Pihapolku - helppo työ, kaunis tulos

Sopivin välein asennetuista laatoista rakentuu helposti pihapolku. Sinun ei tarvitse käyttää levytärytintä eikä tasoittaa millin tarkasti. Katso, miten teet sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa

Johdanto

Eikö sinuakaan erityisemmin houkuttele isotöinen kaivuuhanke, joka vaatii levytäryttimen vuokraamista ja sorakerrosten tasoittelua vesiputkien avulla? Ei hätää, vaikka et innostuisikaan, sillä pihapolun työstämiseen on olemassa myös oikopolku.

Kuvassa näkyy perinteinen pihapolku, mutta polun voi rakentaa myös johtamaan talon pääovelle. Jos haaveilet esimerkiksi hieman vihreämmästä ja ilmavammasta ilmeestä kuin perinteisesti tiiviisti asetetuilla laatoilla syntyy, tämän esimerkin pihapolku on mainio ratkaisu. Lisäksi ratkaisusta on se lisäetu laatoitukseen nähden, että polun yli voi huoletta ajaa ruohonleikkurilla!

Pihapolku kestää ongelmitta myös rankkasateet, sillä vesi siivilöityy polulta helposti suoraan maahan.

Ohjeet

01
Toimi näin 7 Vaihe

Kun rakennat pihapolun laatoista ja hyödynnät laattojen välistä tilaa, voit työstää polkuun vapaasti kaarteita ja käännöksiä. Asettele laatat pihallesi siihen muotoon kuin haluat. Kun olet tyytyväinen polun malliin, voit pistellä laattojen ympärille lapiolla merkkiviivoja. Nyt tiedät, mistä kaivaa, ja voit poistaa laatat.

Kaiva kuopat 3-5 cm laatan paksuutta syvemmiksi, jotta soralle jää tilaa. Kaada sitten kuoppaan soraa, ja jos olet tehnyt laatoista mallin, oikaise sorapinta sen avulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nivelmittaa ja vesivaakaa ja varautua siihen, että joudut nostelemaan laattoja edes takaisin pariin kertaan.

1

Aseta laatat nurmelle kohtaan, johon haluat tehdä polun. Varmista, että käännökset ovat siistejä, jos haluat polun mutkittelevan: polkureitti näyttää hienommalta, jos laattojen välit ovat yhtä suuret.

2

Pistele lapiolla laattojen ympäriltä, ennen kuin nostat laatat pois. Näin tiedät tarkasti laattojen paikat. Varmista, että sivujen ympärille jää pari senttimetriä ylimääräistä väljyyttä.

3

Kaiva kuopat niin, että ne sopivat laattojen paksuuteen + soralle. Laattojen paksuus on 10 cm, joten kaivamme 3-5 cm syvemmälle soran takia. Multa pitää saada pois, sillä se elää routa-aikaan eniten. Tee kuopasta tasainen ja pohjasta suora.

4

Täytä alue asennushiekalla, tamppaa ja oikaise alue niin, että saat laatat oikealle korkeudelle. Laatat kannattaa asentaa 1-2 cm nurmikkoa ylemmäksi, sillä nurmikko kasvaa hieman korkeutta ajan myötä.

5

Jos olet tehnyt laattamallin, käytä sitä korkeuden tarkistamiseen ja soran tasoittamiseen. Näiden laattojen koko on 30 x 90 x 10 cm ja ne painavat noin 62 kg/ kpl. Se on paljon, kun laattoja on nosteltava parikin kertaa. Nyt mallista on iloa.

6

Pyydä puolisosi apuun, jotta saat painavat laatat paikoilleen. Muista hyvä työasento ja varo selkääsi! Me hitsasimme pienen laatankantotelineen, jonka voi ripustaa nostotankoon (vesiputkeen).

7

Täytä laattojen reunaalueet lopuksi soralla ja paina laatat kunnolla paikoilleen. Muutaman viikon kuluttua nurmi saavuttaa laatan tason, ja vasta-asennettu pihapolku näyttää siltä kuin se olisi aina ollut juuri tässä.

Materiaalit

• Laattoja, 30 x 90 x 10 cm (IBF)
• Asennushiekkaa

Työkalut
• Lapio ja vesivaaka

Vie aikaa

Polku valmistuu päivässä.

Hinta

30 x 90 x 10 cm laatat maksavat noin 15 € /kappale. Lisäksi tasoitushiekan hinta.

Vaikeusaste

Teknisesti pihapolun teko kivilaatoista näyttää hyvin helpolta. Kannattaa kuitenkin pyytää apulaista mukaan, varsinkin isoja, yli 60 kilon kiviä asennettaessa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus