Paras valaistus vinoilla istutuslaatikoilla

Kukkapengerrykset koostuvat useasta kolmionmallisesta puukehikosta. Kun jokaisen kolmion kärki osoittaa ylös rinteeseen, pengerrykset näyttävät vuorimaisilta. Sijoita kolmiot valontarpeen mukaan, täytä ne maalla ja istuta niihin haluamasi kasvit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
60 euroa

Tähän piharinteeseen on upotettu useita kukkakehikoita, joihin on istutettu kivikkokasveja. Voit istuttaa kehikoihin myös vaikkapa yrttejä.

Johdanto

I stutuskehikot ovat suosittuja ja käytännöllisiä, sillä koholle istutettuja kasveja on helpompi hoitaa. Kehikoihin on myös helpompi luoda sellaiset kasvuolosuhteet, joita valitsemasi lajit tarvitsevat. Kehikossa on sekin etu, että istutusten valontarvetta voidaan säädellä tavallista paremmin kehikon asennolla ja istuttamalla kasvit niiden valontarvetta silmällä pitäen. Kehikon kärkeen kohdistuu enemmän valoa kuin muihin osiin, joten sinne kannattaa istuttaa paljon valoa tarvitsevat lajit. Rinnekehikosta kasvit myös näkyvät paremmin kuin tasamaan kukkalaatikosta. Niinpä rinnekehikkoon voi istuttaa myös matalia maanpeittokasveja ja erilaisia yrttilajikkeita.

Kolmionmallinen kehikko on tehty painekyllästetystä puusta. Voit valita yksinkertaisen rakenteen tai rakentaa kuusi rinnekehikkoa ja yhdistää ne toisiinsa kolmioiden väliin levitetyllä soralla. Kun olet päättänyt kehikoidesi määrän ja sijainnin aurinkoon nähden, täytä kehikoiden pohjat ensin kivillä, niin saat salaojituksen kuntoon. Se on tärkeää kaikille kasveille. Täytä kehikot istutuksillesi sopivalla maa-aineksella ja ryhdy istuttamaan kasveja.

Ohjeet

1. Aloita pohjaraamista. Sahaa kolme lankkua (B) pituuteensa ja katkaise niiden päät noin 30°:n kulmaan. Liimaa ja ruuvaa lankut yhteen tasasivuiseksi kolmioksi. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua vedenkestävää puuliimaa. Aseta runko sinne, minne kehikko tulee.

2. Kaiva kulmatolpat (A) maahan. Höylää tolpasta kolmionmuotoinen ja kaiva tolppaa varten noin 50 cm syvä reikä kehikon jokaiseen nurkkaan. Asenna tolppa haluamaasi kulmaan. Tässä kulma on noin 75°.

3. Kiinnitä sivuverhoilu (C). Aloita ylimmästä vinorimasta ja sahaa se niin, että se istuu mitaltaan kehikon pohjapalkin ja kulmatolpan väliin. Kiinnitä ruostumattomilla ruuveilla ja jatka kiinnittämällä muut rimat.

4. Verhoile kehikko sisäpuolelta kanaverkolla (D). Leikkaa verkkoa pihdeillä ja kiinnitä hakasilla.

5. Aseta pohjalle kiviä ja täytä maaaineksella. Valitse maatyyppi, joka sopii kehikkoon valitsemillesi kasveille. Kuvassa olevat kivikkokasvit pärjäävät niukkaravinteisessa ja läpäisevässä maassa. Ne eivät viihdy happaman maan kasvien vieressä.

Materiaalit

Painekylläst. tolppia, 125 x 125 mm:
• 1 kulmatolppa (A), 150 cm

Painekylläst. lankkuja, 50 x 125 mm:
• 3 pohjalankkua (B) á 180 cm

Painekylläst. rimoja, 38 x 57 mm:
• 20 sivukappaletta (C), yhteensä 19 m

Lisäksi:
• 2 m2 kanaverkkoa (D)
• Ruostumattomia ruuveja
• Hakasia verkon kiinnittämistä varten

Vie aikaa

Kolmionmallisen kehikon rakentaa noin 1/2 päivässä.

Hinta

Noin 60 € + maali

Vaikeusaste

Kolmionmalliset kehikot on helppo valmistaa. Tähän työ-hön voivat osallistua kaikki.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko