Tämän takia vaahtolevyt ovat nerokkaita

Wedi-levyt ovat keveitä, sillä 98 prosenttia niiden tilavuudesta on ilmaa. Siksi on hieman yllättävää, että levyistä voi rakentaa esimerkiksi väliseiniä, lattioita ja pöytälevyjä. Levy koostuu pääasiassa polystyreenivaahdosta, mutta siitä voi tehdä yhtä kestäviä seiniä, lattioita ja kalusteita kuin kivilevyistä.

Polystyreenilevyjä voi käyttää kylpyhuoneen lattian tekemiseen. Markkinoilla on tavallisten levyjen lisäksi lattiaan tarkoitettuja erikoislevyjä, joissa on valmis kaato kaivoa kohti.

Polystyreenilevyjä voi käyttää kylpyhuoneen lattian tekemiseen. Markkinoilla on tavallisten levyjen lisäksi lattiaan tarkoitettuja erikoislevyjä, joissa on valmis kaato kaivoa kohti.

Kipsilevyt, kuitukipsilevyt, erikoiskovat kipsilevyt, kevytbetoni ja märkätilakipsilevyt ovat tuttuja materiaaleja useimmille tee se itse -rakentajille. Niiden lisäksi markkinoilla on polystyreenilevyjä, joita voi käyttää kaikkien edellä mainittujen kivilevyjen asemesta.

Polystyreenilevyt painavat vähemmän, ja niitä on usein helpompi käyttää kuin kivilevyjä. Suulakepuristetut polystyreenivaahtolevyt ovat olleet markkinoilla jo pitkään, mutta ne ovat jääneet kivipohjaisten levyjen varjoon. Se saattaa johtua suhteellisen kovasta hinnasta tai siitä, että polystyreenilevyjä on käytetty lähinnä märkätilojen seiniin. Ilmavia kevytlevyjä voi kuitenkin käyttäää myös muihin tarkoituksiin.

Kevytbetoniharkot ovat yleisin vaihtoehto lyhyen väliseinän rakentamiseen. Nimestään huolimatta kevytbetoni on melko painavaa, ja kevytbetoniharkkojen käyttäminen vaatii taitoa. Yksi polystyreenilevy yltää lattiasta kattoon, ja levy on helppo sahata sopivan mittaiseksi. Seinä valmistuu parissa minuutissa liiman ja ruuvien avulla.

Tämän verran levyt maksavat

Kaupoissa on erimerkkisiä poly styreenilevyjä.
Wedi-rakennus levyt maksavat:

250 x 60 x 1,25 cm: 40 euroa

250 x 60 x 2 cm: 50 euroa 250 x 60 x 5 cm: 80 euroa

Kolme vahvaa ominaisuutta

Polystyreenilevyt ovat uskomattoman lujia.

Kipsilevyt katkeavat helposti painon alla, mutta pintavahvistettua polystyreenilevyä on melkein mahdoton katkaista painamalla.

Polystyreenivaahdon, lasikuituverkon ja sementti pinnan yhdistelmä tekee levyistä yllättävän vahvoja.

Seinät ja lattiat

Polystyreenivaahtolevyjä voi käyttää sekä lattioihin että seiniin.

Ne ovat kalliimpia kuin kivipohjaiset levyt, mutta vaahtolevyjen käyttäminen on paljon nopeampaa ja helpompaa.

Lattia

Polystyreenilevyjä voi käyttää kylpyhuoneen lattian tekemiseen. Markkinoilla on tavallisten levyjen lisäksi lattiaan tarkoitettuja erikoislevyjä, joissa on valmis kaato kaivoa kohti.

Levyihin voi jyrsiä urat lattialämmitysletkuja varten. Levyihin on helppo tehdä myös läpivientejä ja koloja asentamista varten.

Seinäpinta

Markkinoilla olevien vaahtolevy-jen paksuus vaihtelee 4 millistä 50 milliin. Ohuet, alle 20 millin le-vyt sopivat erinomaisesti seinien pinnoittamiseen. Ne ovat selvästi kalliimpia kuin kipsilevyt mutta eristävät ääntä merkittävästi paremmin. Kipsilevyt vaimenta-vat ääntä noin 5 desibeliä, mutta vaahtolevy laskee melutasoa 23 desibeliä.

Lisäksi vaahtolevyt eristävät paremmin lämpöä ja niiden asentaminen on nopeampaa.

Väliseinät

Vaahtolevyt ovat loistava materiaali kylpyhuoneen väliseinien rakentamiseen. Niistä on helppo tehdä lyhyt seinänpätkä suihkun viereen tai suojaseinä suihkun ja pesutornin väliin. Levy yltää lattiasta kattoon, joten se pitää vain sahata sopivaksi.

Jos seinä on leveämpi, levyjä on helppo asentaa vierekkäin. Nosta levy pystyyn ja kiinnitä se lattiaan ja seinään. Sen jälkeen seinä on valmis. Työvaiheita on paljon vähem-män kuin kipsilevyseinän rakentamisessa.

Rakenna kalusteita

Vaahtolevyt ovat todella keveitä, ja niitä on helppo sahata, joten ne sopivat erinomaisesti kalusteiden rakentamiseen.

Levyistä voi tehdä esimerkiksi penkin, pöytälevyn pesualtaalle tai hyllyn suihkun nurkkaan.

Levyistä voi tehdä jopa kylpyammeen.

Mahdollisuuksia on paljon, eikä yksinkertaisten kalusteiden tekeminen vaadi pitkää rakennuskokemusta.

Oikotie laatoilla pinnoitetun ammeen rakentamiseen

Kylpyamme, joka on pinnoitettu sisä- ja ulkopuolelta samoilla laatoilla kuin viereiset seinät, korostaa kylpy-huoneen ilmettä ja tekee rauhallisen vaikutelman.

Periaatteessa voit rakentaa kylpy ammeen itse polystyreenilevyistä. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kaikista saumoista tulee vesitiiviitä. Muuten vesi voi valua huoneen rakenteisiin.

Jotkut valmistajat kuten Wedi tekevät myös valmiita kylpyamme-elementtejä, jotka pitää vain koota yhteen ja pinnoittaa laatoilla.

Penkki suihkuun

Suihkun nurkassa oleva penkki on silkkaa luksusta. Penkillä voi ajella säärikarvat tai istua kuivattelemassa suihkun jälkeen.

Penkki ”leijuu ilmassa” mutta kestää painoa, sillä se on kiinnitetty seinään vaahtolevyille tarkotetuilla erikoiskulmaraudoilla. Raudat jyrsitään laattaseinän sisään, ja ne kestävät helposti ihmisen painon.

Hylly suihkun nurkkaan

Suihkun nurkassa oleva hylly on olennainen osa kylpyhuonetta. Vaahtolevyjä voi käyttää myös hyllyjen rakentamiseen. Seinälevyistä yli jääneet palaset riittävät mainiosti parin hyllyn tarpeiksi.

Hyllyillä ei säilytetä mitään shampoopulloja painavampaa, joten hyllyjä ei tarvitse kiinnittää kulma-raudoilla tai muilla erikoiskiinnikkeillä. Hyllyt on helppo liimata kiinni seinään samalla liimalla, jota käytetään seinien pystyttämiseen.

Näin käytät vaahtomuovilevyjä

Vaahtolevyjen parhaita puolia on se, että niitä on uskomattoman helppo sahata ja porata.

Levy on helppo halkaista tavallisella käsisahalla tai pistosahalla, ja läpi vientien reiät voi porata tavallisella kuppiterällä.

Lattialämmitysletkun urat on helppo jyrsiä levyihin yläjyrsimellä.

Jyrsi

Jos haluat asentaa lattiaan lämmitysletkun, voit jyrsiä sille uran vaahtolevyihin. Yläjyrsin ja 16-18 millin urajyrsin tekevät tilaa letkulle nopeasti.

Levyihin ei voi ruuvata

Vaahtolevyissä on paljon hyvää, mutta niihin ei voi kiinnittää ruuveja. Jos haluat kiinnittää levyihin jotakin, siihen pitää käyttää liimaa. Ruuvit eivät yksinkertaisesti tartu kiinni vaahtoon tai ohueen pinnoitteeseen.

Leikkaa

Yksi vaahtolevyjen parhaita puoli on, että niitä on helppo sahata ja muokata. Siihen ei tarvita erikoistyökaluja tai isoja vuokrakoneita.

Levyn katkaisemiseen riittää tavallinen käsisaha. Sementti­ pinta kuluttaa sahan hampaita, joten käytä levyjen sahaami­ seen vanhaa tai halpaa sahaa, jonka voit heittää menemään työn jälkeen. Kaarevat linjat on helppo sahata pistosahalla.

Liimaa

Vaahtolevyt kiinnitetään seinään ja lattiaan liimalla. Levyjä voi kiinnittää liimalla myös toisiinsa sekä pysty­ että vaakasuunnassa. Esimerkiksi ikkuna­aukon syvennykseen asennettavan levyn voi liimata kiinni viereiseen seinälevyyn.

Käytä valmistajan suosittele­ maa liimaa, joka on tarkoitettu vaahtolevyjen liimaamiseen. Siten voit valittaa valmistajalle, jos liima ei toimi odotusten mukaan.

Asennusliima on niin vahvaa, että se pitää kaksi seinälevyä yhdessä tai pienen kulmahyllyn kiinni suihkunurkan seinissä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Materiaalit