Oikaise kulmat suorakulmaisen levyn avulla. Purista liitokset toisiinsa ja ruuvaa rimat yhteen 5 x 70 mm ruuveilla.

2

Kun päälliraami on valmis, aseta se alimmaksi - se muodostaa pyramidin pohjan. Nyt voit ryhtyä rakentamaan laatikkoa kerroksittain. Kerrokset koostuvat vuorotellen limittäin asetetuista rimoista.

3

Ruuvaa ensimmäiset rimat (A) päälliraamiin kiinni 45 mm sisennyksellä sivuilta päin. Tämän jälkeen asetetaan seuraava kerros (B) A-rimojen päälle. Muista jälleen sisentää rimoja 45 mm.

4

Jokaista rimakerrosta sisenne-tään 45 mm, jotta laatikosta tulisi pyramidin mallinen. Käytä rimanpalaa mittapalana. Sisennys onnistuu nopeammin ja tarkemmin kuin nivelmitan avulla.

5

Istutuslaatikko rakentuu nyt lähes itsestään, kunhan vain muistaa sisentää rimoja kerros kerrokselta.

6

Nyt pyramidin runko on valmis ja se voidaan kääntää oikein päin. Kun laatikko kootaan nurinpäin, kaikki ruuvinkannat saadaan käännettyä alaspäin. Ne eivät näy eivätkä kerää vettä.

7

Asettele verhoilulaudat valmiiksi Muista poiketen kahta ylintä lautaa (J1) sovitetaan hieman sahaamalla niiden päätyihin lovet.

8

Laudat kiinnitetään runkoon 4 x 40 mm ruuveilla valmiin laatikon sisäpuolelta. Työstä yksi sivu kerrallaan valmiiksi.

9

Nyt verhoilu puuttuu enää kahdesta sivusta. Asettele verhoilulaudat valmiiksi kuten aikaisemmin. Aloita tällä kertaa ylimmästä (A1) laudasta, jotta koko yläreunasta saadaan yhtenäinen.

10

Istutuslaatikko seisoo vankasti ja tukevasti, kun viimeiset verhoilulaudat on kiinnitetty. Nyt laatikko on valmis pohjaa ja muoviverhoilua varten.

03
Tee pohja valmiiksi 3 Vaihe

Laatikkoon laitettavan mullan määrä riippuu siitä, mitä laatikossa on aikomus kasvattaa: yrttejä, koristekasveja tai jokin pieni koristepuu.

Jos laatikkoa ei haluta täyttää koko-naan mullalla, siihen voi tehdä pohjan, kuten me tässä teemme.

Laatikko kannattaa myös vuorata muovilla. Se suojaa puuta ja estää multaa kuivumasta liian nopeasti.

Laatikko ei tietenkään saa olla täysin vesitiivis, sillä liikaveden täytyy päästä valumaan ulos. Sen voi varmistaa teke-mällä muoviin reikiä taittoteräveitsellä pohjalautojen rakojen kohdalle.

1

Lyhennä pohjalaudat mittaan ja kiinnitä ne sivuihin 4 x 40 mm ruu-veilla. Pohjan sijainti määrittyy sen mukaan, kuinka paljon multaa laatikkoon halutaan laittaa. Me varaamme mullalle tilaa 30 cm.

2

Vuoraa laatikon sisäpuoli muovilla puun suojaamiseksi. Muovin voi kiinnittää hakasilla. Leikkaa pohjamuoviin reikiä, jotta liika vesi pääsee valumaan laatikoista pois.

3

Kiinnitä reunuslaudat (K) 2 x 40 mm uppokantanauloilla. Maalaa reunus ylimääräisen kerran, jotta saat naulankannat piiloon.

Materiaalit

45 x 45 mm rimoja:
• 4 sivulistaa (A) á 120 cm
• 6 sivulistaa (B) á 111 cm
• 4 sivulistaa (C) á 102 cm
• 4 sivulistaa (D) á 93 cm
• 4 sivulistaa (E) á 84 cm
• 4 sivulistaa (F) á 75 cm
• 4 sivulistaa (G) á 66 cm
• 2 sivulistaa (H) á 57 cm

19 x 45 mm listoja:
• 2 reunuslistaa (A1) á 107,2 cm

19 x 100 mm painekyllästettyjä lautoja:
• 4 reunuslistaa (K) á 122 cm
• 2 peitelautaa (B1) á 102 cm
• 4 peitelautaa (C1) á 93 cm
• 4 peitelautaa (D1) á 84 cm
• 4 peitelautaa (E1) á 75 cm
• 4 peitelautaa (F1) á 66 cm
• 4 peitelautaa (G1) á 57 cm
• 2 peitelautaa (H1) á 48 cm
• 2 peitelautaa (J1) á 111 cm
• 7 peitelautaa (K1) á 80 cm

Lisäksi:
• 5 x 70 mm ja 4 x 40 mm ruuveja
• 2 x 40 mm galv. uppokantanauloja
• Täysin peittävää puunsuoja-ainetta
• Muovifolio

Erikoistyökalut
• Katkaisu-/jiirisahasta on hyötyä

Vie aikaa

Pari päivää. Sahaa ja mittaa 1. päivänä ja kokoa 2. päivänä.

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Tämä istutuslaatikko on helppo rakentaa. Rimat ja laudat on syytä pitää hyvässä järjestyksessä.

Piirustus

Istutuslaatikko rimoista

Istutuslaatikon rakenne koostuu halvoista rimoista ja painekyllästetyistä laudoista.

Istutuslaatikon runko tehdään 45 x 45 mm rimoista. Rimat ruuvataan yhteen toistensa päälle 5 x 70 mm ruuveilla.

Sisäpuoli verhoillaan 19 x 100 mm painekyllästetyillä laudoilla. Pohja tehdään laudoista oman maun mukaan.

Istutuslaatikko rimoista

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko