Ilmaisvitamiinit omille kasveille

Puutarhajätteiden kompostointi ei ole vaikeaa. Periaatteessa olet jo hyvällä mallilla kun keräät jätteet yhteen kasaan, mutta kun laitat ne kompostiin, saat luonnolliseen prosessiin lisää vauhtia. Annamme ohjeet yksinkertaisen mutta rakenteeltaan joustavan kompostisäiliön tekoon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 tuntia
Hinta
50 euroa

Johdanto

Tämä kompostisäiliö on helppo rakentaa. Se on rakenteeltaan kätevä, sillä se koostuu useista kehikoista, jotka asetetaan toistensa päälle haluttuun korkeuteen asti. Voit siis räätälöidä kompostiasi kulloisenkin puutarhatarpeesi mukaan.

Kehikoiden väliin on jätetty ilmaraot, sillä kompostisäiliöön on aina johdettava hieman ilmaa, jotta maatumisprosessi pysyisi käynnissä.

Voit itse päättää tarvitsemiesi kehikoiden määrän, mutta 8 on hyvä minimimäärä. Yhteen kompostisäiliöön riittää yleensä 5–6 kehikkoa, ja sen lisäksi sinulle jää pari kehikkoa uuden säiliön perustamista varten. Kompostoitunut jäte jää nimittäin säiliön pohjalle ja keskelle, ja jotta pääsisit siihen käsiksi, sinun on nostettava kompostin päältä maatumaton aines pois. Tähän tarvitset uutta säiliötä. Siirrä maatumaton aines sinne, käytä vanhasta kompostisäiliöstä valmis aines pihan hyväksi ja siirrä kehikoita tyhjentämisen myötä vanhasta säiliöstä uuteen.

Tämä kompostisäiliö on tarkoitettu vain puutarhajätteille. Jos aiot kompostoida kotitalousjätettä, tarvitset kannellisen säiliön, jotta saat pidettyä rotat poissa kompostistasi.

Ohjeet

01
Rakenna kehikot 4 Vaihe

Kompostisäiliö koostuu 77,5 x 77,5 cm:n kehikoista. Ole tarkkana mittojen kanssa, jotta kehikoista tulee yhtä suuria ja ne saa helposti aseteltua päällekkäin. Kehikoiden täytyy pysyä suorassa.

Jokaisen kehikon kulmiin on kiinnitetty 50 x 50 mm:n listanpalat, jotka toimivat kehikon jalkoina ja rakenteen jäykistäjinä. Jalkojen avulla kehikot saa pinottua kätevästi ja vankasti päällekkäin.

Jalan pituus on 17 cm eli se on 2 cm pidempi kuin kehikkoon käytettyjen lautojen leveys. Jalka asetetaan 4 cm kehikon yläreunan alapuolelle, jotta päällekkäin aseteltujen kehikoiden väliin jää riittävän kokoinen ilmarako.

1

Kokoa kehikko ruuveilla, kun olet sahannut laudat ensin pituuteen - tässä 75 cm:n pituisiksi. Kannattaa käyttää kulmaviivainta, kun merkitsee sahauslinjat lautoihin. Mittaus on tehtävä tarkasti, jotta kehikoista tulee tarkalleen yhtä suuret.

2

Aseta 50 x 50 mm:n listanpalat jokaiseen kulmaan ja merkitse jalkojen paikat. 17 cm pitkät jalat sijoitetaan 4 cm kehikon yläreunan alapuolelle. Esiporaa ruuveille reiät kehikon sivuihin.

3

Jalat verhoillaan aluskatemateriaalilla, joka ylettyy pari millimetriä kehikon sisäsivuille. Näin jalat eivät ”liimaudu” lautoihin vaan ne voidaan kiinnittää ja irrottaa yhä uudelleen.

4

Kiinnitä jalat 5 x 50 mm:n ruuveilla - kaksi ruuvia jalan molemmille sivuille. Poista lopuksi yli tuleva katemateriaali terävällä veitsellä.

Materiaalit

Kehikkoon:

  • 4 sivua, 25 x 150 mm:n lehtikuusta, á 75 cm
  • 4 jalkaa, 50 x 50 cm:n listaa, á 17 cm
  • Aluskatetta, 2 x 150 mm
  • Ruuveja, 5 x 70 mm ja 5 x 50 mm
  • Tarvittaessa galvanoitua verkkoa ja niittejä

Vie aikaa

4-5 tuntia

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Kompostisäiliö on hyvä ja selkeä projekti aloittelevalle kotinikkarille

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha