Tukeva kohopenkki kiinni liimatuista noppakivistä

Graniittinoppakivet liimataan yhteen PU-liimalla, jolloin siitä tulee kevyemmän näköinen kuin sementtilaastilla muuratusta kohopenkistä, ja työ sujuu nopeammin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Iso kasa maata ja valtava graniittikivi lojuivat tyhjän pantteina ja olivat vain tiellä, kun puuliiteri ja piha oli saatu valmiiksi. Kasaa ja kiviä oli vaikea poistaa, joten päätimme rakentaa molempien ympärille kukkapenkin. Lopputulos ylitti kaikki odotukset.

Pihan kaunis kivimuuri rakennettiin isoista graniittikivistä (uusista nupukivistä). Kivet asennettiin kiviliimalla ja saumat jätettiin täyttämättä, jotta muurin ilme säilyisi kevyenä. Kivet voi toki muurata ja saumata perinteiseen tapaan laastilla, kunhan vain muistaa puhdistaa kivet laastista välittömästi urakan päätteeksi.

Ohjeet

01
Rakennusvaihe 8 Vaihe

Kukkapenkkiä ympäröivän muurin perustustapa riippuu alustasta. Jos maa on pehmeää, on kaivettava roudatto-maan syvyyteen (noin 90 cm) ja valettava sokkeli. Jos on onnea, kuten tällä pihalla, suureen kaivuu-urakkaan ei tarvitse ryhtyä vaan riittää, että kaivaa pin-takerroksen pois ja levittää tilalle murs-ketta ja tasoitushiekkaa, joka tärytetään.

Kaivoimme 15 cm syvän ojan, joka täy tettiin murskeella ja tärytettiin. Murs keelle asennettiin ensimmäinen kivirivi betoniin. Loput liimattiin laajen-tuvalla kiviliimalla, jota on helppo ja no -pea käyt tää. Sen kuivumista ei tarvitse odottaa, joten istuttamaan pääsee heti.

1

Oikaise ensin maa-alue muurin kohdalta. Me kaivoimme 15 cm maata pois ja täytimme ojan murskeella. Murske tärytettiin levytäryttimellä, jotta alustasta saatiin tarpeeksi vakaa.

2

Tarkista vesivaa'alla, että alusta on täysin vaakasuora. Säädä tarvittaessa lisäämällä tai poistamalla mursketta ja täryttämällä uudestaan.

3

Aseta alin kivirivi betoniin. Betoni kiinnittyy paremmin pienikokoiseen murskeeseen kuin kiviliima, jota puoles-taan käytetään myöhemmissä kiviriveissä.

4

Laita muurin sisäpintaan kivien pohjalle vana betonia, tämä antaa lisätukea. Anna betonin kuivua vuorokau-den, ennen kuin siirryt seuraa vaan kiviriviin.

5

Asenna seuraava kivirivi irralleen paikalleen, jotta tiedät tarkasti, miten jokainen kivi sijoittuu. Aseta kivet limittäin, jotta rivin pystysaumat eivät osu päällek-käin. Poista sitten kivet yksi kerrallaan.

6

Kostuta ensimmäinen kivirivi vedellä, jotta liima kiinnittyy hyvin. Kastele kivet kunnolla märiksi. Etene vain metri kerrallaan. Työ etenee hyvin sen jälkeen, kun olet levittänyt kiviliiman kiviin.

7

Ruiskuta kaksi paksua kiviliimavanaa. Levitä liimaa vain metrin alalle kerrallaan. On ehdittävä asentaa kivi ja kastel la seuraava kivikappale, ennen kuin lii ma ehtii kuivua ja tukkia ruiskupistoolin.

8

Toista vaiheet seuraavissa riveissä. Asenna siis ensin kivet irralleen, poista ne, kastele vedellä, levitä liima ja asenna kivet takaisin paikalleen.

TÄRKEÄÄ! Tarkista etenemisen aikana ve si-vaa’alla, että muuri on pysty- ja vaakasuora.

02
Valmistelut 5 Vaihe

Kun muuri on rakennettu, on istutusten vuoro. Meillä on onnekkaasti jo valmiina kasa maata muurin sisällä, muussa tapauksessa maa-aines olisi hankittava.

Jotta sade ei huuhtelisi maata kivien välistä ulos, muurin sisäpuolelle asennetaan patolevyt. Voit käyttää myös suoda-tinkangasta: tärkeintä on, että maa-ainesta ei pääse valumaan ulos.

Kun sisäpuoli on tiivis, sen voi täyttää maa-aineksella, mutta vain noin 20 cm:n etäisyydelle yläreunasta. Asenna tämän jälkeen suodatinkangas ja lopuksi istu-tusmulta. Tähän kohteeseen käytettiin noin peräkärryllinen multaa (noin 2 m3).

1

Huolehdi siitä, että liima ei ala valua. Muurin takasivulla siitä ei ole haittaa, mutta etureunassa se näyttää rumalta. Lisäksi liimaa on vaikea poistaa, kun se on kuivunut. Poista se siis samantien tähän tarkoitetulla puhdistusnesteellä.

2

Aseta patolevyt muurin sisäpintaan. Levyt estävät sadevettä huuhtelemasta maata kivien välistä ulos.

3

Levitä maa-aines tasaisesti alueen pohjalle. Jos käytössä ei ole valmista maakasaa, kuten tässä kohteessa, täytä kukkapenkki tavallisella maa-aineksella ja kivillä, niin säästät kukkamultaa.

4

Aseta suodatinkangas vanhan maa-aineksen päälle. Se erottelee täyttömaan istutusmullasta ja varmistaa, että mahdolliset alemman maakerroksen rikkaruohot eivät työnny kerrosten läpi ja uusien kasvien välistä ylös.

5

Levitä istutusmulta tasaisesti suodatinkankaalle. Jos haluat kukka-penkkiin valot, vedä muoviputkiin sijoitetut kaapelit nyt paikoilleen. Käytä matalavolt-tisia lamppuja ja kaapeleita, jotka saat asentaa itse tai kutsu paikalle sähköasentaja.

Materiaalit

• 1 m3 mursketta
• 1 säkki valmiiksi sekoitettua kuivabetonia
• 63 nupukiveä, graniittia, 15 x 16 x 21 cm
• 2 pulloa kiviliimaa (PU700 tai Stone Grip)
• 1 pullo puhdistusnestettä, tässä AA290
• 25 m2 patolevyjä
• 10 m2 suodatinkangasta
• 2 m3 istutusmultaa

Erikoistyökalut

• Levytärytin
• Liimapistooli
• Sumutinpullo

Vie aikaa

Viikonloppu riittää (sisältää päivän kuivumisajan).

Hinta

Varaudu noin 250 €:n kustannukseen, sillä nupukivet ovat kalliita.

Vaikeusaste

Tarvitset voimia kivien siirtelyyn ja asentamiseen, sillä ne painavat 13-14 kg/ kpl. Muilta osin hanke on hyvin mutkaton.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko