Harjatiili viimeistelee muurin

Muurin päälle asetetut tiilet ovat lohjenneet monesta kohtaa muuria. Onneksi ne on helppo vaihtaa, jolloin muurin upea, alkuperäinen ilme voidaan palauttaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
40 euroa

Johdanto

Osa muurin päällä olevista tiilistä on lohjennut. Ne on uusittava, jotta ne näyttävät yhtä kauniilta kuin muurin eheät tiilet ja muuri pysyy kosteudelta suojassa. Pohjalle laitetaan vain nokare laastia, mutta tätä ennen tarvitaan hieman etukäteisvalmistelua, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut.

Ensin on poistettava lohjenneet tiilet varovasti, jotta ei vaurioita muuria tai ympärillä olevia tiiliä. Vanha laasti on kaavittava pois, jotta tiilet saadaan muiden tiilien tasoon, ja lopulta tiilet on sovitettava pituuteen. Vasta tämän jälkeen ne voi asettaa muurille ja saattaa muurin yläosa kuntoon.

ONGELMA:
Tiilet ovat rikkoutuneet, ja muuriin on päässyt kosteutta.

RATKAISU:
Vaihdamme tiilet ja varmistamme niiden kiinnittymisen laattaliimalla ja laastilla.

Vie aikaa

1/2-1 päivä, riippuen siitä, kuinka hankalaa vanhan laastin poisto on.

Hinta

Noin 40 €/6 tiiltä.

Vaikeusaste

Helppo tehtävä, joka tosin vaatii hieman fyysistä työtä, jotta vanhan laastin saa pois.

Ohjeet

Osa muurin päällä olevista tiilistä on loh jennut. Ne on uusittava, jotta ne näyt-tävät yhtä kauniilta kuin muurin eheät tiilet ja muuri pysyy kosteudelta suo-jassa. Pohjalle laitetaan vain nokare laas-tia, mutta tätä ennen tarvitaan hieman etukäteisvalmistelua, jotta lopputulok-sesta tulee onnistunut.

Ensin on poistettava lohjenneet tiilet varovasti, jotta ei vaurioita muuria tai ympärillä olevia tiiliä. Vanha laasti on kaavittava pois, jotta tiilet saadaan mui-den tiilien tasoon, ja lopulta tiilet on sovitettava pituuteen. Vasta tämän jäl-keen ne voi asettaa muurille ja saattaa muurin yläosa kuntoon.

1

Poista rikkinäiset tiilet vasaralla ja taltalla. Naputtele varovasti, jotta korjauskohdasta tulee mahdollisimman pieni. Poista palat ja pöly huolellisesti, jotta laasti kiinnittyy kunnolla.

2

Leikkaa tiilet ylä- ja alareunas-taan kulmahiomakoneella, jossa on timanttilaikka. Käytä hengityssuojainta.

3

Tarkista, että tiilet sopivat paikal­ leen ja asettuvat linjaan. Sekoita hieman laastia (me käytämme valmiiksi sekoitettua laastia, johon lisätään vain vesi).

4

Sivele vanhan laastin päälle vettä ja levitä hieman uutta laastia. Paina tiili kunnolla laastiin, kunnes se on oikealla paikallaan.

5

Tiivistä tiilien yläreuna laastilla, jotta vesi ei pääse valumaan niiden alle. Silota laastia hieman ja pese tiilet lopuksi puhtaaksi vedellä ja sienellä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha