Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pihapolku - helppo työ, kaunis tulos

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Sopivin välein asennetuista laatoista rakentuu helposti pihapolku. Upea lopputulos vaatii kuitenkin valmisteluja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa

Johdanto

Eikö sinuakaan erityisemmin hou-kuttele isotöinen kaivuuhanke, joka vaatii levytäryttimen vuokraa-mista ja sorakerrosten tasoittelua vesi-putkien avulla? Ei hätää, vaikka et innos-tuisikaan, sillä pihapolun työstämiseen on olemassa myös oikopolku.

Kuvassa näkyy perinteinen pihapolku, mutta polun voi rakentaa myös johta-maan talon pääovelle. Jos haaveilet esimerkiksi hieman vihreämmästä ja ilma-vammasta ilmeestä kuin perinteisesti tiiviisti asetetuilla laatoilla syntyy, tämän esimerkin pihapolku on mainio ratkaisu. Lisäksi ratkaisusta on se lisäetu laatoitukseen nähden, että polun yli voi huoletta ajaa ruohonleikkurilla!

Pihapolku kestää ongelmitta myös rankkasateet, sillä vesi siivilöityy polulta helposti suoraan maahan.

Ohjeet

Toimi näin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun rakennat pihapolun laatoista ja hyö-dynnät laattojen välistä tilaa, voit työs-tää polkuun vapaasti kaarteita ja kään-nöksiä. Asettele laatat pihallesi siihen muotoon kuin haluat. Kun olet tyytyväi-nen polun malliin, voit pistellä laattojen ympärille lapiolla merkkiviivoja. Nyt tie-dät, mistä kaivaa, ja voit poistaa laatat.

Kaiva kuopat 3-5 cm laatan paksuutta syvemmiksi, jotta soralle jää tilaa. Kaada sitten kuoppaan soraa, ja jos olet tehnyt laatoista mallin, oikaise sorapinta sen avulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nivelmittaa ja vesivaakaa ja varautua siihen, että joudut nostelemaan laattoja edes takaisin pariin kertaan.

1

Aseta laatat nurmelle kohtaan, johon haluat tehdä polun. Varmista, että käännökset ovat siistejä, jos haluat polun mutkittelevan: polkureitti näyttää hienommalta, jos laattojen välit ovat yhtä suuret.

2

Pistele lapiolla laattojen ympä-riltä, ennen kuin nostat laatat pois. Näin tiedät tarkasti laattojen paikat. Varmista, että sivujen ympärille jää pari senttimetriä ylimääräistä väljyyttä.

3

Kaiva kuopat niin, että ne sopivat laattojen paksuuteen + soralle. Laattojen paksuus on 10 cm, joten kaivamme 3-5 cm syvemmälle soran takia. Multa pitää saada pois, sillä se elää routa-aikaan eniten. Tee kuopasta tasainen ja pohjasta suora.

4

Täytä alue asennushiekalla, tamppaa ja oikaise alue niin, että saat laatat oikealle korkeudelle. Laatat kannattaa asentaa 1-2 cm nurmikkoa ylemmäksi, sillä nurmikko kasvaa hieman korkeutta ajan myötä.

5

Jos olet tehnyt laattamallin, käytä sitä korkeuden tarkistamiseen ja soran tasoittamiseen. Näiden laattojen koko on 30 x 90 x 10 cm ja ne painavat noin 62 kg/ kpl. Se on paljon, kun laattoja on nosteltava parikin kertaa. Nyt mallista on iloa.

6

Pyydä puolisosi apuun, jotta saat painavat laatat paikoilleen. Muista hyvä työasento ja varo selkääsi! Me hitsasimme pienen laatankantotelineen, jonka voi ripustaa nostotankoon (vesiputkeen).

7

Täytä laattojen reunaalueet lopuksi soralla ja paina laatat kunnolla paikoilleen. Muutaman viikon kuluttua nurmi saavuttaa laatan tason, ja vasta-asennettu pihapolku näyttää siltä kuin se olisi aina ollut juuri tässä.

Materiaalit

• Laattoja, 30 x 90 x 10 cm (IBF)
• Asennushiekkaa

Työkalut
• Lapio ja vesivaaka

Vie aikaa

Polku valmistuu päivässä.

Hinta

30 x 90 x 10 cm laatat maksavat noin 15 € /kappale. Lisäksi tasoitushiekan hinta.

Vaikeusaste

Teknisesti pihapolun teko kivilaatoista näyttää hyvin helpolta. Kannattaa kuitenkin pyytää apulaista mukaan, varsinkin isoja, yli 60 kilon kiviä asennettaessa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Pihapolku - helppo työ, kaunis tulos
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin