Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Säästä omaisuus kierrätystavaralla

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos kierrätys oli ennen vain säästöä, nykyään se on myös muotia. Kierrätys pitää luonnon puhtaana, ja tavaran laatu on usein parempi kuin kaupan hyllyllä.

genbrugsmaterialer2

Kierrätys on terve aate, mutta se tarjoaa myös huikeita elämyksiä. On mahtavaa törmätä upeisiin, vanhoihin ikkunoihin ja rakentaa niistä jotain tai löytää vanha ovi, joka maksaisi puusepänverstaalla omaisuuden.

Täältä löydät kierrästysmateriaaleja

Rakennusmateriaaleja kierrättämällä voi säästää rahaa. Kierrätystavaraa saa myös ilmaiseksi monesta paikasta. Vanhoja materiaaleja voi kysellä esimerkiksi kierrätyskeskuksesta, mutta varmimmin käytettyä tavaraa löytää purkutyömailta ja purkufirmojen pihoilta.

Verkossa käytettyjä rakennustarvikkeita myyvät kymmenet elleivät sadat pienet liikkeet ympäri Suomen. Kannattaa tarkkailla myös yksityisiä netti-ilmoituksia, sillä käyttökelpoimmat ja edullisimmat tavarat myydään usein suoraan talosta taloon.

Käytetyt ovet

Jos et ole kiinnostunut kaupoissa myytä-vistä, pahvilta tuntuvista ovista, kannattaa lähteä metsästämään käytettyä. Käytetty ovi on tunnelmallinen, eristää nykyai-kaista ovea paremmin ääntä ja maksaa yleensä vähemmän kuin uusi.

Vanhoja ovia kannattaa etsiä netistä ja käytetyn tavaran kaupoista. Kun löydät mieleisesi oven, tarkista huolellisesti, ettei ovi tai karmi ole haljennut. Tarkista myös, ettei ovi ole vääntynyt kieroon.

Jos haluat vaihtaa pelkän oven, mittaa pelkkä ovilehti ennen ostoksille lähtöä. Jos haluat vaihtaa myös ovenkarmin, muista mitata koko seinässä oleva reikä.

ULKOOVI JA KARMI 50-luvun talosta.

PARIOVET JA KARMI Puretusta herrasväen huvilasta jäi jäljelle paljon hyviä ovia ja karmeja.

RANSKALAISET TIIKKIOVET ilman karmia noin vuodelta 1900.

Karmin rakentamisessa tarvitaan tarkkuutta.

Rakenna itse ovenkarmi

Olet onnekas, jos satut löytämään paikallaan olevaan karmiin sopivan oven.

Käytetyn oven ostajan kannat-taakin ensisijaisesti etsiä sekä ovea että karmia.

Erityisen upea ovi kannattaa kuitenkin ostaa vaikka ilman karmia, sillä karmin voi rakentaa itse. Se ei ole edes kovin vaikeaa.

Ovenkahvat

Jos vanhan talon tyylistä halutaan pitää kiinni pienimpään yksityiskohtaan asti, voidaan oviin vaihtaa vanhat kahvat.

Käytettyjä kahvoja myydään kaikkialla, ja valinnanvaraa on todella paljon. Kahvojen ei ole pakko olla samanlaiset joka puolella taloa. Samaan huoneeseen kannattaa kuitenkin hankkia samanlaiset kahvat, ettei lopputulos näytä sekavalta.

KÄRKIKAHVA MESSINKI-KAULUKSELLA

Puu, messinki ja takorauta sopivat hienosti vanhaan taloon.

TERASSIN OVEEN

Vanha ja hieno terassin ovi ansaitsee vanhan kahvan. Alumiinikahva ei ole vaihtoehto.

ART DECO

Art deco sopii täydellisesti modernin tyylin ystävälle.

Parrut ja lankut

Tuvan tai keittiön pöydän voi rakentaa itse kierrätyslankuista. 150 vuotta vanhoissa, sahatuissa lankuissa on paljon enemmän sielua kuin uudessa puussa.

Vanha puu myös kestää uutta paremmin. Sata vuotta säilyneet parrut kestävät varmasti myös seuraavat sata. Vanhasta puusta tehty pöytä luo tupaan ainutlaatuisen tunnelman, jollaista ei voi ostaa rahalla.

Lankkuja myydään erilaatuisina ja monessa eri hintaluokassa, joten pöydän kansimateriaalin valitsemiseen kannattaa käyttää hieman aikaa.

LANKKUPÖYTÄ

Neljä lankkuja ja kaksi jalkaa, hinta netissä 200 euroa. Vastaava pöytä maksaa uutena noin 1 700 euroa.

Puulattia

Jos vanhaa lattiaa pitää paikata esimerkiksi patterin siirtämisen takia, ei paikkaa voi teh-dä uudesta puusta, vaan jostain on hankitta-va käytettyjä lattialautoja.

Vanhojen lattialautojen löytäminen on suhteellisen helppoa. Ostoksille tarvitaan mukaan kappale vanhaa lattiaa, koska lau-tojen mitat ja värit vaihtelevat paljon. Etsintä kuitenkin kannattaa: jälkeenpäin kukaan ei huomaa, mistä kohdasta lattiaa on paikattu.

Käytettyä lautaa pitää etsiä myös silloin, kun vanhaan taloon halutaan tyyliin sopiva uusi lattia. Osta lautaa reilusti yli tarpeen, sillä seassa voi olla purkuvaiheessa särkynyttä tavaraa.

PYÖKKIPARKETTI RUOTOKUVIOLLA

Ei näytä mitenkään erikoiselta, ennen kuin lattia on hiottu ja lakattu.

Laatat ja kivet

Terassilaatat voi saada ilmaiseksi etenkin, jos niitä tarvi-taan vain vähän. Monet ovat vain onnellisia, kun pääsevät vanhoista laatoistaan eroon ilman pois kuljettamisen vai-vaa. Käyttökelpoista tavaraa voi löytää esimerkiksi netin annetaan-palstoilta.

Kymmeniä vuosia vanhat noppa- ja nupukivet ovat todella suosittuja. Patinoi-tuneet ja tasaisiksi kuluneet kivet näyttävät upeilta terassilla ja pihatiellä.

Terassista tulee värikäs ja sen pinnasta elävä, kun vanhat kivet yhdistetään laattoihin. Laatoista kannattaa rakentaa tasainen alusta puutarhakalusteille, sillä noppakivet eivät oikein sovi siihen tarkoitukseen.

Vanhoja kiviä voi kysellä esimerkiksi kierrätyskeskuk-sesta. Patinoituneet nupu kivet maksavat yli kaksi euroa kappale, joten noppakivi terassille tulee hintaa. Yhdelle neliömetrille menee noin 35 nupukiveä.

Hyvällä onnella netistä löytyy joku, joka on kaivanut kivet ylös omasta pihastaan ja antaa ne pois pilkkahin-taan. Jos terassiin halutaan erivärisiä ja -kokoisia kiviä, ne voi hankkia useassa pienessä erässä. Sillä tavalla pinnasta tulee varmasti ainut laatuinen ja käytännös-sä ilmainen.

PUNAISET PIHAKIVET

Käytettyjä pihakiviä on tarjolla paljon. Vasemmassa kuvassa on kovaksi poltettuja tiiliä.

NOPPAKIVET

Tässä noppakiviä on yhdistetty luonnonkiviin ja betonilaattoihin.

Ikkunat

Käytettyjen ikkunoiden etsimiseen on monta hyvää syytä. Yksi syy on niiden pitkäikäisyys: jos vanha puuikkuna on kestänyt lahoamatta sata vuotta, se kestää varmasti myös toiset sata, kunhan sitä käsitellään oikein. Vanhat ikkunat ovat usein huippukunnossa, koska ne vaihdetaan monesti pois vain siksi, että omistaja haluaa talol-leen uuden tyylin.

Vanhoissa ikkunoissa on todella paljon valinnanvaraa. Valikoima vain kasvaa, jos ikkunoita tarvitaan vain yksi eikä mitoilla ole niin väliä. Sopivia ikkunoita voi kysellä paikallisesta kierrätys keskuksesta ja purku-firmoista.

Myös internetissä on monia hyviä sivustoja, jotka kauppaavat käytettyjä rakennusmateriaaleja.

Vanhojen ikkunoiden hinnat vaihtelevat paljon. Tavaraa kannattaa kysellä ensisijaisesti purkutyömailta ja netistä, sillä vanhan tavaran myyn-tiin erikoistuneet liikkeet saattavat veloittaa hienoista ikkunoista useita satoja euroja.

KAAREVAT RISTIKKOIKKUNAT
Voisivat sopia hienosti verannalle tai kasvihuoneeseen.

KAAREVAT RISTIKKO - IKKUNAT
Sopivat hienosti väliseinään. Nämä ovat jäänteitä puretusta seura-kuntatalosta.

RISTIKKOIKKUNAT
Nämä ikkunat ovat peräisin vanhan sairaalan remontista. Kaikissa oli kaksinkertaiset lasit.

Minikasvihuone sopii täydellisesti kasvien taimettamiseen.

Kasvihuone kierrätysikkunoista

Kierrätysikkunoista voi rakentaa kokonaisen kasvihuoneen, mutta aluksi voi tehdä myös pienen, seinälle ripustettavan lasikaapin terassille tai parvekkeelle.

Sen rakentaminen vie vain pari tuntia. Tämän vinon mallin idea on se, että sen ovet pysyvät kiinni.

Kaapin mitat tehdään ikkunoiden mukaan. Maalaa ikkunat lopuksi, jotta ne kestäisivät käytössä vielä useita vuosia.

HELPPO KASVIHUONE

Neljä lautaa kiinnitetään toisiinsa kolmella rimalla ja paketti sahataan nurkasta nurkkaan. A-mitta vastaa ikkunan korkeutta. Osien taakse ruuvataan rimat, jotka asetetaan loviin B.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Säästä omaisuus kierrätystavaralla
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin