Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kierrä katselemassa ja valitse oikeat kivet

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Terassia varten saa nykyään kaiken mallisia ja värisiä kiviä ja laattoja. Ne voivat olla betonista tai tiilistä, graniitista lohkottuja tai luonnonkiviä. Lisäksi tarjolla on lasitettuja laattoja, jotka liimataan valetulle betonialustalle.

69926_FI_D_9_2010_1_1.jpg

Toisin kuin monet näyttävät luulevan, kiviterassin voi nykyään raken-taa muustakin kuin harmaasta betonikivestä vakiomittaan... Terassiin voi käyttää punaisia, keltaisia ja ruskeita betonikiviä tai valita suuria laattoja, verkotettuja kiviä ja mukulakiviä. Myös terassin mallin voi vapaasti päättää itse. Myös terassin huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin silloin, kun saa tähän liittyvää ajateltavaa, ja sitä me tässä nyt tarjoamme. Terassin ulkonäön lisäksi on nimittäin monta muuta seikkaa, joita pitää miettiä, kun valitsee terassiinsa sopivaa päällystettä.

Hinta alkaa pohjalta

Yleensä harkinta alkaa tylsistä asioista eli hinnasta. Tällöin mietitään terassin alustaa. Erilaisten sorakerrosten koostumuksesta ei ainakaan kannata säästää. Kalleimmatkin laatat muuttuvat rumaksi päällysteeksi, jos ne on asennettu huonosti, ja toisaalta oikeaoppisesti rakennettuun alustaan voi myöhemmin asentaa uusia kiviä poistamalla vanhoja ja sitä voi oikaista uusia kiviä tai laattoja varten.

Kun on uhrannut aikaa ja rahaa laadukkaaseen alustaan, ei ole niin oleellista, maksavatko päällystekivet pari euroa enemmän tai vähemmän neliöltä.

Pohdi tarkoin käytännön seikkoja

Kannattaa kiinnittää huomiota käytän-nön kysymyksiin jo alusta alkaen:

• Onko terassin oltava liukumaton märällä säällä?
• Pitääkö sen kestää auton paino?
• Pitääkö sillä voida rullaluistella?
• Sijoitetaanko sille pihakalusteita?
• Pitääkö se olla helppo rakentaa?
• Halutaanko rikkaruohojen ja muura-haisten määrä pitää mahd. pienenä ?
• Pitääkö sen kestää todella pitkään? Kestävyys on toki aina otettava huo-mioon, mutta kokemus osoittaa, että useimmat terassit tehdään uusiksi 10-15 vuodessa, joten tärkeintä on, että alusta on hyvä.

Yritä sovittaa taloon

Kun talous ja käytännön asiat on selvi-tetty, voidaan lopulta miettiä ulkonäköä. Tämä ei koske vain väriä, muotoa ja materiaalia, vaan myös suunnittelua.

Tärkeintä on löytää malli, joka sopii talon ja pihan arkkitehtuuriin sekä haluttuun tyyliin. Jos talo on uusi, mini-malistinen ja kulmikas, suuret betoni-laatat tai valetut betonikivet voisivat täl-löin olla oikea valinta. Jos taas kyse on vanhasta puuleikkauksin koristellusta puutalosta, siihen saattaisi sopia hyvin perinteinen graniittimukulakivistä tehty kaareva terassi. Betonilaatat eivät tekisi talolle oikeutta - eikä talo betonilaatoille.

Kokoa erilaisia kiviä yhteen

Mikä siis olisi paras ratkaisu: betoni, tiili, graniitti vai klinkkerit? Sekä että. Kukin laji yksinään näyttää usein yksitoikkoi-selta, ja sovittamalla yhteen erilaisia ki-viä lopputuloksesta tulee usein parempi.

Esimerkiksi uuden kulmikkaan talon suuria betonilaattoja voi elävöittää teke-mällä laattojen väliin luonnonkivipolun.

Perinteisen puutalon pihaan voisi sovittaa yhteen mukulakiviä ja sileitä betonilaattoja. Taloon sopii perinteinen kiviterassi, mutta se ei ole niin käytän-nöllinen ratkaisu, jos terassille aiotaan tarjoilla aamu- ja päiväkahvit.

Sama pätee väriin. Jos olet harkinnut kiviseinään, ikkunoihin tai kattoon vä-riltään sopivia betonikiviä, terassiin saa näyttävyyttä kehystämällä sen saman betonikiven jollakin muulla värillä.

Kivien alle tasainen alusta

Kannattaa olla todella huolellinen, kun rakentaa kiviterassin alustaa. Vain siten kivet säilyvät upean näköisinä vuosikaudet ja terassia on helppo huoltaa.

Kun työstää terassin alustaa, rakentaa käytännössä tulevaisuutta silmällä pitäen. Kukaan ei huomaa, vaikka sorakerroksia ei kunnolla tiivistettäisi tai kantavassa kerrok-sessa ei käytettäisi asennussoraa. Tule-vaisuuden vuoksi kannattaa kuitenkin tehdä vankka alusta kivistä, sorasta ja betonista kaikkien ohjeiden mukaan. Näin laatta- tai kivipäällyste pysyy näyttävänä vuosikaudet. Rikkaruohot eivät kasva tiiviissä saumoissa, ja tar-vittaessa päällystekiviä voidaan hel-posti vaihtaa uusiin.

Luonnonkiviterassi
Luonnon-, mukula- tai verkkokiviä – erilaisia paksuuksia ja muotoja

Tasoitushiekka, 10 cm

Kantava murske, 10–12 cm

Pohjamurske, 15–30 cm

Maapohja

Betonilaattaterassi
Kivi-, betoni-, tiili- ja graniittilaatat - yhdenmukainen paksuus väh. 5 cm

Tasoitushiekka 2-4 cm

Kantava murske, vähintään 12 cm

Pohjamurske, vähintään 15 cm

Maapohja

Valettu terassi
Laatat, pakkasen kestävä laattaliima

Raudoitettu betonikate

Perusta 90-120 cm:iin pinnan alle - estää veden tunkeutumisen ja jäätymisen betonipinnan alle

Kapillaarikatko (soraa) routasyvyyteen, 90-120 cm

Maapohja

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Kierrä katselemassa ja valitse oikeat kivet
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin